Prenos nadležnosti sa Srpske na nivo BiH

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 07.12.2015 | 22:54
Prenos nadležnosti sa Srpske na nivo BiH

AFERA „Dvadeset jedan“

„Prenos nadležnosti“

S obzirom na to da vlast Srpske, otkako su predstavnici Saveza za promjene formirali vlast na nivou BiH poslije izbora 2014. godine, svakodnevno insistira na navodnoj činjenici da funkcioneri iz SzP prenose nadležnosti sa Republike Srpske na BiH – PDP postavlja pitanje:

Da li je SNSD u proteklim mandatima na državnom nivou učestvovao u prenosu nadležnosti i formiranju sljedećih institucija na nivou BiH:

- uspostavljanje sistema zajedničkih tablica i saobraćajnih dozvola, čime je ova nadležnost prenesena u nadležnost Ministarstva civilnih poslova BiH
- uspostavljanje zajedničkih pasoša
- prenošenje nadležnosti entiteta iz oblasti državljansta na Ministarstvo civilnih poslova BiH
- formiranje Državne granične službe BiH
- formiranje Kancelarije za saradnju sa Interpolom
- formiranje Agencije za državnu službu BiH
- formiranje Odbora državne službe za žalbe
- uspostavljanje Direkcije za implementaciju CIPS projekta
- uspostavljanje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH
- uspostavljanje Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka
- uspostavljanje SIPA
- uspostavljanje Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH
- uspostavljanje Službe za poslove sa strancima BiH
- uspostavljanje Komisije za restituciju BiH
- uspostavljanje Komisije za državnu imovinu BiH
- uspostavljanje Agencije za akreditaciju i kvalitet BiH
- uspostavljanje Agencije za lijekove BiH
- uspostavljanje Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH
- uspostavljanje Agencije za bezbjednost hrane
- uspostavljanje Savjeta za djecu BiH
- uspostavljanje Instituta za standardizaciju BiH
- uspostavljanje Instituta za metrologiju BiH
- uspostavljanje Komisije za koncesije BiH
- uspostavljanje Instituta za intelektualno vlasništvo BiH
- uspostavljanje Instituta za akreditovanje BiH
- uspostavljanje Konkurentskog savjeta BiH
- uspostavljanje Kancelarije za veterinarstvo BiH
- uspostavljanje Instituta za nestala lica BiH
- uspostavljanje Državnog trezora pri Ministarstvu finansija BiH
- uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH
- uspostavljanje Agencije za statistiku BiH
- uspostavljanje Agencije za osiguranje depozita BiH
- uspostavljanje Agencije za osiguranje BiH
- uspostavljanje Agencije za javne nabavke BiH
- uspostavljanje Odbora za reviziju javnih nabavki
- uspostavljanje Izvozno-kreditne agencije BiH
- uspostavljanje Komisije za računovodstvo i reviziju BiH

Odgovor na postavljeno pitanje je svakako potvrdan – da, SNSD jeste sve ove nadležnosti u proteklih deset godina prenio sa Republike Srpske na BiH.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Aa

07.12.2015 08:43

I šta vi hoćete da postignete objavljivanjem ovih afera, od hapšenja i procesuiranja izgleda nema ništa...

ODGOVORITE
Name

Rudar III smjena

07.12.2015 09:25

A KAD ĆE NA RED DOĆI RUDNIK OLOVA I CINKA SASE KOD SREBRENICE. OTJERAŠE DRŽAVNU FIRMU U STEČAJ, OTJERAŠE STARE RADNIKE, MALIM AKCIONARIMA ODUZEŠE AKCIJE, A PRIVATNOJ FIRMI POKLONIŠE RUDNIK NA PRAVDI BOGA. NOVI VLASNICI RUDNIKA DOKAZANI KRIMINALCI KOJI SE NALAZE NA SVIM MOGUĆIM I NEMOGUĆIM MEĐUNARODNIM POTERNICAMA. PRIČA SE DA 1/3 rudnika u vlasništvu ima jedan naš istaknuti političar preko svoje firme na Kipru.

Name

p

07.12.2015 09:50

OVO NEKA ZAČEPI USTA SVIM SNSD-OVCIMA! STALNO POMINJU KAKO SAVEZ ZA PROMJENE PRENOSI NADLEŽNOSTI A POGLEDAJTE SAMO NAVEDENI SPISAK I SVE JE JASNO! KO O ČEMU SNSD O POŠTENJU! KO JE SADA IZDAJNIK!!!!!!??????

Name

zoni

07.12.2015 09:52

Kad ovo procita ...Tedo dumrem.!

Name

SzP

07.12.2015 12:14

Vi trebate prenijeti još nadležnosti na državu BiH,dok nije kasno sjeća li se neko kada su iz Federacije nudili jedinstven penzioni fond,to je glatko odbijeno a pitajte ih sada da li su za to,dobit će te jedno veliko Ne,ima takvih primjera još

Name

Slobodan

07.12.2015 21:10

Sad kad bi Republika Srpska ponudila da se na državnom nivou formira Ministarstvo zdravstva i da se u BiH uspostavi jedinstveni Fond PIO, to niko iz FBIH nebi prihvatio. Što se mene tiče da su bogdom sve nadležnosti prešle sa RS na nivo BIH barem nas ovi SNSD-ovci nebi opljačkali. Prenosom te tkz famozne nadležnosti UKC Banja Luka bi bio i ostao moderan centar a ne jedna upropašćena i opljačkana zdravstvena ustanova. I niko zbog te pljačke ne odgovara. Ovo što političari brane prenos nadležnosti oni zapravo brane pljačku i kriminal. Prenosom nadležnosti institucija ostaje u RS samo je proces kontrole u toj instituciji pojačan pa se nemože tek tako lako da krade. To smeta našim političarima. Kad pređe nadležnost oni više nemogu da kradu i uništavaju tu instituciju jer je nivo kontrole izuzetno oštar i postoji odgovornost. Dvadeset godina Srbe plaše sa prenosom nadležnosti i 20 godina nas beskompromisno pljačkaju.

Name

E moj Slobodane

07.12.2015 21:53

Naravno da danas ne bi pristali na zajednički PIO, nisu budale. To bi značilo ili smanjenje penzija u Federaciji, ili dodatno zaduživanje na nivou BiH. Ovako se opterećuju/muzu firme iz RS-a, dug se akumulira na entitetskom nivou. I treba da je tako, penzioneri su prvi u redu kada treba glasati za ove lopove! Sada neka kopiraju pare, imat će više...

Name

Fikret

07.12.2015 08:45

Ovo je dobro preispitati, što se tiče tablica prekršen je ustav kad su taxi tablice označili

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

07.12.2015 08:51

SzP i da hoće više nema šta prenijeti na BiH. Srpskoj je ostalo u nadležnosti samo pljačka i kriminal vladajućih crvenih kmera.

ODGOVORITE
Name

Batman

07.12.2015 08:51

Ovo sve je nista naspram unistavanja sopstvenog naroda i bezocnih pljacki koje jos uvijek traju.

ODGOVORITE
Name

boki

07.12.2015 08:52

Kuku gdje ih nađe ovoliko. Pa zar je Dodo sve dao?

ODGOVORITE
Name

zumba

07.12.2015 08:54

A koja nadleznost BiH je ovdje nepotrebna...

ODGOVORITE
Name

neko

07.12.2015 11:12

Sve nadlzenosti su nepotrebne..treba se vratiti u pravne okvire ,okvire ustava BIH i onog sto je dogovoreno u Dejtonu ...BIH nije drzava vec unija dve drzave Republike Srpske i federacije i ima samo 10 zajednickih nadleznosti koje su ustavom BIH definisane. Povratak u okvire ustava i dogovorenog u Dejtonu ili razlaz

Name

semberac

07.12.2015 08:56

De se malo bavite pedofilijom i problemima u skoli Knez Ivo od Semberije" u Bijeljini.

ODGOVORITE
Name

zitto

07.12.2015 11:17

Time se trebaju roditelji baviti , 50 roditelja , dokaze , i pregazi i razvaljuj pedofiliju . Ne dajte da vam strah upropasti djecu !

Name

Realno

07.12.2015 09:11

Organizovani kriminal kontroliše svaku poru ovog društva a narod taj kriminal podržava. I takozvana medjunarodna zajednica. Dakle ne blamirajte se.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

07.12.2015 09:20

KAKO SU LUKAVI OVI IZ PDP-a... NE SPOMINJU DRŽAVNU DIREKCIJU ZA CIVILNO VAZDUHOPLOVSTVO I DRŽAVNU AGENCIJU ZA KONTROLU LETENJA KOJU JE ONOMAD MINISTAR DJOKIĆ LIČNO FORMIRAO NA DRŽAVNOM NIVOU I ONDA POSTAO PRVI MINISTAR TRANSPORTA BIH, (DOKIĆ JE INAČE SA TUŽILAŠTVOM TADA ZAKLJUČIO SPORAZUM O PRIZNANJU KRIVIČNOG DJELA - DA JE KAO MINISTAR IZVRŠIO KRIVIČNO DJELO NESAVJESNOG RADA U SLUŽBI). A ZNA SE I DA JE TO ON URADIO PO DIREKTNOJ NAREDBI MLADENA IVANIĆA. JEDINO SDS NIKADA NIJE PRENIO NIJEDNU NADLEŽNOST NA BIH NIVO... AKO OVAKO NASTAVI RADITI OVAJ SDS DVOJAC, PDP ĆE NA SLEDEĆIM IZBORIMA sigurno IMATI VIŠE POSLANIKA OD SDS-a.

ODGOVORITE
Name

putnik

07.12.2015 09:27

Gospodo iz S za promjene, ovaj spisk sto navodite kao da djeca pitaju za neke igracke tako djeluje. A dobro znate da bez ovih institucija nista ne bi moglo funkcionisati. Znaci SNSD to sto je prenio na drzavu u pravu je i treba cestitati. Kakve bi to npr. bile tablice i pasosi RS ili Federacije i ko bi ih prizno. Da li i vi zelite da se narod blokira u te torove koje ste ogradili i da ne moze funkcionisati. Te vase ideje su normalnom covjeku ne svatljive.

ODGOVORITE
Name

neko

07.12.2015 11:15

Ovo nadleznosti nisu predvidjene ustavom BIH.I sve ove institucije vec postoje u entitetima odnosno drzavama clanicama BIH unije Srpskoj i federaciji muslimansko hrvatskih kantona..Formiranje ovih institucija na nivou unije BIH je glupost i nepotrebno bacanje novca

Name

Slušaj "neko"

07.12.2015 18:38

Idi skoči s mosta na glavu! Čuj ti njega, unija dvije države? Da mi je samo jedan dan tvoja pamet, da se odmorim, da pjevam, da jedem šarene tablete...

Name

car

07.12.2015 09:33

I sad da nisu prenesene ko narod bi bolje zivio,istina je velika da zemlja stoji sto nema na nivou bih zakona

ODGOVORITE
Name

Samo da se zna

07.12.2015 09:43

Više od pola ovih agencija uspostavljeno je za vrijeme Pedija Esdauna i za vrijeme kada je SDS i PDP bio u koaliciji sa SDA. To je perioda između 2002 do 2006 godine. Da je taj mandat SDS, SDA i PDP potrajao ostala bi RS i bez policije.

ODGOVORITE
Name

rim

07.12.2015 09:44

BRAVO, BORENOVICU, ZORANE TALICU I DRUGI PDP-ovci! SVAKA CAST! TAKO TREBA OPOZICIJA DA DJELUJE. CINJENICNO I KVALITETNO. NAPAD JE OBRAZAC USPJEHA ZA OPOZICIJU. NA KONTRANAPAD SE IGRA KAD SE U POZICIJI, JER SAMI KONTRANAPAD NIKADA OPOZICIJI NIJE DONIO USPJEH. OVO TREBA BITI POLITICKA FORMULA ZA SzP!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

07.12.2015 09:51

Afera??? Bosna i Hercegovina je SUVERENA I NEZAVISNA DRŽAVA, sastavljena od DVA entiteta (veličine ovećih mjesnih zajednica), i JEDNOG distrikta (veličine placa za malo osrednju vikendicu). Zar vi mislite da je Dejton predvidio da sve navedene institucije budu pod kontrolom nekih lokalnih cirkusanata??? Da država nema DRŽAVNU GRANIČNU SLUŽBU??? Dejton je osmišljen da zaustavi najgluplji rat u istoriji, i samo zbog toga! Sve navedeno nikada nije ni planirano da ostane u nadležnosti mjesnih zajednica, samo se čekalo da se narod malo ohladi od rata...

ODGOVORITE
Name

SRBO SDS

07.12.2015 10:48

Ne dipr lijaba.

Name

ja

07.12.2015 11:04

Tako je Bosanac, sve si objasnio,svaka cast

Name

Hm

07.12.2015 11:09

Bojim se da je "Dejton" izmišljen od stranaca da, ne samo BiH, nego i čitav prostor bivše JU stavi pod kontrolu istih tih stranaca. Oni su ti koji imaju punu kontrolu. Zafrkavaju nas do besvjesti. Muljaju u krug već 20 godina. Sve je razvaljeno. narod se ponaša kao da je drogiran. Možda i jeste. Gomila bezvoljnih, mutavih zombija.

Name

Pero Peric

07.12.2015 11:09

Nije BIH drzava vec savezna drzava ili zajednica drzava 2 suverne i nezavisne drzave jedne republike a druge federacije.. BIH je zajednica drzava

Name

veles

07.12.2015 11:24

Očisti li se , Državna granična služba , od vehabija i bosanskih ratnih zločinaca ?!

Name

Bosanac

07.12.2015 11:27

Lijaba??? jel' to sve od šatrologije što ti je ostalo u sjećanju, bivši Sarajlija? Meni je tebe žao, nažalost, roditelje ne možemo birati. Kakav je osjećaj živjeti u zemlji koju mrziš, gledati Sarajevo na razglednici? Znati da ćeš biti hrana BOSANSKIM CRVIMA...?

Name

Mihajlo Dudulaj

07.12.2015 11:51

Pero Pericu, tvoj mozak je zajednica dvije nezavisne drzave. I tako ocigledno i funckionise.

Name

SAMO DA SE ZNA

07.12.2015 10:58

NARODE IMATE ŠANSU DA BIRATE. AKO JE VAMA DOBRO IZABERITE OVE NA VLASTI, AKO NIJE IZABERITE DRUGE, TO JE VAŠE PRAVO ALI I OBAVEZA!

ODGOVORITE
Name

neko

07.12.2015 11:07

Dejton je samo zaustavio rat i bio prelazno rijesenje do suverene i nezavisne drzave Republike Srpske... Podrzvam Dodika trenutno ali i ovo oko afere 21 da se vidi ko je sta radio i ko je sta izdao. Narod je krvlju stvarao i odbranio Srpsku. Niko nema pravo da prodaje njene nadleznosti i svako ko je ucestvovao u prenosu nadleznosti treba da krivicno odgovara za krivicno djelo veleizdaje.

ODGOVORITE
Name

eh

07.12.2015 11:32

Sve bi bilo jos bolja da Dragan Mikerevic kao vas pred.Vlade nije mnogo toga prenio kao i Dodik.Njih dvojica su najvece zlo srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

saale

07.12.2015 11:39

Neki dan reportaza o zakonu o strankama,,i vele treba vidit dal je prenos nadleznosti,, j**o vam nadleznost mater svima,, ubilo se 24 covijeka.

ODGOVORITE
Name

ti

07.12.2015 11:58

Zna se vec 25 godina sta neki zele a to cu slobodno da kazem,Srbi i Hrvati zele od prvoga dana da se otcijepe od BiH,to cijeli svijet znade i do malog djeteta.Jedino Bosnjaci drze Bosnu i stranci.Da nije stranaca znade se sta bi bilo,rat bi se nastavio i tko zna sta bi bilo do danas.I dan danas proba se rusiti BiH ali na politicki nacin.Eto zasto stranci su tu i ne idu nikud.Hvala dragom bogu da nisu Bosnjaci ti koji ruse Bosnu davno bi ih srusili ali ne Bosnjaci vode realno politiku i zato ih podrzavaju EU i Amerika.Bosna i Hercegovina je suvremena priznata drzava svih naroda koji zive u njoj.Niko nikog ne tera iz nje,zivi radi vjeruj u svoga boga,postuj svakog oko sebe, snalazi se to ti je demokratiji.Prestani te sa OVO JE MOJE TO JE TVOJE.Nema toga neka svako zivi gdje misli da mu je najbolje.Bosna i Hercegovina je svih nas,prestanite sa mrznjom i djelenjem nema to nigdje a pogotovo u danasnjoj Evropi.Thank-you and have a nice day :-)

ODGOVORITE
Name

Pasha

07.12.2015 13:20

Polako ali sigurno nestajete

ODGOVORITE
Name

Zakon

07.12.2015 13:31

Samo se prepucavajte a narod neka pati.Bila ona RS Ili Federacija BiH u dva djela ili Bosna i Hercegovina opcenito nama je zivjeti skupa Smrt Fasizmu Sloboda Narodu...

ODGOVORITE
Name

КОНСТАТУЈЕМ

07.12.2015 13:44

Без обзира на наведено, евидентно је да је БиХ цела из два дела!

Name

СВЕ ПО ЗАКОНУ

07.12.2015 13:46

И не каже се живети скупа, односно заједно, него једни поред других.

Name

Snouden

07.12.2015 17:33

Nadjite u proteklih dvadeset godina da je osudjen neki direktor ili ministar izleda da je sve po zakonu sve stima.

ODGOVORITE
Name

SIPA

07.12.2015 20:25

JEDNO PITANJE PA KO NEKO ZNA SLUCAJNO ODGOVOR: KOLIKA JE PLATA U SIPI,ADMINISTRATIVNI DIO ZA DIP. EKONOMISTU?

ODGOVORITE
Name

Meho

08.12.2015 08:04

Najbolje su plate u Njemackoj a u Finskoj ne moras nista da radis i drzava ti mjesecno poklanja 800 ojra

Name

Meho

08.12.2015 07:50

Pa u svim zemljama ove agencije i institucije su drzavne. Zato su i prenijete.

ODGOVORITE
Name

ФРАПИРАН

08.12.2015 13:06

Ја логике, Боже мили!