Analiza: Raspored, protivnici, broj utakmica, duža klupa, ključni igrači...

Kome je najteže u trci za šampiona Engleske? Lester, Arsenal,Totenhem ili Mančester Siti?

Fudbal 19.02.2016 | 00:00
Analiza: Raspored, protivnici, broj utakmica, duža klupa, ključni igrači...

Veliki vikend u Premijer ligi je iza nas. Četiri kandidata su direktno odmerili snage u trci za titulu, a dobitnici su klubovi iz severnog dela Londona: Arsenal i Totenhem. Lester je u jednom trenutku utakmice ima osam poena razlike u odnosu na Lester, a na kraju je ostao sa samo dva boda prednosti. Mančester Siti je najveći gubitnik s obzirom da je imao šansu da priđe lideru na tri boda, ali posle poraza od Totenhema sada kasni duplo više.

Uzprkos porazu od Arsenala, Lester je najveći dobitnik u prethodna tri kola. Uoči utakmica sa Liverpulom, Mančester Sitijem i Arsenalom, Lisicama nisu davane velike šanse. Čak su neki govorili i da će bod od mogućih devet biti premija. Na kraju je Lester osvojio šest, a umalo i maksimalnih devet.

Iako je u derbi mečevima ulog bio šest bodova s obzirom da su se sastali direktni rivali, još 12 kola je u igri. Još 36 bodova za svaki od četiri kluba. Ko ima najbolje šanse? Lester za čudo? Londonski klubovi ili Mančester Siti?

Gledajući razne faktore, teško je pronaći favorita u ovom pokeru šampionskih ambicija. Lester je prvi, ali i objektivno najslabiji tim. Mančester Siti kasni šest bodova, ali ima najjači igrački kadar.

DOMAĆI TEREN

Jedan od ključnih faktora bi mogla da bude prednost domaćeg terena. U preostalih 13 kola, Lester igra najviše utakmica na svom terenu - sedam. Arsenal i Totenhem maju po šest utakmica kod kuće, a Mančester Siti samo pet uz čak sedam gostovanja. Dakle, Lester je u prednosti što se tiče domaćeg terena. Što nije zanemarljiva prednost jer Lester najbolje koristi domaćinstva u dosadašnjem delu lige. Ima sedam pobeda, četiri remija i samo jedan poraz na svom King Pauer stadionu.

Siti ima devet pobeda, ali i čak četiri poraza uz jedan nerešen ishod. Poput Lestera, Totenhem ima sedam pobeda i četiri remija kao domaćin, ali i jedan poraz više. Arsenal ima skor 8-3-2, ali uz samo 18 postignutih golova. Doduše, i osam primljenih.

PROTIVNICI DO KRAJA

Raspletu šampionske trke će kumovati i ko s kim ima da igra do kraja. Iza Lestera su tri okršaja sa „velikim klubovima“. I tu su Lisice u prednosti. Više nemaju nijedan duel sa direktnim konkurentima. Dočekuju Norič, VBA i Njukasl u naredna četiri kola, a između se udenulo gostovanje Votfordu. Sa maksimalnim plenom u ta četiri duela, Lester bi napravio ogroman korak ka osvajanju titule. Potom slede Palas u gostima, Sautempton kući, Sanderlend u gostima, Vest Hem i Svonsi kući. I na kraju tri jako teška ispita. U poslednja tri kola Ranijerijev tim gostuje Mančester Junajtedu, pa dočekuje Everton i na kraju ide na noge Čelsiju. Ako uoči Junajteda, Lester bude imao tri i više bodova prednosti, biće u velikoj prednosti. Međutim, Lester nije nikada ranije bio u ovoj situaciji i za njih su „male“ utakmice možda i najteže. Uostalom, danas bi imali još četiri boda više da je Marez dao ona dva penala protiv Bornmuta i Aston Vile kada je mogao da prelomi pitanje pobednika.

Najteži raspored ima Arsenal. Već u sledećem kolu idu na noge Mančester Junajtedu. Potom dočekuju Svonsi, pa idu na noge direktnom ljutom rivalu Totenhemu. Posle toga: VBA kući, Everton u gostima, Votford kući, Vest Hem u gostima, Kristal Palas kući, Sanderlend u gostima, Norič kući, pa Mančester Siti u gostima u pretposlednjem kolu! Dakle, pred Tobdžijama je pet zicera na svom terenu, ali i četiri (Totenhem, Vest Hem, Everton i Mančester Siti) od pet gostovanja (izuzimamo autsajdera Sanderlend) na kojima ne mogu s pravom da se nadaju pobedi. Porazi Arsenala na tim mečevima nikoga ne bi iznenadili. U poslednjem kolu imaju siguricu na svom terenu protiv Aston Vile.

Totenhem ima za nijansu lakši raspored. Tačnije lak i težak raspored u serijama. U sledećem meču dočekuju Svonsi, pa idu dva teška meča. Derbi s Arsenalom i gostovanje Veste Hemu. Potom opet dva zicera: Bornmut na Vajt Hart Lejnu i put na Vila Park. Onda idu jako teški ispiti. Gostovanje Liverpulu, dolazi im Mančester Junajted i odlazak u uvek neugodni Stouk. Zatim VBA na svom terenu, pa gostovanje Čelsiju i u poslednjem kolu dva relativno laka ispita kada gostuju Sautemptonu i dočekuju Njukasl. Paklen april očekuje Sparse...

Mančester Siti ima lakši raspored i od Arsenala i od Totenhema. Sledeći meč imaju u Njukaslu, pa idu na noge Liverpulu posle čega dočekuju Aston Vilu i gostuju Noriču. Sledi derbi na domaćem terenu protiv gradskog rivala Junajteda, pa gostovanje Bornmutu i meč na svom terenu protiv VBA. Dakle, dva teška od mogućih sedam mečeva. U poslednjih pet kola gostuju Čelsiju, dočekuju Stouk, gostuju Sautemptonu, dočekuju Arsenal i na kraju idu na noge Svonsiju.

SNAGA PROTIVNIKA

Primetićete da su Mančester Junajted, Svonsi i VBA jedini klubovi koji do kraja igraju protiv sva četiri kandidata za titulu. Na pravi pogled, Lester ima najmanje zvučnih utakmica. Ali prosečna pozicija na tabeli klubova sa kojima će igrati Lester je 12,3. Mančester Sitijevi rivali imaju prosečnu poziciju 12, Arsenalovi 11,4, a Totenhemovi 11,2. Ipak, statistiku bi ostavili po strani. Po našem mišljenju, najlakši raspored ima Lester, potom Mančester Siti, pa Totenhem i na kraju Arsenal.

TROŠENJE U KUPOVIMA I EVROPI

Za razliku od ostala tri kandidata, Lester će se najmanje trošiti do kraja sezone. Pred njima je samo 12 prvenstvenih mečeva. U teoriji, najteže je Totenhemu. Sparsi pored 12 prvenstvenih utakmica imaju mogućih devet utakmica u Ligi Evrope i još šest mogućih mečeva (u slučaju ponovljenih revanša) u FA Kupu. To je ukupno 27 mogućih utakmica do kraja sezone. Arsenal sa FA Kupom i Ligom šampiona može da odigra ukupno 25 utakmica do kraja sezone, a Mančester Siti ima pride i finale Liga kupa što je u teoriji mogućih 26 utakmica.

DUŽA KLUPA

E ovde je Lester definitivno u hendikepu. Samo 17 igrača kod Ranijerija ove sezone odigrali pet i više mečeva u Premijer ligi. Što znači da imaju jako tanku klupu. Praktično, stalno igra istih 11, a od ozbiljnih džokera sa klupe, Italijanski strateg ima samo Uljou, Kinga, Dajera i Šlupa. Plus novajliju Greja. Eventualno Amartija...

Venger je u Arsenalu koristio 19 igrača koji su odigrali pet i više prvenstvenih utakmica. Ali i to je mala optička varka. Na tom spisku nije tek oporavljeni Velbek, novajlija Elneni, kao ni Vilšir koji će se oporaviti do kraja sezone. Situacija sa povredama više nije tako strašna.

Poketino je u Totenhemu koristio 20 igrača u pet i više prvenstvenih mečeva od početka sezone. Ali njegova klupa je „tanja“ i nepredvidivija od Arsenalove. Igrači poput Mejsona, Bentaleba, Onome, Nžijea ili Tripijea nemaju bitnu ulogu i ne mogu baš da se nazovu jakim adutima sa klupe. Najveći problem je što Kejn nema zamenu i njegova povreda bi značila kraj svih nada.

Najdužu klupu ima Mančester Siti. Pelegrini ima najviše kvalitetnih igrača na raspolaganja. Od početka sezone 21 igrač je odirgao pet i više prvenstvenih utakmica. U odbrani na sve četiri pozicije ima po dvojicu iskusnih igrača koji mogu da uskoče kada god zatreba. U manevru na sredini terena ima Fernanda, Fernandinja i Delfa, a za ofanzivnije zadatke računa na Turea, Navasa, Silvu, Sterlinga, pa čak i Nasrija. Čeka se oporavak De Brujnea. U napadu ima Aguera, neubedljivog Bonija i otkriće sezone Ihenača koji je sjajan u ulozi džokera.

Mančester Siti i Totenhem su imali po 13 različitih strelaca u Premijer ligi od početka sezone, Arsenal 10, a Lester samo 11.

KLJUČNI IGRAČI

U Lesteru sve zavisi od prvog strelca lige Džejmija Vardija i najkorisnijeg igrača takmičenja Rijada Mareza. Ako oni stanu, stao je i Lester. Zato će im sedam dana pauze dobro doći. Navijači Totenhema se mole za zdravlje Harija Kejna i poluge na sredini terena Dele Ali - Kristijan Eriksen.

Mančester Siti kao i godinama unazad najviše nada polaže na egzekuciju Serhija Aguera, ali od ove sezone i na supersonična krila De Brujnea i Sterlinga. Jaja Ture više nije tako dominantan kao prethodnih godina, a tajno oružje je mladi Ihenačo. Arsenal ponajviše zavisi od raspoloženosti prvog asistenta lige Mesuta Ozila i procenta realizacije Olivijea Žirua. Čeka se da proradi Aleksis Sančez koji posle povrede nije isti igrač...

U preostalih 12 finala, svi imaju razloge da budu optimisti, ali i da brinu.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar