Ne mogu da pomognu ni sebi, a ni drugima

Više od 50 pacijenata zakucalo je danas na vrata Doma zdravlja u Novom Goraždu, ali su zbog novog štrajka svih 11 zaposlenih radnika vrata ove zdravstvene ustanove bila zaključana.

Republika Srpska 26.02.2016 | 20:20
Ne mogu da pomognu ni sebi, a ni drugima

Medicinska sestra Marijana Mihailović kaže da je to učinjeno zato što ne postoje ni minimalni uslovi za rad jer u oridinacijama ni priručnoj apoteci nema ničega, ni zavoja, ni papira za recepte, laboratorija ne radi, jedno sanitetsko vozilo je neispravno, a drugo mjesec dana neregistrovano.

"Skoro smo zaoboravili i broj neisplaćenih plata i uzaludnih očekivanja od brojnih obećanja od Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i sad smo došli u situaciju da ne možemo pomoći ni sebi ni drugima", kaže Mihailovićeva.

Direktor Doma zddravlja Jelena Gavrilović kaže da je u toku prošlomjesečnog štrajka Fond uplatio 50.000 KM, ali su taj novac "progutala" sudska izvršna rješenja.

„Potrebno nam je još 90.000 KM da bi se račun odblokirao i ova zdravstvena ustanova počela da normano funkcioniše", dodaje Gavrilovićeva.

Opština Novo Goražde, kojoj je račun blokiran, zatražila je kredit kako bi riješila svoje finansijske probleme i pomogla Domu zdravlja da počne da radi, ali i to je na dugu štapu.

Oko dvije hiljade građana koji se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi prinuđeno je da pomoć potraži u domovima zdravlja u Rogatici, Višegradu ili federalnom Goraždu.

"Ovo je nečuveno da republičke institucije ne riješe problem građana ove opštine od kojih je najviše onih koji pripadaju boračkim kategorijama i penzionerima", kaže Boris Gavrilović.

I Višnja Jovović se ne može da načudi da nikoga više nije briga da li Dom zdravlja u ovom gradu, koji se nalazi na entitetskoj liniji, radi ili ne radi.

Dom zdravlja u Novom Goraždu je godinama u finansijskim problemima i izrazit je primjer kako je zdravstvo Republike Srpske na niskim granama.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

26.02.2016 20:02

A glasali ste za Dodika i SNSD.

ODGOVORITE
Name

bezposlen

26.02.2016 21:59

Pa nije Dodik napravio minus u Domu zdravlja već, Fulurij, Marković, Nešković i dvoje Gavrilovića i ovi nisu glasali za Dodika već za SDS.

ODGOVORITE
Name

milutin

26.02.2016 22:54

Koja bolan opstina Novo Gorazde ?? Kakav dom zdravlja kakvi jadi !!! To sto je nekom na um palo da od omanjeg naselja pravi opstinu to je njihov problem. Po istoj logici moglo je Tjentiste kod Foce biti opstina ili Miljevina kod Foce opstina pa onda aj kuku nemamo para da se finansiramo !!!!

ODGOVORITE
Name

Cirkus

27.02.2016 02:23

Ne postoji federalno Goražde, postoji samo Goražde! Veće su budale ti koji dolaze u tu šupu, nego štrajkači. Preko mosta i u Goraždansku bolnicu, niko vas neće vratiti. Ionako većina radi u Goraždu. Treba tu baraku srušiti i napraviti kladionicu, jedino one posluju u dobitku...

ODGOVORITE
Name

borac

27.02.2016 06:01

RS je stabilna kaze Baja i tacka, sta se njega tice Gorazde i tamosnji narod.

ODGOVORITE
Name

Baja, Baja

28.02.2016 15:26

Da li Baja i zna da ste opstinsa. Za njega je opstina Stanari, odakle ce (iz termoelektrane) moci isisavati novac. A vi opet glasajte za njega. Greska je boriti se da vam djeca žive dobro ( a to je sa Dodikom, treba se boriti da vam i praunucad vase praunucadi zive dobro. Sa Dodikovom politikom imate zivot za jednokratnu upotrebu. Zato ce srbi pod jednu sljivu. To je navise i vas doprinos-dodikovci.

ODGOVORITE
Name

Je li tako

28.02.2016 21:06

I vi ste jedna od mini opština gdje su doktori primali ogromne plate ili niste?

ODGOVORITE