Све већи број жена милијардерки у свијету

Ријеч је о извјештају "Промјењива лица милијардера", у којој се разматра улога жена у изградњи трајног финансијског наслијеђа те начин очувања богатства кроз више генерација.

Свијет 18.12.2015 | 16:49
Све већи број жена милијардерки у свијету

Истраживање фирми УБС и ПwЦ показује да број милијардерки све више расте за разлику од милијардера, али и да је богатство пролазно, јер је од милијардера који су то били 1995. године опстало њих 44 одсто, објавиле су у петак те двије компаније.

Ријеч је о извјештају "Промјењива лица милијардера", у којој се разматра улога жена у изградњи трајног финансијског наслијеђа те начин очувања богатства кроз више генерација.

Број милијардерки, како се наводи, расте више од броја милијардера, повећавајући се 6,6 пута у посљедње двије деценије у поређењу с повећањем од 5,2 пута код мушкараца.

Том приликом ее азијске предузетнице истичу као главни покретачи тог тренда. У Азији се биљежи највећи раст броја милијардерки у задњих 10 година. За њих се биљежи фактор раста од 8,8, односно повећао им се број с 3 на 25. То је упоредиво с фактором раста од 2,7 (с 21 на 57) у Европи и 1,7 (с 37 на 63) у САД-у.
На милијардерке у Азији отпада готово једна петина жена милијардера, а у правилу су млађе од жена милијардера у осталим дијеловима свијета. Насупрот томе, милијардерке у Европи и Америци потиечу из мултигенерацијских породица милијардера (93 одсто у Европи односно 81 посто у САД-у), међутим, преузимају знатно веће улоге у својим породицама за разлику од жена из пријашњих генерација.

У извјештају се такође истиче пролазност великог богатства јер је само 126 милијардера из 1995. односно само 44 одсто, задржало тај статус до данас.

Резултати истраживања су показали да је велико богатство врло нестално, будући је половина милијардера из 1995. испала с пописа у посљедњих 20 година. Но они који су опстали значајно су повећали своје богатство. Најзаступљенији сектори на које се односе двије трећине укупног богатства милијардера који опстају јесу роба широке потрошње и малопродаја, технологија и финанцијске услуге. Милијардери који најдуже опстају посебно раде у сектору технологије, док они чије је богатство несталније раде у сектору индустрије, некретнина и здравства.

У извјештају из 1995. наводи се 289 милијардера, но од те скупине само 126 опстало је до данас, док су остали испали с пописа због смрти, распршивања породице или пословног неуспјеха. У истом је раздобљу настао 1.221 нови милијардер, што значи да је 2014. било 1.347 милијардера.

Милијардери који су опстали, њих 126, створили су богатство од хиљаду милијарди америчких долара, а у истом су раздобљу отприлике 21 одсто тог износа створили сви свјетски милијардери. До 2014. просјечно богатство преосталих милијардера порасло је с 2,9 милијарди долара (1995.) на 11 милијарди долара. То значи да је фактор раста њихове имовине био 3,8, односно већи од фактора раста глобалног БДП-а од само 2,5, наводи се у саопшетњу.

У извјештају је утврђено да је већина мултигенерацијских милијардера створила трајна наслијеђа тиме што се у потпуности посветила основној дјелатности или њезиним дијеловима. Такође, извјештај је показао да је двије трећине милијардера старије од 60 година и чекају их кључне одлуке у преносу богатства.

У истраживању више од 1.300 милијардера анализирају се подаци од посљедњих 19 година с 14 тржишта с највећим бројем милијардера на које отпада 75 одсто богатства свјетских милијардера.

(НН)

Коментари / 0

Оставите коментар