Analiza: Ovo je najbolji posao 2015. godine!

Zadržiš Iguaina, probudiš Maradonino božanstvo i spremiš napad na Skudeto! Napoli u odnosu na ostale konkurente za šampionski trofej ima vrunskog golgetera u vrhunskoj formi, ako u ovom ritmu nastavi i u drugo delu sezone Napolitance ništa ne može zaustaviti.

Fudbal 02.01.2016 | 18:00
Analiza: Ovo je najbolji posao 2015. godine!

Za razliku od nekih ranijih prelaznih rokova, kada su milionske cifre odzvanjale Napuljom, temperamentni gazda Napolija Aurelio de Laurentis prethodnog leta povukao je „ručnu“ i dovodio samo one igrače koji su po njegovom, ali i mišljenju Mauricija Sarija, neophodni timu sa San Paola da bude kompaktniji u odnosu na period dok je na klupi bio Rafa Benitez. Za dovođenje Alana, Kirikeša, Valdifiorija, Hisaja i povratak Reine izdvojeno je tek nešto više od 30.000.000 evra, ali je potez godine napravljen čuvanjem Gonzala Iguaina u klubu, iako je Arsen Venger bio spreman da odreši kesu, što ne čini baš tako često.

U jeku interesovanja Tobdžija za popularnog Pipitu pominjale su se cifre i od 40.000.000 evra, pa je su mediji na Ostrvu već bili spremni da osude Vengerovo uzaludno bacanje para, jer je Iguain uz sebe poslednjih godina nosio prefiks istrošenog igrača, međutim, u Napulju za mogućnost njegovog odlaska nizu želeli ni da čuju. Pregovori oko produžetka ugovora argentinskog napadača trajali su od početka do kraja prelaznog roka, aktuelni ističe na leto 2018. godine sa godišnjom platom od 5.500.000 evra, a tražio se način povećanja primanja i produžetku sarednje na još godinu dana. Ipak, na kraju nije došlo do pružanja ruke, ali De Laurentis ni po koju cenu nije želeo da proda svog napadača. Veliku uslugu učinila mu je i klauzula u Iguainovom ugovoru od 100.000.000 evra, koja je dogovorena po njegovovom parafiranju na leto 2013. godine.

„Nikada nisam ni ramatrao mogućnost prodaje Iguaina. Nisam slučajno stavio toliko veliku klauzulu, što otežava posao zainteresovanim klubovima. Očekujem da će Gonzalo ispuniti svoje obaveze i da će u narednoj sezoni raditi za ekipu“, rekao je De Laurentis početkom avgusta i tvrdoglavo ostao pri svojim principima do kraja prelaznog roka.

Tada su gazdu Napolija mnogi savetovali da bi morao da se otarasi igrača koji je odavno prošao zanit karijere i da je ovo poslednja šansa da se za njega uzme veliki novac, ali filmski producent rodom iz Rima nije odustajao, nakon čega je usledila prava ekplozija na jugu Italije.

Po dva gola protiv Sampdorije i Lacija, pa po jedan protiv Juventusa, Legije, Flojerentne, Midtjilanda, Kjeva, Palerma, Udinezea i Verone, a onda blistav kraj prvog dela sezone u kojem je sa po dva pogotka častio Inter, Bolonju i Atalantu. Ukupno 16 golova na 17 utakmica u Seriji A, odnosno dva gola na tri meča u Ligi Evrope – sve zajedno 18 pogodaka na 21 zvaničnom meču u dresu Napolija ove sezone.

Još početkom decembra Pipita je uspeo da dostigne rekord legendarnog Dijega Armanda Maradone iz poslednje šampionske sezone postigavši gol na osam vezanih mečeva na San Paolu. Ceo Napulj je nakon toga uveliko počeo da mašta o povratku „skudeta“ podno Vezuva.

Trenutnu popularnost Iguana u Napulju su već počeli da porede sa periodom „božanstva“ čuvenog El Pibea. Argentinac neustrašivo rešeta mreže mreže svuda po Italiji, baš kao što je krajem osamdesetih godina prošlog veka to činio njegov legendarni sunarodnik.
„Dijego Maradona? Ja sam Argentinac kao i on, ali nošenje ovog dresa ne predstavlja nikakav teret, ovo je zadovoljstvo. On je bio izuzetan igrač u istoriji fudbala, voljen u Napulju. Poređenje sa njim predstavlja pravo zadovoljstvo“, rekao je nedavno Iguain.

Argentinski golgeter činjenicu da u ovom trenutku igra u životnoj formi duguje samo jednom čoveku, Mauriciju Sariju.
„On me je ubedio da ostanem i na tome želim da mu se zavalim, isto kao i saigračima i navijačima. Srećan sam što sam odlučio da ostanem. Sari mi je dao mir, moja glava je čista i to se pokazuje na terenu“, dodao je Argentinac.

Sa ovakvim Iguainom napad na šampionsku titulu ne prestavlja nikakvu nerealnu ambiciju, već potpuno ostvariv domet. Napoli u odnosu na ostale konkurente za „skudeto“ ima vrunskog golgetera u vrhunskoj formi, ako u ovom ritmu nastavi i u nastavku sezone Napolitance ništa ne može zaustaviti.

Najbolji golgeterski učinak Iguain je ostvario u sezoni 2009/2010. kada je na 32 prvenstvena meča u dresu Reala postigao 27 golova, a kako stvari sada stoje mogao bi da padne i rekord karijere.

Komentari / 0

Ostavite komentar