Афера 22: Како је власт преварила своје сточаре

Власт коју предводи СНСД је прије скоро четири године, 27. децембра 2011. године, објављивањем Јавног позива за пријављивање пољопривредних произвођача, најавила велики пројекат набавке 3.000 квалитетно приплодних стеоних јуница којим је планирано повећање производње млијека и меса у Републици Српској.

Република Српска 08.12.2015 | 09:42
Афера 22: Како је власт преварила своје сточаре

Као и многи други, и овај пројекат доживио је фијаско! За набавку 3.000 јуница планирано је 15 милиона марака који је требало да се добије од Инвестиционо-развојне банке РС. Након комисијског обиласка терена формирана је ранг-листа са именима 108 сточара који су испунили услове за набавку јуница.

Шта се на крају десило? Једно велико НИШТА! Сточари су се, да би испунили услове, задужили, ранг-листа је скинута са интернет странице Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, почетком прошле године Министарство је чак припремило Програм набавке 3.000 јуница, а пропала су и два међународна тендера за набавку јуница.

Да се Програм набавке 3.000 јуница остварио, укупна вриједност произведеног млијека, у периоду од пет година, износила би око 65 милиона марака, а добило би се и нових 7.500 грла одгојених квалитетно приплодних јуница и око 13.500 грла за тов, чија би се тржишна вриједност кретала око 45 милиона марака.

Министарство једноставно не жели да призна да нема новца за овај Програм и да посао неће бити завршен. То су препознали сточари који су дигли руке од Министарства пољопривреде и почели сами да набављају приплодне јунице.

Међутим, колико је лицемјерство и непрофесионализам ове власти доказује и то да је ресорни министар Стево Мирјанић, почетком 2015. године, најавио да ће се набавка јуница извршити у 2015. години и да ће се још набавити и приплодне свиње, овце и козе!!! Треба ли поменути да од свега обећаног ништа није испуњено. За очекивати је да ће се гламурозна обећања наставити и у наредној, изборној, години.

*У прилог овим тврдњама погледајте првобитни списак потенцијалних корисника за набавку стеоних јуница и никада реализовани Програм набавке 3.000 приплодних јуница!

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Контраш

08.12.2015 09:12

Пошто је услов за учешће на конкурсу била грађевинска и употребна дозвола за објекат, само за овај поступак сточари су потрошили 7 - 10.000 КМ, да не говоримо о закупу земље, припреми хране за јунице које треба да дођу... Огроман трошак низашта, тако да је доста њих одустало скроз од производње млека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

08.12.2015 11:40

У Босни иде најбоље производња цевапа. Поступак прозводње није технолоски захтијеван, а бранд "Цевапцици" је познат сиром свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрсомуд

08.12.2015 11:59

Од толиког броја јуница остадоше нам само папци...из Јелаза!

ОДГОВОРИТЕ