Savez za promjene ukida "bijeli hljeb"?!

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedlog poslaničke grupe Napredna Srpska kojim je predviđeno ukidanje takozvanog "bijelog hljeba" za izabrana lica u državnim organima.

Republika Srpska 12.04.2016 | 13:45
Savez za promjene ukida "bijeli hljeb"?!

Ovo posebno pravo odnosi se na predsjednika Republike, narodne poslanike, delegate u Vijeću naroda, predsjednika Vlade, ministre, kao i ostala lica koja bira i imenuje Narodna skupština Republike Srpske, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u ime predlagača, poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo rekao je da se predloženim zakonskim rješenjem briše odredba člana 35 Zakona o radnim odnosima u državnim organima, kojom je predviđeno da izabrano lice po prestanku funkcije ima pravo na platu u trajanju od šest mjeseci, u visini koju je imao u vrijeme prestanka funkcije.

Šukalo je naveo da je u protekle 22 godine od primjene ovog zakona pomenuto pravo koristio veliki broj izabranih lica, koja su budžet, a samim tim i građane Republike Srpske, koštali nekoliko miliona KM.

On je naveo da je u prošlom sazivu Narodne skupštine ovo pravo koristilo 28 narodnih poslanika, a ukupan iznos sredstava za isplatu za ovu namjenu bio je oko 300.000 KM.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović smatra da treba šire sagledati primjenu ovog nacrta zakona, u smislu da ljudima kojima prestane peofesonalni angažman u državnim organima bude na neki način garantovan povratak na njihovo prijašnje radno mjesto.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da ovaj klub podržava donošenje ovog nacrta zakona.

Govedarica je rekao da se SDS zalaže za donošenje potpuno novog Zakona o radnim odnosima u državnim organima, kojim bi bilo definisano da narodni poslanici mogu biti isključivo profesionalno angažovani u radu parlamenta Srpske.

Govedarica se založio da se uporedo sa donošenjem ovog zakona u Srpskoj donese potpuno nov zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Šef Poslaničkog kluba PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da njegov klub podržava donošenje ovog nacrta zakona, jer su Srpskoj potrebni reformski zakoni.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica smatra da je u Srpskoj potrebno donijeti nekoliko sistemskih zakona koji će regulisati ovu oblast.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dejan

12.04.2016 12:11

Adama Sukala za PREMIJERA! Momak je novi Vucic!

ODGOVORITE
Name

xx

12.04.2016 13:34

Sastaviti Šukala i Dronjka i skoro jedan čitav čovjek.

Name

Micko

12.04.2016 13:48

A Dronjka za ministra MUP-a.Nikola je novi Mektić.

Name

dodo zacin

12.04.2016 12:43

Glasam za Sukala na sledecim izborima. Vredan decko.

ODGOVORITE
Name

sramota

12.04.2016 12:51

Dragoljub Davidovic se ocigledno boji da ce ostati bez bijelog hljeba - ako Bog da ostacete vi iz SNSD-a jos malo bez slobode, koliko ste ojadili i unesrecili ovaj narod! P.S. Pa zar ti ministar Bogdanic nije dao savjet ("vrli kardiolog"), da bijeli hljeb nije dobar za zdravlje - pogledaj kakvu savrsenu liniju on ima.

ODGOVORITE
Name

Milos

12.04.2016 13:03

Rezultati rada će biti presudni za koga glasati u budućnosti, a ne one otcane fore ,,braćo i sestre,,.......

ODGOVORITE
Name

lijan

12.04.2016 13:12

Ne samo ukinuti,vec ih natjerati da vrate taj harac,cuj zakon ta neko prima nezaradjeno,nisu zaradili ni veci dio onih uzasnih plata a kamoli nekakav bjeli hljeb!!!

ODGOVORITE
Name

rs

12.04.2016 13:26

Malo se prisjetite ko je uveo "bijeli hljeb". Savez za promjene (SDS).

ODGOVORITE
Name

?!!

12.04.2016 18:49

Tako je!

Name

Filip

12.04.2016 13:47

Niko njih nije tjerao puskom da prihvate funkcije. Tako da kada istekne mandat nema sta da traze. Svi oni znaju kada im prestaje mandat nije to nista iznenada pa da se ne mogu snaci. A i ako se ne snadju nije kraj svjeta. Koliko je ljudi na birou, ni njima ne bi nista falilo da neko vrijeme provedu na birou.

ODGOVORITE
Name

mami

12.04.2016 14:03

Na biro! Sramota jedna! Nevidjena ozakonjena pljacka! Golu platu im treba dati i da voze svoja kola! I mi radimo za platu sve je u njoj i topli obrok i regres i zimnica i ogrev! Ćutimo i radimo! Koliki su regres imala gospoda iz Vlade! A komisije malo vamo malo tamo namakne se poprilicno! Bravo Adame svaka cast!

ODGOVORITE