Без ових вјештина 2020. нећете моћи да нађете посао

За четири године на тржишту рада послодавци ће највише ценити вештине као што су способност решавања проблема, размишљање у критичним ситуацијама и креативност. Ове вештине препознали су најбољи економски стучњаци које окупља Светски економски форум, а листа је објављена у извештају “Будућност посла” који објављује ова институција.

Занимљивости 31.03.2016 | 08:35
Без ових вјештина 2020. нећете моћи да нађете посао

Крајем јануара на Светском економском форуму који се оџава на Давосу светски екномски стручњаци сложили су се да ће се тржиште рада значано мењати у наредним годинама, па се очекују да се појаве и нове категорије послова. Управо због тога ће се мењати и вештине које је неопходно да поседују будући запослени.

Извештај “Будућност посла" открио је којих су то десет вештина. У односу на листу објављену за 2015. годину приоритети су се променили.

Најважније умеће, баш као и тада, биће способност решавања проблема, али оно што је пре годину дана било вредновано као једна од најважнијих вештина запослених, координирање посла са другима и рад у тиму, на листи неопходних вештина у 2020. години налази се на петом месту.

На другом месту листе за 2020. годину налази се размишљање у критичним ситуацијама, потом креативност, менадзмент људских ресурса, координирање посла са другима и рад у тиму, затим емоционална интелигенција, која се први пут нашла на листи, затим способност процењивања ситуације и доношења одлука, способност преговарања и когнитивна флексибилност.

Предвиђања стучњака певенствено се базирају на технолошком напретку, развоју нанотехнологије, роботике, вештачке интелигенције, биотехнологије, 3Д принта од којих очекују да утичу не само одређене, уско повезане индустрије, већ и целокпан начин рада и производње.

Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

снсд

02.04.2016 21:23

А на овим просторима најбитнија и једина вјештина јесте и биће партијска припадност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx Јонес

04.04.2016 07:36

Сагласан сам!