U avionu "Er Srbije" nađene rakete?

Svetski mediji prenose da su u prtljažnom prostoru jednog aviona kompanije Er Srbija na letu iz Libana u Srbiju pronađene dve rakete.

Srbija 14.03.2016 | 14:05
U avionu "Er Srbije" nađene rakete?

Tu vest su prenele agencije AP i AFP, kao i američki Hafington post među glavnim vestima na naslovnoj strani, a navodi se i da je prtljag sa raketama trebalo da odleti za Portland.

Srpske vlasti sprovode istragu raketa "helfajer" američke proizvodnje, pronađenih u prtljagu avionu Er Srbije na beogradskom aerodromu, izjavio je za Rojters izvor iz srpskog Državnog tužilaštva.

Projektile su na aerodromu "Nikola Tesla" u subotu otkrili psi trenirani za otkrivanje eksploziva, naveo je izvor.

"Stručnjaci rade na tome da utvrde da li su rakete imale bojeve glave ili ne. One su bile zapakovane u odgovarajuće sanduke i imale su dokumentaciju, koja je takođe predmet istrage", naveo je izvor iz tužilaštva.

Izvor iz libanskih bezbednosnih službi je takođe za Rojters rekao da se radi o projektilima koje je za obuku koristila libanska vojska i koje su poslate natrag za SAD.

Libanske i američke vlasti su znale za tu pošiljku, a rakete nisu predstavljale nikakvu opasnost za građane, istakao je libanski izvor.

"AGM 114 Helfajer", koju proizvodi kompanija "Lokhid Martin", je raketa zemlja-vazduh, a koristi se za gađanje oklopnih vozila i tenkova, kao i precizno gađanje drugih meta.

Osim verzije sa visoko-eksplozivnom bojevom glavom, "helfajer" se takođe prozvodi u verziji za obuku, koja ne sadrži bojevu glavu.

Kompanija "Er Srbija" je saopštila da sarađuje u istrazi i da je bezbednost njen prioritet.

Ista raketa, bez bojeve glave, greškom je 2014. završila na Kubi, a prošlog meseca su je preuzeli američki zvaničnici i predstavnici "Lokhid Martina", saopštilo je kubansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: B92/Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

dragan

14.03.2016 13:18

ako je raketa vježbovna onda ona nema ueksploziv. Šta su onda psi nanjušili.

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

14.03.2016 13:26

Kad si takav stručnjak de onda objasni šta pogoni raketu?

Name

brzi

14.03.2016 15:43

Mi nekad öd muve pravimo Medveda.

Name

Smiješno

14.03.2016 16:25

Uredno poslane rakete sa dokumentacijom. Šta tu ima zanimljivo?

ODGOVORITE
Name

Karadoz

14.03.2016 16:51

Putnickim avionom?

Name

Vuk

15.03.2016 04:17

Nista nije slucajno!

ODGOVORITE