Не могу да помогну ни себи, а ни другима

Више од 50 пацијената закуцало је данас на врата Дома здравља у Новом Горажду, али су због новог штрајка свих 11 запослених радника врата ове здравствене установе била закључана.

Република Српска 26.02.2016 | 20:20
Не могу да помогну ни себи, а ни другима

Медицинска сестра Маријана Михаиловић каже да је то учињено зато што не постоје ни минимални услови за рад јер у оридинацијама ни приручној апотеци нема ничега, ни завоја, ни папира за рецепте, лабораторија не ради, једно санитетско возило је неисправно, а друго мјесец дана нерегистровано.

"Скоро смо заоборавили и број неисплаћених плата и узалудних очекивања од бројних обећања од Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања Републике Српске и сад смо дошли у ситуацију да не можемо помоћи ни себи ни другима", каже Михаиловићева.

Директор Дома зддравља Јелена Гавриловић каже да је у току прошломјесечног штрајка Фонд уплатио 50.000 КМ, али су тај новац "прогутала" судска извршна рјешења.

„Потребно нам је још 90.000 КМ да би се рачун одблокирао и ова здравствена установа почела да нормано функционише", додаје Гавриловићева.

Општина Ново Горажде, којој је рачун блокиран, затражила је кредит како би ријешила своје финансијске проблеме и помогла Дому здравља да почне да ради, али и то је на дугу штапу.

Око двије хиљаде грађана који се лијече у овој здравственој установи принуђено је да помоћ потражи у домовима здравља у Рогатици, Вишеграду или федералном Горажду.

"Ово је нечувено да републичке институције не ријеше проблем грађана ове општине од којих је највише оних који припадају борачким категоријама и пензионерима", каже Борис Гавриловић.

И Вишња Јововић се не може да начуди да никога више није брига да ли Дом здравља у овом граду, који се налази на ентитетској линији, ради или не ради.

Дом здравља у Новом Горажду је годинама у финансијским проблемима и изразит је примјер како је здравство Републике Српске на ниским гранама.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Алан Форд

26.02.2016 20:02

А гласали сте за Додика и СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

безпослен

26.02.2016 21:59

Па није Додик направио минус у Дому здравља већ, Фулуриј, Марковић, Нешковић и двоје Гавриловића и ови нису гласали за Додика већ за СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милутин

26.02.2016 22:54

Која болан опстина Ново Горазде ?? Какав дом здравља какви јади !!! То сто је неком на ум пало да од омањег насеља прави опстину то је њихов проблем. По истој логици могло је Тјентисте код Фоце бити опстина или Миљевина код Фоце опстина па онда ај куку немамо пара да се финансирамо !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус

27.02.2016 02:23

Не постоји федерално Горажде, постоји само Горажде! Веће су будале ти који долазе у ту шупу, него штрајкачи. Преко моста и у Горажданску болницу, нико вас неће вратити. Ионако већина ради у Горажду. Треба ту бараку срушити и направити кладионицу, једино оне послују у добитку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.02.2016 06:01

РС је стабилна казе Баја и тацка, ста се њега тице Горазде и тамосњи народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја, Баја

28.02.2016 15:26

Да ли Баја и зна да сте опстинса. За њега је опстина Станари, одакле це (из термоелектране) моци исисавати новац. А ви опет гласајте за њега. Греска је борити се да вам дјеца живе добро ( а то је са Додиком, треба се борити да вам и праунуцад васе праунуцади зиве добро. Са Додиковом политиком имате зивот за једнократну употребу. Зато це срби под једну сљиву. То је нависе и вас допринос-додиковци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли тако

28.02.2016 21:06

И ви сте једна од мини општина гдје су доктори примали огромне плате или нисте?

ОДГОВОРИТЕ