Sve veći broj žena milijarderki u svijetu

Riječ je o izvještaju "Promjenjiva lica milijardera", u kojoj se razmatra uloga žena u izgradnji trajnog finansijskog naslijeđa te način očuvanja bogatstva kroz više generacija.

Svijet 18.12.2015 | 16:49
Sve veći broj žena milijarderki u svijetu

Istraživanje firmi UBS i PwC pokazuje da broj milijarderki sve više raste za razliku od milijardera, ali i da je bogatstvo prolazno, jer je od milijardera koji su to bili 1995. godine opstalo njih 44 odsto, objavile su u petak te dvije kompanije.

Riječ je o izvještaju "Promjenjiva lica milijardera", u kojoj se razmatra uloga žena u izgradnji trajnog finansijskog naslijeđa te način očuvanja bogatstva kroz više generacija.

Broj milijarderki, kako se navodi, raste više od broja milijardera, povećavajući se 6,6 puta u posljednje dvije decenije u poređenju s povećanjem od 5,2 puta kod muškaraca.

Tom prilikom ee azijske preduzetnice ističu kao glavni pokretači tog trenda. U Aziji se bilježi najveći rast broja milijarderki u zadnjih 10 godina. Za njih se bilježi faktor rasta od 8,8, odnosno povećao im se broj s 3 na 25. To je uporedivo s faktorom rasta od 2,7 (s 21 na 57) u Evropi i 1,7 (s 37 na 63) u SAD-u.
Na milijarderke u Aziji otpada gotovo jedna petina žena milijardera, a u pravilu su mlađe od žena milijardera u ostalim dijelovima svijeta. Nasuprot tome, milijarderke u Evropi i Americi potieču iz multigeneracijskih porodica milijardera (93 odsto u Evropi odnosno 81 posto u SAD-u), međutim, preuzimaju znatno veće uloge u svojim porodicama za razliku od žena iz prijašnjih generacija.

U izvještaju se takođe ističe prolaznost velikog bogatstva jer je samo 126 milijardera iz 1995. odnosno samo 44 odsto, zadržalo taj status do danas.

Rezultati istraživanja su pokazali da je veliko bogatstvo vrlo nestalno, budući je polovina milijardera iz 1995. ispala s popisa u posljednjih 20 godina. No oni koji su opstali značajno su povećali svoje bogatstvo. Najzastupljeniji sektori na koje se odnose dvije trećine ukupnog bogatstva milijardera koji opstaju jesu roba široke potrošnje i maloprodaja, tehnologija i financijske usluge. Milijarderi koji najduže opstaju posebno rade u sektoru tehnologije, dok oni čije je bogatstvo nestalnije rade u sektoru industrije, nekretnina i zdravstva.

U izvještaju iz 1995. navodi se 289 milijardera, no od te skupine samo 126 opstalo je do danas, dok su ostali ispali s popisa zbog smrti, raspršivanja porodice ili poslovnog neuspjeha. U istom je razdoblju nastao 1.221 novi milijarder, što znači da je 2014. bilo 1.347 milijardera.

Milijarderi koji su opstali, njih 126, stvorili su bogatstvo od hiljadu milijardi američkih dolara, a u istom su razdoblju otprilike 21 odsto tog iznosa stvorili svi svjetski milijarderi. Do 2014. prosječno bogatstvo preostalih milijardera poraslo je s 2,9 milijardi dolara (1995.) na 11 milijardi dolara. To znači da je faktor rasta njihove imovine bio 3,8, odnosno veći od faktora rasta globalnog BDP-a od samo 2,5, navodi se u saopšetnju.

U izvještaju je utvrđeno da je većina multigeneracijskih milijardera stvorila trajna naslijeđa time što se u potpunosti posvetila osnovnoj djelatnosti ili njezinim dijelovima. Takođe, izvještaj je pokazao da je dvije trećine milijardera starije od 60 godina i čekaju ih ključne odluke u prenosu bogatstva.

U istraživanju više od 1.300 milijardera analiziraju se podaci od posljednjih 19 godina s 14 tržišta s najvećim brojem milijardera na koje otpada 75 odsto bogatstva svjetskih milijardera.

(NN)

Komentari / 0

Ostavite komentar