Nastavak suđenja Oriću i Muhiću

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, optuženim za ubistvo trojice zarobljenih Srba 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca.

Bosna i Hercegovina 08.03.2016 | 08:32
Nastavak suđenja Oriću i Muhiću

U nastavku suđenja odbrane optuženih trebalo bi da nastave ispitivanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH.

Na ročištu održanom 23. februara svjedok pod oznakom "O1" je putem video-linka iz Beograda potvrdio da je kao pripadnik takozvane Armije BiH učestvovao u više akcija, među kojima su bile one u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac 1992. godine, gdje su ubijena trojica srpskih zarobljenika Slobodan Ilić, Milutin Milošević i Mitar Savić.

Govoreći o dešavanjaima u Zalazju na Petrovdan 1992. godine, svjedok je potvrdio da je u selu vidio optuženog Nasera Orića, te opisao kako je ubio sudiju Slobodana Ilića.

On je kazao da je Orića, tokom ispitivanja zarobljenika koji su dovedeni u dvorište kuće gdje su se nalazili, jedan od njih isprovocirao, nakon čega ga je udario.

"Udario ga je bokserom. Ponovo ga je nešto pitao, a ne znam šta mu je taj odgovorio i Orić ga je ponovo udario. Bio je nervozan, uzeo je nož, zamahnuo i udario ga u vrat", ispričao je svjedok, dodajući kako je zarobljenik pao, a Orić ga gurnuo nogom i prevrnuo nazad.

Neposredno nakon toga, kaže svjedok, vojnici su pozvani da mitraljezom presijeku put "tamiću" u kojem su "trojica bježala prema Sasama".

"Zarobljeni je ostao ležati, a kada smo se vratili, vidio sam da je bio sav krvav po licu i da nije davao znakove života. Zulfo Tursunović mi je rekao da je čovjek kojeg je Orić ubo nožem bio sudija i da mu je žao što on nije `završio posao` jer je sa tim sudijom imao od ranije neke neraščišćene račune", rekao je svjedok.

Svjedok je dodao da su mrtve zarobljene srpske vojnike i sudiju, kao i nekoliko živih zarobljenika, kamionom koji je vozio Amir Salihović zvani Arkan odvezli pred MUP u Srebrenici, gdje su istovarili oružje. Svjedok je rekao da su leševi ostavljeni na kamionu.

On je naveo da su pripadnici takozvane Armije BiH na jednom putu u Kunjercu, gdje su izveli akciju na zauzimanju vodovoda, sreli Nasera Orića sa pet zarobljenika, među kojima je bio njegov kućni prijatelj, fotograf iz Bratunca Mitar Savić.

"Mitar Savić bio je u vojnoj uniformi, a ja sam se krio da me ne vidi da mi ne bi tražio neku uslugu. Krio sam se i dok su ga ispitivali, pomalo sam gledao, čuo mu glas i moram priznati da je bio drzak prema Oriću koji ga je počeo udarati. Uzeo je pištolj i Mitru pucao u grudi. Nakon toga je Sabahudin Muhić uzeo pušku i u njega ispalio rafal", ispričao je svjedok.

Svjedok je rekao i da je učestvovao u akciji u Lolićima kod Kravice 1992. godine, te da je blizu Lolića čuo da je uhapšen policajac Milutin Milošević.

"Milutin je bio vezan i nije htio odgovarati na Orićeva pitanja. Bio je drzak prema Oriću i Tursunoviću i Orić ga je jače udario u grudni koš. Poslije su njih dvojica nešto duže razgovarali, a Orić ga je dva-tri puta udario, te uzeo automatsku pušku i u njega ispalio rafal", ispričao je svjedok.

Prije toga, prema iskazu svjedoka, Tursunović mu je rekao da je dva-tri puta nožem ubo Miloševića u ruku i da mu je sipao so na ranu.

"Kada smo krenuli u Srebrenicu, Muhić je pucao po Miloševiću kojeg sam znao od prije rata. Vidio sam da je bio mrtav, a da bih se uvjerio u to, nogom sam ga okrenuo. Bio je izrešetan od glave do pete", ispričao je svjedok.

On je potvrdio da je sve ovo lično vidio i da su ga i ranije ispitivali o ovim dešavanjima u Agenciji za istrage i zaštitu, Policijskoj stanici u Bratuncu i Tužilaštvu BiH.

Orićeva odbrana ukazala je na kontradiktorne izjave svjedoka, te negirala da je svjedok uopšte bio pripadnik takozvane Armije BiH.

Početak ročišta zakazan je u 9.00 časova, najavljeno je iz Suda.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bn

08.03.2016 10:15

Taj oric je uništio svoj narod pa tek onda pobio srbe i sa punom aktovkom para pobjegao za tuzlu iu kineskom restoranu okupio familiju i semlucio do kasno u noć

ODGOVORITE