Анализа: Распоред, противници, број утакмица, дужа клупа, кључни играчи...

Коме је најтеже у трци за шампиона Енглеске? Лестер, Арсенал,Тотенхем или Манчестер Сити?

Фудбал 19.02.2016 | 00:00
Анализа: Распоред, противници, број утакмица, дужа клупа, кључни играчи...

Велики викенд у Премијер лиги је иза нас. Четири кандидата су директно одмерили снаге у трци за титулу, а добитници су клубови из северног дела Лондона: Арсенал и Тотенхем. Лестер је у једном тренутку утакмице има осам поена разлике у односу на Лестер, а на крају је остао са само два бода предности. Манчестер Сити је највећи губитник с обзиром да је имао шансу да приђе лидеру на три бода, али после пораза од Тотенхема сада касни дупло више.

Узпркос поразу од Арсенала, Лестер је највећи добитник у претходна три кола. Уочи утакмица са Ливерпулом, Манчестер Ситијем и Арсеналом, Лисицама нису даване велике шансе. Чак су неки говорили и да ће бод од могућих девет бити премија. На крају је Лестер освојио шест, а умало и максималних девет.

Иако је у дерби мечевима улог био шест бодова с обзиром да су се састали директни ривали, још 12 кола је у игри. Још 36 бодова за сваки од четири клуба. Ко има најбоље шансе? Лестер за чудо? Лондонски клубови или Манчестер Сити?

Гледајући разне факторе, тешко је пронаћи фаворита у овом покеру шампионских амбиција. Лестер је први, али и објективно најслабији тим. Манчестер Сити касни шест бодова, али има најјачи играчки кадар.

ДОМАЋИ ТЕРЕН

Један од кључних фактора би могла да буде предност домаћег терена. У преосталих 13 кола, Лестер игра највише утакмица на свом терену - седам. Арсенал и Тотенхем мају по шест утакмица код куће, а Манчестер Сити само пет уз чак седам гостовања. Дакле, Лестер је у предности што се тиче домаћег терена. Што није занемарљива предност јер Лестер најбоље користи домаћинства у досадашњем делу лиге. Има седам победа, четири ремија и само један пораз на свом Кинг Пауер стадиону.

Сити има девет победа, али и чак четири пораза уз један нерешен исход. Попут Лестера, Тотенхем има седам победа и четири ремија као домаћин, али и један пораз више. Арсенал има скор 8-3-2, али уз само 18 постигнутих голова. Додуше, и осам примљених.

ПРОТИВНИЦИ ДО КРАЈА

Расплету шампионске трке ће кумовати и ко с ким има да игра до краја. Иза Лестера су три окршаја са „великим клубовима“. И ту су Лисице у предности. Више немају ниједан дуел са директним конкурентима. Дочекују Норич, ВБА и Њукасл у наредна четири кола, а између се уденуло гостовање Вотфорду. Са максималним пленом у та четири дуела, Лестер би направио огроман корак ка освајању титуле. Потом следе Палас у гостима, Саутемптон кући, Сандерленд у гостима, Вест Хем и Свонси кући. И на крају три јако тешка испита. У последња три кола Ранијеријев тим гостује Манчестер Јунајтеду, па дочекује Евертон и на крају иде на ноге Челсију. Ако уочи Јунајтеда, Лестер буде имао три и више бодова предности, биће у великој предности. Међутим, Лестер није никада раније био у овој ситуацији и за њих су „мале“ утакмице можда и најтеже. Уосталом, данас би имали још четири бода више да је Марез дао она два пенала против Борнмута и Астон Виле када је могао да преломи питање победника.

Најтежи распоред има Арсенал. Већ у следећем колу иду на ноге Манчестер Јунајтеду. Потом дочекују Свонси, па иду на ноге директном љутом ривалу Тотенхему. После тога: ВБА кући, Евертон у гостима, Вотфорд кући, Вест Хем у гостима, Кристал Палас кући, Сандерленд у гостима, Норич кући, па Манчестер Сити у гостима у претпоследњем колу! Дакле, пред Тобџијама је пет зицера на свом терену, али и четири (Тотенхем, Вест Хем, Евертон и Манчестер Сити) од пет гостовања (изузимамо аутсајдера Сандерленд) на којима не могу с правом да се надају победи. Порази Арсенала на тим мечевима никога не би изненадили. У последњем колу имају сигурицу на свом терену против Астон Виле.

Тотенхем има за нијансу лакши распоред. Тачније лак и тежак распоред у серијама. У следећем мечу дочекују Свонси, па иду два тешка меча. Дерби с Арсеналом и гостовање Весте Хему. Потом опет два зицера: Борнмут на Вајт Харт Лејну и пут на Вила Парк. Онда иду јако тешки испити. Гостовање Ливерпулу, долази им Манчестер Јунајтед и одлазак у увек неугодни Стоук. Затим ВБА на свом терену, па гостовање Челсију и у последњем колу два релативно лака испита када гостују Саутемптону и дочекују Њукасл. Паклен април очекује Спарсе...

Манчестер Сити има лакши распоред и од Арсенала и од Тотенхема. Следећи меч имају у Њукаслу, па иду на ноге Ливерпулу после чега дочекују Астон Вилу и гостују Норичу. Следи дерби на домаћем терену против градског ривала Јунајтеда, па гостовање Борнмуту и меч на свом терену против ВБА. Дакле, два тешка од могућих седам мечева. У последњих пет кола гостују Челсију, дочекују Стоук, гостују Саутемптону, дочекују Арсенал и на крају иду на ноге Свонсију.

СНАГА ПРОТИВНИКА

Приметићете да су Манчестер Јунајтед, Свонси и ВБА једини клубови који до краја играју против сва четири кандидата за титулу. На прави поглед, Лестер има најмање звучних утакмица. Али просечна позиција на табели клубова са којима ће играти Лестер је 12,3. Манчестер Ситијеви ривали имају просечну позицију 12, Арсеналови 11,4, а Тотенхемови 11,2. Ипак, статистику би оставили по страни. По нашем мишљењу, најлакши распоред има Лестер, потом Манчестер Сити, па Тотенхем и на крају Арсенал.

ТРОШЕЊЕ У КУПОВИМА И ЕВРОПИ

За разлику од остала три кандидата, Лестер ће се најмање трошити до краја сезоне. Пред њима је само 12 првенствених мечева. У теорији, најтеже је Тотенхему. Спарси поред 12 првенствених утакмица имају могућих девет утакмица у Лиги Европе и још шест могућих мечева (у случају поновљених реванша) у ФА Купу. То је укупно 27 могућих утакмица до краја сезоне. Арсенал са ФА Купом и Лигом шампиона може да одигра укупно 25 утакмица до краја сезоне, а Манчестер Сити има приде и финале Лига купа што је у теорији могућих 26 утакмица.

ДУЖА КЛУПА

Е овде је Лестер дефинитивно у хендикепу. Само 17 играча код Ранијерија ове сезоне одиграли пет и више мечева у Премијер лиги. Што значи да имају јако танку клупу. Практично, стално игра истих 11, а од озбиљних џокера са клупе, Италијански стратег има само Уљоу, Кинга, Дајера и Шлупа. Плус новајлију Греја. Евентуално Амартија...

Венгер је у Арсеналу користио 19 играча који су одиграли пет и више првенствених утакмица. Али и то је мала оптичка варка. На том списку није тек опорављени Велбек, новајлија Елнени, као ни Вилшир који ће се опоравити до краја сезоне. Ситуација са повредама више није тако страшна.

Покетино је у Тотенхему користио 20 играча у пет и више првенствених мечева од почетка сезоне. Али његова клупа је „тања“ и непредвидивија од Арсеналове. Играчи попут Мејсона, Бенталеба, Ономе, Нжијеа или Трипијеа немају битну улогу и не могу баш да се назову јаким адутима са клупе. Највећи проблем је што Кејн нема замену и његова повреда би значила крај свих нада.

Најдужу клупу има Манчестер Сити. Пелегрини има највише квалитетних играча на располагања. Од почетка сезоне 21 играч је одиргао пет и више првенствених утакмица. У одбрани на све четири позиције има по двојицу искусних играча који могу да ускоче када год затреба. У маневру на средини терена има Фернанда, Фернандиња и Делфа, а за офанзивније задатке рачуна на Туреа, Наваса, Силву, Стерлинга, па чак и Насрија. Чека се опоравак Де Брујнеа. У нападу има Агуера, неубедљивог Бонија и откриће сезоне Ихенача који је сјајан у улози џокера.

Манчестер Сити и Тотенхем су имали по 13 различитих стрелаца у Премијер лиги од почетка сезоне, Арсенал 10, а Лестер само 11.

КЉУЧНИ ИГРАЧИ

У Лестеру све зависи од првог стрелца лиге Џејмија Вардија и најкориснијег играча такмичења Ријада Мареза. Ако они стану, стао је и Лестер. Зато ће им седам дана паузе добро доћи. Навијачи Тотенхема се моле за здравље Харија Кејна и полуге на средини терена Деле Али - Кристијан Ериксен.

Манчестер Сити као и годинама уназад највише нада полаже на егзекуцију Серхија Агуера, али од ове сезоне и на суперсонична крила Де Брујнеа и Стерлинга. Јаја Туре више није тако доминантан као претходних година, а тајно оружје је млади Ихеначо. Арсенал понајвише зависи од расположености првог асистента лиге Месута Озила и процента реализације Оливијеа Жируа. Чека се да проради Алексис Санчез који после повреде није исти играч...

У преосталих 12 финала, сви имају разлоге да буду оптимисти, али и да брину.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар