NBA - Analiza: Iz prikrajka po šestu titulu...!

U senci sjajnog Golden Stejta, San Antonio i Lenard ruše sve pred sobom! Voriorsi su najveća priča dosadašnjeg dela NBA sezone, ali pomalo ispod radara odlične partije pružaju Sparsi.

 

Košarka 18.12.2015 | 23:00
NBA - Analiza: Iz prikrajka po šestu titulu...!

Dok se cela košarkaška javnost s razlogom koncentrisala na veliki pohod Golden Stejta na 24 uzastopne pobede na početku sezone, San Antonio takođe ima jedan od boljih startova sezone u klupskoj istoriji, odnosno barem onoj novijoj koju je ispisao Tim Dankan. Sparsi trenutno imaju skor 21-5 što je drugi najbolji rezultat nakon 26 utakmica od 1997. godine. Jedini put su bolje ušli pre pet godina kada su u 26 utakmica upisali tek tri poraza, a tada su doživeli i šokantno ispadanje u prvom krugu plej-ofa od Memfisa. U redovima Sparsa se nadaju da se sada neće dogoditi ista priča već da će doći do šeste titule u istoriji.
“Na početku sezone smo se nadali da ćemo sve srediti do ol-star utakmice, da ćemo tada biti na vrhuncu igre na obe strane parketa. Očigledno je da defanzivno igramo puno bolje nego ofanzivno, ali i tu izgledamo jako dobro. Lopta se kreće, novi igrači se uklapaju i mislim da bi i pre “rasporeda” mogli da dođemo do igre koju želimo”, izjavio je Deni Grin posle sinoćnje pobede protiv Jute.

Iako će mnogi reći kako je ovakav ulazak u sezonu očekivan kada se zna kojim kvalitetom raspolaže trener Greg Popović, ali on je ovog leta bio suočen sa jednim od najvećih izazova u svojoj karijeri. Doveli su LaMarkusa Oldridža i tako na neki način postali najveći pobednici prijelaznog roka, ali su se za taj potez morali odreći nekoliko važnih šrafova iz rostera, pre svih Tijaga Splitera koji je otišao u Atlantu, a koji je praktično bio jedini pravi centar u timu. Iako je “smol bol” sve prisutniji u NBA ligi, Popović voli da ima klasičnog centra pa je zato doveden Boban Marjanović, a na poziciju centra prebačen još jedan novajlija, Dejvid Vest. Ali, njih dvojica ipak nisu mogla da nadoknade Spliterov učinak – prvi je (još uvek) nedovoljno brz za NBA ritam, a drugi je ipak prava četvorka...

Međutim, Sparsi su pronašli način da premoste taj problem, a pre svega se to dogodilo tako što su sjajno uklopili Oldridža u svoju igru, a Kavaj Lenard je pokazao da se s pravom može o njemu razgovarati kao o franšiznom igraču.

Oldridž možda ima najmanji prosek koševa u karijeri (15,8), ali igra puno manje nego ranijih sezone (29,2 minuta), a manje je lopti trošio samo u svojoj ruki sezoni kada je ulazio s klupe (7,6 upućenih šuteva po utakmici). Pao je malo i skok (8,8), ali kada bi mu se ove brojke izjednačile po minutaži iz prethodnih sezona u Portlandu, onda bi pad bio puno manji, gotovo neznatan. Mnogo je veći posao koji Oldridž radi kako bi rasteretio sada već 39-godišnjeg Dankana.
“On je uhvatio svoj ritam. Sve je opušteniji u igri, radi ono što je radio svih ovih godina u Blejzersima i potpuno se uklopio. To je dobar znak za nas pred nastavak sezone“, istakao je Grin koji je trebalo da čini treći deo “nove trojke Sparsa”. Grin je ipak malo pao u formi (sedam koševa po utakmici), ali sve je to nadoknadio Kavaj Lenard.

MVP finala od pre dve godine potpuno je opravdao 90.000.000 dolara koje je dobio ovog leta na ugovor od pet godina. Lenard igra sjajno, ima prosek od 20,8 koševa, 7,6 skokova, 2,6 asistencije, dve ukradene lopte i jednu blokadu. Fascinira njegov prosek šuta (50,8%, a uzima prosečno 15,3 lopti po utakmici), a neverovatan je prosek ubačaja za tri poena. Lenard uzima 3,8 trojke po utakmici, a pogađa njih 48,9 odsto. Po PER-u, naprednoj ESPN-ovoj statistici, Lenard je trenutno četvrti igrač u NBA ligi, odmah iza Stefa Karija, Rasela Vestbruka i Kevina Duranta, a ispred LeBrona Džejmsa.

Uz sve to, brojke ne prikazuju njegov odbrambeni deo po čemu je jedan od najboljih u NBA ligi. Uostalom prošle godine je proglašen najboljim odbrambenim igračem lige.
“On i Lebron Džejms su najjače i najbolje “trojke” lige. Igra neverovatno snažno, fizički, u odbrani niko ne može da ga prođe, a onda ti takav igrač ubaci sedam trrojki zaredom. On je sigurno igrač koji zaslužuje da bude u najboljoj ekiši lige, on je stvarno promenio svoju igru“, izjavio je nedavno Bred Stivens, trener Bostona.

Upravo je Lenard razlog zbog kojeg se Sparsi nadaju osvajanju novog, šestog naslova. On može da čuva sve protivničke igrače izuzev centara, a on je i pravi odgovor na “smol bol” Voriorsa i drugih ekipa, a on je i prava veza između Dankana, Parkera, Đinobilija i Oldridža koji bi ipak tek sledećih sezona trebalo da preuzme glavnu ulogu u timu.

Sparsi uživaju u činjenici da su svetla pozornice usmerena na Voriorse. Oni polako, iz prikrajka, drže drugo mesto na Zapadu i ciljaju svoju šestu titulu. Upravo onako kako to Popović voli.

Komentari / 0

Ostavite komentar