Bez ovih vještina 2020. nećete moći da nađete posao

Za četiri godine na tržištu rada poslodavci će najviše ceniti veštine kao što su sposobnost rešavanja problema, razmišljanje u kritičnim situacijama i kreativnost. Ove veštine prepoznali su najbolji ekonomski stučnjaci koje okuplja Svetski ekonomski forum, a lista je objavljena u izveštaju “Budućnost posla” koji objavljuje ova institucija.

Zanimljivosti 31.03.2016 | 08:35
Bez ovih vještina 2020. nećete moći da nađete posao

Krajem januara na Svetskom ekonomskom forumu koji se odžava na Davosu svetski eknomski stručnjaci složili su se da će se tržište rada značano menjati u narednim godinama, pa se očekuju da se pojave i nove kategorije poslova. Upravo zbog toga će se menjati i veštine koje je neophodno da poseduju budući zaposleni.

Izveštaj “Budućnost posla" otkrio je kojih su to deset veština. U odnosu na listu objavljenu za 2015. godinu prioriteti su se promenili.

Najvažnije umeće, baš kao i tada, biće sposobnost rešavanja problema, ali ono što je pre godinu dana bilo vrednovano kao jedna od najvažnijih veština zaposlenih, koordiniranje posla sa drugima i rad u timu, na listi neophodnih veština u 2020. godini nalazi se na petom mestu.

Na drugom mestu liste za 2020. godinu nalazi se razmišljanje u kritičnim situacijama, potom kreativnost, menadzment ljudskih resursa, koordiniranje posla sa drugima i rad u timu, zatim emocionalna inteligencija, koja se prvi put našla na listi, zatim sposobnost procenjivanja situacije i donošenja odluka, sposobnost pregovaranja i kognitivna fleksibilnost.

Predviđanja stučnjaka pevenstveno se baziraju na tehnološkom napretku, razvoju nanotehnologije, robotike, veštačke inteligencije, biotehnologije, 3D printa od kojih očekuju da utiču ne samo određene, usko povezane industrije, već i celokpan način rada i proizvodnje.

Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

snsd

02.04.2016 21:23

A na ovim prostorima najbitnija i jedina vještina jeste i biće partijska pripadnost.

ODGOVORITE
Name

Alex Jones

04.04.2016 07:36

Saglasan sam!