Lučo i Ugo za nezapamćenih “plus 32“! Partizan ima zbog čega da se žali!

Crveno-beli u 150. večitom derbiju slavili sa 2:1. Crno-belima poništen čist gol, a verovatno su oštećeni i za penal!

Fudbal 27.02.2016 | 21:00
Lučo i Ugo za nezapamćenih “plus 32“! Partizan ima zbog čega da se žali!

Derbi na nivou jubilarnog, 150. okršaja večitih rivala i suđenje koje je bacilo senku na inače sasvim solidnu predstavu crno i crveno-belih fudbalera. Crvena zvezda je sa rezultatom 2:1 stigla do 21. prvenstvene recke u nizu, ali će se umesto o njenom podvigu i lepim golovima Luisa Ibanjeza i Uga Vijeire u danima ispred nas verovatno više pričati o učinku Vlada Glođovića i njegovih pomoćnika, prvenstveno Nemanje Petrovića, koji je početkom drugog poluvremena signalizirao nepostojeći ofsajd i time poništio čist gol najzapaženijeg aktera meča Nemanje Mihajlovića.

Nije to bila prva sporna odluka sudijske trojke, koja je prethodno procenila da u kontaktu Marka Petkovića i Mihajlovića još u 11. minutu nije bilo elemenata za najstrožu kaznu što je izazvalo burnu reakciju klupe crno-belih i šefa struke Ivana Tomića.

Međutim, nije to bio detalj koji je odlučio susret, pošto je u 18. minutu Mihajlović, koji je Petkovića dobrim delom meča vrteo oko malog prsta, još jednom pobegao čuvarima i kao na tacni pored odsutnih štopera Zvezde servirao Sedrika Goguu. Korpulentni defanzivac iz Obale Slonovače glavom je zakucao loptu iza leđa Damira Kahrimana.

Tek tada crveno-beli su se vratili napadačkoj filozofiji koja ih je krasila tokom cele sezone i za to su momentalno nagrađeni, mada uz svesrdnu pomoć protivnika. Prvo se Saša Ilić sklonio iz živog zida i dozvolio Ibanjezu da izjednači karakterističnom bombom iz slobodnog udarca, da bi potom Marko Grujić iskoristio neopreznost mladog Miroslava Bogosavca, proturio loptu do Slavoljuba Srnića, a ovaj je prosledio do Uga Vijeire, koji se kao duh ušunjao iza neopreznog Gogue za preokret već u 32. minutu.

Imali su crveno-beli u nastavku još nekoliko šansi, tukao je Grujić, Srnić je imao zicer početkom drugog poluvremena, ali se činilo da im je prevashodna namera bila da loptu prepuste rivalu i čekaju šansu iz kontranapada. Razumljiva ideja, ali se ispostavilo da je Zvezdina poslednja linija previše spora kako bi svih 90 minuta igrala pod pritiskom.

Jer da je Alen Stevanović bio malo prisebniji u situaciji jedan na jedan sa Kahrimanom još pri rezultatu 1:1 ili da je Mihajlovićev gol priznat, pitanje je kako bi se susret završio, uprkos tome što se bez obzira na sve jasno videlo da je Zvezda individualno kvalitetnija, te da je možda trebalo malo hrabrije da uđe u meč. Ni Partizanova odbrana nije odavala utisak posebno pouzdane i verovatno bi imala velike probleme da su crveno-beli odlučnije krenuli napred.

Međutim, crveno-beli nemaju za čim da žale. Prvi put posle maja 2012. godine slavili su na bunjištu najljućeg rivala i Partizanu odmakli na ogromna 32 boda prednosti. To se ne pamti. Sudijske greške, pak, pamtiće ponajviše u Humskoj, a i tamo bi makar podjednako trebalo da razmišljaju i o tome zašto u timu nisu imali još barem jednog igrača koji bi mogao da ugrozi protivnički gol poput Nemanje Mihajlovića. Čak ni kada je zbog isključenja Aleksandra Lukovića Zvezda u 70. minutu ostala sa desetoricom na terenu. Mada je u sudijskoj nadoknadi Damir Kahriman odbranio zicer Nebojši Kosoviću i sprečio da se Partizan provuče neporažen.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 1:2 (1:2)
/Gogua 18 - Ibanjez 25, Vijeira 32/

Stadion Partizana;
Sudija: Vlado Glođović (Vrbas)

PARTIZAN (4-3-3): Šaranov - Bandalovski, Gogua, Jovanović (od 81’ Lukić), Bogosavac - Everton, Brašanac, Ilić (od 62’ Kosović) - Stevanović, Mihajlović, Božinov (od 53’ Vlahović);

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Kahriman, Petković, Pavićević, Luković, Ibanjez - Le Talek - Donald, Grujić, Srnić (od 92’ Ristić), Katai (od 77’ Plavšić) - Vijeira (od 95’ Gavrić);

Komentari / 0

Ostavite komentar