Наставак суђења Орићу и Мухићу

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, оптуженим за убиство тројице заробљених Срба 1992. године на подручју Сребренице и Братунца.

Босна и Херцеговина 08.03.2016 | 08:32
Наставак суђења Орићу и Мухићу

У наставку суђења одбране оптужених требало би да наставе испитивање заштићеног свједока Тужилаштва БиХ.

На рочишту одржаном 23. фебруара свједок под ознаком "О1" је путем видео-линка из Београда потврдио да је као припадник такозване Армије БиХ учествовао у више акција, међу којима су биле оне у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац 1992. године, гдје су убијена тројица српских заробљеника Слободан Илић, Милутин Милошевић и Митар Савић.

Говорећи о дешавањаима у Залазју на Петровдан 1992. године, свједок је потврдио да је у селу видио оптуженог Насера Орића, те описао како је убио судију Слободана Илића.

Он је казао да је Орића, током испитивања заробљеника који су доведени у двориште куће гдје су се налазили, један од њих испровоцирао, након чега га је ударио.

"Ударио га је боксером. Поново га је нешто питао, а не знам шта му је тај одговорио и Орић га је поново ударио. Био је нервозан, узео је нож, замахнуо и ударио га у врат", испричао је свједок, додајући како је заробљеник пао, а Орић га гурнуо ногом и преврнуо назад.

Непосредно након тога, каже свједок, војници су позвани да митраљезом пресијеку пут "тамићу" у којем су "тројица бјежала према Сасама".

"Заробљени је остао лежати, а када смо се вратили, видио сам да је био сав крвав по лицу и да није давао знакове живота. Зулфо Турсуновић ми је рекао да је човјек којег је Орић убо ножем био судија и да му је жао што он није `завршио посао` јер је са тим судијом имао од раније неке нерашчишћене рачуне", рекао је свједок.

Свједок је додао да су мртве заробљене српске војнике и судију, као и неколико живих заробљеника, камионом који је возио Амир Салиховић звани Аркан одвезли пред МУП у Сребреници, гдје су истоварили оружје. Свједок је рекао да су лешеви остављени на камиону.

Он је навео да су припадници такозване Армије БиХ на једном путу у Куњерцу, гдје су извели акцију на заузимању водовода, срели Насера Орића са пет заробљеника, међу којима је био његов кућни пријатељ, фотограф из Братунца Митар Савић.

"Митар Савић био је у војној униформи, а ја сам се крио да ме не види да ми не би тражио неку услугу. Крио сам се и док су га испитивали, помало сам гледао, чуо му глас и морам признати да је био дрзак према Орићу који га је почео ударати. Узео је пиштољ и Митру пуцао у груди. Након тога је Сабахудин Мухић узео пушку и у њега испалио рафал", испричао је свједок.

Свједок је рекао и да је учествовао у акцији у Лолићима код Кравице 1992. године, те да је близу Лолића чуо да је ухапшен полицајац Милутин Милошевић.

"Милутин је био везан и није хтио одговарати на Орићева питања. Био је дрзак према Орићу и Турсуновићу и Орић га је јаче ударио у грудни кош. Послије су њих двојица нешто дуже разговарали, а Орић га је два-три пута ударио, те узео аутоматску пушку и у њега испалио рафал", испричао је свједок.

Прије тога, према исказу свједока, Турсуновић му је рекао да је два-три пута ножем убо Милошевића у руку и да му је сипао со на рану.

"Када смо кренули у Сребреницу, Мухић је пуцао по Милошевићу којег сам знао од прије рата. Видио сам да је био мртав, а да бих се увјерио у то, ногом сам га окренуо. Био је изрешетан од главе до пете", испричао је свједок.

Он је потврдио да је све ово лично видио и да су га и раније испитивали о овим дешавањима у Агенцији за истраге и заштиту, Полицијској станици у Братунцу и Тужилаштву БиХ.

Орићева одбрана указала је на контрадикторне изјаве свједока, те негирала да је свједок уопште био припадник такозване Армије БиХ.

Почетак рочишта заказан је у 9.00 часова, најављено је из Суда.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бн

08.03.2016 10:15

Тај ориц је уништио свој народ па тек онда побио србе и са пуном актовком пара побјегао за тузлу иу кинеском ресторану окупио фамилију и семлуцио до касно у ноћ

ОДГОВОРИТЕ