У авиону "Ер Србије" нађене ракете?

Светски медији преносе да су у пртљажном простору једног авиона компаније Ер Србија на лету из Либана у Србију пронађене две ракете.

Србија 14.03.2016 | 14:05
У авиону "Ер Србије" нађене ракете?

Ту вест су пренеле агенције АП и АФП, као и амерички Хафингтон пост међу главним вестима на насловној страни, а наводи се и да је пртљаг са ракетама требало да одлети за Портланд.

Српске власти спроводе истрагу ракета "хелфајер" америчке производње, пронађених у пртљагу авиону Ер Србије на београдском аеродрому, изјавио је за Ројтерс извор из српског Државног тужилаштва.

Пројектиле су на аеродрому "Никола Тесла" у суботу открили пси тренирани за откривање експлозива, навео је извор.

"Стручњаци раде на томе да утврде да ли су ракете имале бојеве главе или не. Оне су биле запаковане у одговарајуће сандуке и имале су документацију, која је такође предмет истраге", навео је извор из тужилаштва.

Извор из либанских безбедносних служби је такође за Ројтерс рекао да се ради о пројектилима које је за обуку користила либанска војска и које су послате натраг за САД.

Либанске и америчке власти су знале за ту пошиљку, а ракете нису представљале никакву опасност за грађане, истакао је либански извор.

"АГМ 114 Хелфајер", коју производи компанија "Локхид Мартин", је ракета земља-ваздух, а користи се за гађање оклопних возила и тенкова, као и прецизно гађање других мета.

Осим верзије са високо-експлозивном бојевом главом, "хелфајер" се такође прозводи у верзији за обуку, која не садржи бојеву главу.

Компанија "Ер Србија" је саопштила да сарађује у истрази и да је безбедност њен приоритет.

Иста ракета, без бојеве главе, грешком је 2014. завршила на Куби, а прошлог месеца су је преузели амерички званичници и представници "Локхид Мартина", саопштило је кубанско Министарство спољних послова.

Извор: Б92/Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

драган

14.03.2016 13:18

ако је ракета вјежбовна онда она нема уексплозив. Шта су онда пси нањушили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

14.03.2016 13:26

Кад си такав стручњак де онда објасни шта погони ракету?

Name

брзи

14.03.2016 15:43

Ми некад öд муве правимо Медведа.

Name

Смијешно

14.03.2016 16:25

Уредно послане ракете са документацијом. Шта ту има занимљиво?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

14.03.2016 16:51

Путницким авионом?

Name

Вук

15.03.2016 04:17

Ниста није слуцајно!

ОДГОВОРИТЕ