Анализа: Ово је најбољи посао 2015. године!

Задржиш Игуаина, пробудиш Марадонино божанство и спремиш напад на Скудето! Наполи у односу на остале конкуренте за шампионски трофеј има врунског голгетера у врхунској форми, ако у овом ритму настави и у друго делу сезоне Наполитанце ништа не може зауставити.

Фудбал 02.01.2016 | 18:00
Анализа: Ово је најбољи посао 2015. године!

За разлику од неких ранијих прелазних рокова, када су милионске цифре одзвањале Напуљом, темпераментни газда Наполија Аурелио де Лаурентис претходног лета повукао је „ручну“ и доводио само оне играче који су по његовом, али и мишљењу Мауриција Сарија, неопходни тиму са Сан Паола да буде компактнији у односу на период док је на клупи био Рафа Бенитез. За довођење Алана, Кирикеша, Валдифиорија, Хисаја и повратак Реине издвојено је тек нешто више од 30.000.000 евра, али је потез године направљен чувањем Гонзала Игуаина у клубу, иако је Арсен Венгер био спреман да одреши кесу, што не чини баш тако често.

У јеку интересовања Тобџија за популарног Пипиту помињале су се цифре и од 40.000.000 евра, па је су медији на Острву већ били спремни да осуде Венгерово узалудно бацање пара, јер је Игуаин уз себе последњих година носио префикс истрошеног играча, међутим, у Напуљу за могућност његовог одласка низу желели ни да чују. Преговори око продужетка уговора аргентинског нападача трајали су од почетка до краја прелазног рока, актуелни истиче на лето 2018. године са годишњом платом од 5.500.000 евра, а тражио се начин повећања примања и продужетку саредње на још годину дана. Ипак, на крају није дошло до пружања руке, али Де Лаурентис ни по коју цену није желео да прода свог нападача. Велику услугу учинила му је и клаузула у Игуаиновом уговору од 100.000.000 евра, која је договорена по његововом парафирању на лето 2013. године.

„Никада нисам ни раматрао могућност продаје Игуаина. Нисам случајно ставио толико велику клаузулу, што отежава посао заинтересованим клубовима. Очекујем да ће Гонзало испунити своје обавезе и да ће у наредној сезони радити за екипу“, рекао је Де Лаурентис почетком августа и тврдоглаво остао при својим принципима до краја прелазног рока.

Тада су газду Наполија многи саветовали да би морао да се отараси играча који је одавно прошао занит каријере и да је ово последња шанса да се за њега узме велики новац, али филмски продуцент родом из Рима није одустајао, након чега је уследила права екплозија на југу Италије.

По два гола против Сампдорије и Лација, па по један против Јувентуса, Легије, Флојерентне, Мидтјиланда, Кјева, Палерма, Удинезеа и Вероне, а онда блистав крај првог дела сезоне у којем је са по два поготка частио Интер, Болоњу и Аталанту. Укупно 16 голова на 17 утакмица у Серији А, односно два гола на три меча у Лиги Европе – све заједно 18 погодака на 21 званичном мечу у дресу Наполија ове сезоне.

Још почетком децембра Пипита је успео да достигне рекорд легендарног Дијега Арманда Марадоне из последње шампионске сезоне постигавши гол на осам везаних мечева на Сан Паолу. Цео Напуљ је након тога увелико почео да машта о повратку „скудета“ подно Везува.

Тренутну популарност Игуана у Напуљу су већ почели да пореде са периодом „божанства“ чувеног Ел Пибеа. Аргентинац неустрашиво решета мреже мреже свуда по Италији, баш као што је крајем осамдесетих година прошлог века то чинио његов легендарни сународник.
„Дијего Марадона? Ја сам Аргентинац као и он, али ношење овог дреса не представља никакав терет, ово је задовољство. Он је био изузетан играч у историји фудбала, вољен у Напуљу. Поређење са њим представља право задовољство“, рекао је недавно Игуаин.

Аргентински голгетер чињеницу да у овом тренутку игра у животној форми дугује само једном човеку, Маурицију Сарију.
„Он ме је убедио да останем и на томе желим да му се завалим, исто као и саиграчима и навијачима. Срећан сам што сам одлучио да останем. Сари ми је дао мир, моја глава је чиста и то се показује на терену“, додао је Аргентинац.

Са оваквим Игуаином напад на шампионску титулу не преставља никакву нереалну амбицију, већ потпуно остварив домет. Наполи у односу на остале конкуренте за „скудето“ има врунског голгетера у врхунској форми, ако у овом ритму настави и у наставку сезоне Наполитанце ништа не може зауставити.

Најбољи голгетерски учинак Игуаин је остварио у сезони 2009/2010. када је на 32 првенствена меча у дресу Реала постигао 27 голова, а како ствари сада стоје могао би да падне и рекорд каријере.

Коментари / 0

Оставите коментар