Mamić na slobodi, platio 1,8 miliona evra!

Izvršni predsednik zagrebačkog Dinama platio kauciju, ali neće smeti da viđa brata.

Fudbal 18.12.2015 | 22:15
Mamić na slobodi, platio 1,8 miliona evra!

Izvršni predsednik Fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravko Mamić izašao je oko 16.30 iz istražnog zatvora u kojem je završio zbog sumnje u višemilionske malverzacije.

Mamić je pušten iz pritvora pošto je dostavio sudu 14 miliona kuna (oko 1,8 miliona evra) vrednu kauciju i to u gotovini oko 900.000 evra i još toliko u nekretnini u vlasništvu prijatelja, koja je procenjena na oko milion evra.

Mamiću je omogućen izlazak na slobodu, pošto je danas vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda odbacilo žalbu tužilaštva na odluku o izmenjenom predlogu kaucije.

Pre izlaska iz zatvora Mamić se pred istražnim sudijom obavezao da će se pridržavati mera opreza, koje uključuju zabranu kontaktiranja sa svedocima, među kojima je i trener Dinama, njegov brat Zoran Mamić.

Najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala sud je ranije odredio kauciju od 14 miliona kuna (1, 8 miliona evra) u gotovini ili nekretninama, a on je preko advokata poručio da će ponuditi nekretnine svojih prijatelja. U prvom pokušaju, on je ponudio nekretnine kao kauciju, ali je sud to odbio, pa je u drugom pokušaju Mamić ponudio kuću jednog prijatelja i više od šest miliona kuna u gotovini.

Iz pritvora je juče izašao njegov sin, fudbalski menadžer Mario Mamić pošto je uplatio kauciju od pet miliona kuna.

Kaucija je prihvaćena i osumnjičenom istarskom preduzetniku Sandru Stipančiću, a četvrti osumnjičeni u tom slučaju, preduzetnik Igor Krota nije ni ponudio kauciju za odbranu sa slobode. Istragom je obuhvaćen i izvršni predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza Damir Vrbanović, ali njemu nije određen pritvor.

Po prijavi Samostalnog sektora za otkrivanje poreskih prevara, USKOK je pokrenuo novu istragu protiv Mamića i ostalih zbog "zločinačkog udruženja i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja".

Sumnja se da su Mamić i ostali preko of-šor firmi od 2004. iz Dinama izvukli više od deset miliona evra i pola miliona funti.

Komentari / 0

Ostavite komentar