Савез за промјене укида "бијели хљеб"?!

Народна скупштина Републике Српске размотрила је приједлог посланичке групе Напредна Српска којим је предвиђено укидање такозваног "бијелог хљеба" за изабрана лица у државним органима.

Република Српска 12.04.2016 | 13:45
Савез за промјене укида "бијели хљеб"?!

Ово посебно право односи се на предсједника Републике, народне посланике, делегате у Вијећу народа, предсједника Владе, министре, као и остала лица која бира и именује Народна скупштина Републике Српске, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

Образлажући овај нацрт закона у име предлагача, посланик Напредне Српске Адам Шукало рекао је да се предложеним законским рјешењем брише одредба члана 35 Закона о радним односима у државним органима, којом је предвиђено да изабрано лице по престанку функције има право на плату у трајању од шест мјесеци, у висини коју је имао у вријеме престанка функције.

Шукало је навео да је у протекле 22 године од примјене овог закона поменуто право користио велики број изабраних лица, која су буџет, а самим тим и грађане Републике Српске, коштали неколико милиона КМ.

Он је навео да је у прошлом сазиву Народне скупштине ово право користило 28 народних посланика, а укупан износ средстава за исплату за ову намјену био је око 300.000 КМ.

Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић сматра да треба шире сагледати примјену овог нацрта закона, у смислу да људима којима престане пеофесонални ангажман у државним органима буде на неки начин гарантован повратак на њихово пријашње радно мјесто.

Шеф Посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да овај клуб подржава доношење овог нацрта закона.

Говедарица је рекао да се СДС залаже за доношење потпуно новог Закона о радним односима у државним органима, којим би било дефинисано да народни посланици могу бити искључиво професионално ангажовани у раду парламента Српске.

Говедарица се заложио да се упоредо са доношењем овог закона у Српској донесе потпуно нов закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске.

Шеф Посланичког клуба ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да његов клуб подржава доношење овог нацрта закона, јер су Српској потребни реформски закони.

Посланик Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајилица сматра да је у Српској потребно донијети неколико системских закона који ће регулисати ову област.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дејан

12.04.2016 12:11

Адама Сукала за ПРЕМИЈЕРА! Момак је нови Вуциц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

12.04.2016 13:34

Саставити Шукала и Дроњка и скоро један читав човјек.

Name

Мицко

12.04.2016 13:48

А Дроњка за министра МУП-а.Никола је нови Мектић.

Name

додо зацин

12.04.2016 12:43

Гласам за Сукала на следецим изборима. Вредан децко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

12.04.2016 12:51

Драгољуб Давидовиц се оцигледно боји да це остати без бијелог хљеба - ако Бог да остацете ви из СНСД-а јос мало без слободе, колико сте ојадили и унесрецили овај народ! П.С. Па зар ти министар Богданиц није дао савјет ("врли кардиолог"), да бијели хљеб није добар за здравље - погледај какву саврсену линију он има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

12.04.2016 13:03

Резултати рада ће бити пресудни за кога гласати у будућности, а не оне отцане форе ,,браћо и сестре,,.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

12.04.2016 13:12

Не само укинути,вец их натјерати да врате тај харац,цуј закон та неко прима незарадјено,нису зарадили ни веци дио оних узасних плата а камоли некакав бјели хљеб!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

12.04.2016 13:26

Мало се присјетите ко је увео "бијели хљеб". Савез за промјене (СДС).

ОДГОВОРИТЕ
Name

?!!

12.04.2016 18:49

Тако је!

Name

Филип

12.04.2016 13:47

Нико њих није тјерао пуском да прихвате функције. Тако да када истекне мандат нема ста да тразе. Сви они знају када им престаје мандат није то ниста изненада па да се не могу снаци. А и ако се не снадју није крај свјета. Колико је људи на бироу, ни њима не би ниста фалило да неко вријеме проведу на бироу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

12.04.2016 14:03

На биро! Срамота једна! Невидјена озакоњена пљацка! Голу плату им треба дати и да возе своја кола! И ми радимо за плату све је у њој и топли оброк и регрес и зимница и огрев! Ћутимо и радимо! Колики су регрес имала господа из Владе! А комисије мало вамо мало тамо намакне се поприлицно! Браво Адаме свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ