Afera 22: Kako je vlast prevarila svoje stočare

Vlast koju predvodi SNSD je prije skoro četiri godine, 27. decembra 2011. godine, objavljivanjem Javnog poziva za prijavljivanje poljoprivrednih proizvođača, najavila veliki projekat nabavke 3.000 kvalitetno priplodnih steonih junica kojim je planirano povećanje proizvodnje mlijeka i mesa u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 08.12.2015 | 09:42
Afera 22: Kako je vlast prevarila svoje stočare

Kao i mnogi drugi, i ovaj projekat doživio je fijasko! Za nabavku 3.000 junica planirano je 15 miliona maraka koji je trebalo da se dobije od Investiciono-razvojne banke RS. Nakon komisijskog obilaska terena formirana je rang-lista sa imenima 108 stočara koji su ispunili uslove za nabavku junica.

Šta se na kraju desilo? Jedno veliko NIŠTA! Stočari su se, da bi ispunili uslove, zadužili, rang-lista je skinuta sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, početkom prošle godine Ministarstvo je čak pripremilo Program nabavke 3.000 junica, a propala su i dva međunarodna tendera za nabavku junica.

Da se Program nabavke 3.000 junica ostvario, ukupna vrijednost proizvedenog mlijeka, u periodu od pet godina, iznosila bi oko 65 miliona maraka, a dobilo bi se i novih 7.500 grla odgojenih kvalitetno priplodnih junica i oko 13.500 grla za tov, čija bi se tržišna vrijednost kretala oko 45 miliona maraka.

Ministarstvo jednostavno ne želi da prizna da nema novca za ovaj Program i da posao neće biti završen. To su prepoznali stočari koji su digli ruke od Ministarstva poljoprivrede i počeli sami da nabavljaju priplodne junice.

Međutim, koliko je licemjerstvo i neprofesionalizam ove vlasti dokazuje i to da je resorni ministar Stevo Mirjanić, početkom 2015. godine, najavio da će se nabavka junica izvršiti u 2015. godini i da će se još nabaviti i priplodne svinje, ovce i koze!!! Treba li pomenuti da od svega obećanog ništa nije ispunjeno. Za očekivati je da će se glamurozna obećanja nastaviti i u narednoj, izbornoj, godini.

*U prilog ovim tvrdnjama pogledajte prvobitni spisak potencijalnih korisnika za nabavku steonih junica i nikada realizovani Program nabavke 3.000 priplodnih junica!

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kontraš

08.12.2015 09:12

Pošto je uslov za učešće na konkursu bila građevinska i upotrebna dozvola za objekat, samo za ovaj postupak stočari su potrošili 7 - 10.000 KM, da ne govorimo o zakupu zemlje, pripremi hrane za junice koje treba da dođu... Ogroman trošak nizašta, tako da je dosta njih odustalo skroz od proizvodnje mleka.

ODGOVORITE
Name

realno

08.12.2015 11:40

U Bosni ide najbolje proizvodnja cevapa. Postupak prozvodnje nije tehnoloski zahtijevan, a brand "Cevapcici" je poznat sirom svijeta.

ODGOVORITE
Name

Mrsomud

08.12.2015 11:59

Od tolikog broja junica ostadoše nam samo papci...iz Jelaza!

ODGOVORITE