Пренос надлежности са Српске на ниво БиХ

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 07.12.2015 | 22:54
Пренос надлежности са Српске на ниво БиХ

АФЕРА „Двадесет један“

„Пренос надлежности“

С обзиром на то да власт Српске, откако су представници Савеза за промјене формирали власт на нивоу БиХ послије избора 2014. године, свакодневно инсистира на наводној чињеници да функционери из СзП преносе надлежности са Републике Српске на БиХ – ПДП поставља питање:

Да ли је СНСД у протеклим мандатима на државном нивоу учествовао у преносу надлежности и формирању сљедећих институција на нивоу БиХ:

- успостављање система заједничких таблица и саобраћајних дозвола, чиме је ова надлежност пренесена у надлежност Министарства цивилних послова БиХ
- успостављање заједничких пасоша
- преношење надлежности ентитета из области држављанста на Министарство цивилних послова БиХ
- формирање Државне граничне службе БиХ
- формирање Канцеларије за сарадњу са Интерполом
- формирање Агенције за државну службу БиХ
- формирање Одбора државне службе за жалбе
- успостављање Дирекције за имплементацију ЦИПС пројекта
- успостављање Агенције за заштиту личних података БиХ
- успостављање Агенције за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података
- успостављање СИПА
- успостављање Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ
- успостављање Службе за послове са странцима БиХ
- успостављање Комисије за реституцију БиХ
- успостављање Комисије за државну имовину БиХ
- успостављање Агенције за акредитацију и квалитет БиХ
- успостављање Агенције за лијекове БиХ
- успостављање Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ
- успостављање Агенције за безбједност хране
- успостављање Савјета за дјецу БиХ
- успостављање Института за стандардизацију БиХ
- успостављање Института за метрологију БиХ
- успостављање Комисије за концесије БиХ
- успостављање Института за интелектуално власништво БиХ
- успостављање Института за акредитовање БиХ
- успостављање Конкурентског савјета БиХ
- успостављање Канцеларије за ветеринарство БиХ
- успостављање Института за нестала лица БиХ
- успостављање Државног трезора при Министарству финансија БиХ
- успостављање Управе за индиректно опорезивање БиХ
- успостављање Агенције за статистику БиХ
- успостављање Агенције за осигурање депозита БиХ
- успостављање Агенције за осигурање БиХ
- успостављање Агенције за јавне набавке БиХ
- успостављање Одбора за ревизију јавних набавки
- успостављање Извозно-кредитне агенције БиХ
- успостављање Комисије за рачуноводство и ревизију БиХ

Одговор на постављено питање је свакако потврдан – да, СНСД јесте све ове надлежности у протеклих десет година пренио са Републике Српске на БиХ.

Партија демократског прогреса

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Аа

07.12.2015 08:43

И шта ви хоћете да постигнете објављивањем ових афера, од хапшења и процесуирања изгледа нема ништа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудар ИИИ смјена

07.12.2015 09:25

А КАД ЋЕ НА РЕД ДОЋИ РУДНИК ОЛОВА И ЦИНКА САСЕ КОД СРЕБРЕНИЦЕ. ОТЈЕРАШЕ ДРЖАВНУ ФИРМУ У СТЕЧАЈ, ОТЈЕРАШЕ СТАРЕ РАДНИКЕ, МАЛИМ АКЦИОНАРИМА ОДУЗЕШЕ АКЦИЈЕ, А ПРИВАТНОЈ ФИРМИ ПОКЛОНИШЕ РУДНИК НА ПРАВДИ БОГА. НОВИ ВЛАСНИЦИ РУДНИКА ДОКАЗАНИ КРИМИНАЛЦИ КОЈИ СЕ НАЛАЗЕ НА СВИМ МОГУЋИМ И НЕМОГУЋИМ МЕЂУНАРОДНИМ ПОТЕРНИЦАМА. ПРИЧА СЕ ДА 1/3 рудника у власништву има један наш истакнути политичар преко своје фирме на Кипру.

Name

п

07.12.2015 09:50

ОВО НЕКА ЗАЧЕПИ УСТА СВИМ СНСД-ОВЦИМА! СТАЛНО ПОМИЊУ КАКО САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ ПРЕНОСИ НАДЛЕЖНОСТИ А ПОГЛЕДАЈТЕ САМО НАВЕДЕНИ СПИСАК И СВЕ ЈЕ ЈАСНО! КО О ЧЕМУ СНСД О ПОШТЕЊУ! КО ЈЕ САДА ИЗДАЈНИК!!!!!!??????

Name

зони

07.12.2015 09:52

Кад ово процита ...Тедо думрем.!

Name

СзП

07.12.2015 12:14

Ви требате пренијети још надлежности на државу БиХ,док није касно сјећа ли се неко када су из Федерације нудили јединствен пензиони фонд,то је глатко одбијено а питајте их сада да ли су за то,добит ће те једно велико Не,има таквих примјера још

Name

Слободан

07.12.2015 21:10

Сад кад би Република Српска понудила да се на државном нивоу формира Министарство здравства и да се у БиХ успостави јединствени Фонд ПИО, то нико из ФБИХ неби прихватио. Што се мене тиче да су богдом све надлежности прешле са РС на ниво БИХ барем нас ови СНСД-овци неби опљачкали. Преносом те ткз фамозне надлежности УКЦ Бања Лука би био и остао модеран центар а не једна упропашћена и опљачкана здравствена установа. И нико због те пљачке не одговара. Ово што политичари бране пренос надлежности они заправо бране пљачку и криминал. Преносом надлежности институција остаје у РС само је процес контроле у тој институцији појачан па се неможе тек тако лако да краде. То смета нашим политичарима. Кад пређе надлежност они више немогу да краду и уништавају ту институцију јер је ниво контроле изузетно оштар и постоји одговорност. Двадесет година Србе плаше са преносом надлежности и 20 година нас бескомпромисно пљачкају.

Name

Е мој Слободане

07.12.2015 21:53

Наравно да данас не би пристали на заједнички ПИО, нису будале. То би значило или смањење пензија у Федерацији, или додатно задуживање на нивоу БиХ. Овако се оптерећују/музу фирме из РС-а, дуг се акумулира на ентитетском нивоу. И треба да је тако, пензионери су први у реду када треба гласати за ове лопове! Сада нека копирају паре, имат ће више...

Name

Фикрет

07.12.2015 08:45

Ово је добро преиспитати, што се тиче таблица прекршен је устав кад су таxи таблице означили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

07.12.2015 08:51

СзП и да хоће више нема шта пренијети на БиХ. Српској је остало у надлежности само пљачка и криминал владајућих црвених кмера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

07.12.2015 08:51

Ово све је ниста наспрам униставања сопственог народа и безоцних пљацки које јос увијек трају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

07.12.2015 08:52

Куку гдје их нађе оволико. Па зар је Додо све дао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

07.12.2015 08:54

А која надлезност БиХ је овдје непотребна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

07.12.2015 11:12

Све надлзености су непотребне..треба се вратити у правне оквире ,оквире устава БИХ и оног сто је договорено у Дејтону ...БИХ није дрзава вец унија две дрзаве Републике Српске и федерације и има само 10 заједницких надлезности које су уставом БИХ дефинисане. Повратак у оквире устава и договореног у Дејтону или разлаз

Name

семберац

07.12.2015 08:56

Де се мало бавите педофилијом и проблемима у сколи Кнез Иво од Семберије" у Бијељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

07.12.2015 11:17

Тиме се требају родитељи бавити , 50 родитеља , доказе , и прегази и разваљуј педофилију . Не дајте да вам страх упропасти дјецу !

Name

Реално

07.12.2015 09:11

Организовани криминал контролише сваку пору овог друштва а народ тај криминал подржава. И такозвана медјународна заједница. Дакле не бламирајте се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

07.12.2015 09:20

КАКО СУ ЛУКАВИ ОВИ ИЗ ПДП-а... НЕ СПОМИЊУ ДРЖАВНУ ДИРЕКЦИЈУ ЗА ЦИВИЛНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО И ДРЖАВНУ АГЕНЦИЈУ ЗА КОНТРОЛУ ЛЕТЕЊА КОЈУ ЈЕ ОНОМАД МИНИСТАР ДЈОКИЋ ЛИЧНО ФОРМИРАО НА ДРЖАВНОМ НИВОУ И ОНДА ПОСТАО ПРВИ МИНИСТАР ТРАНСПОРТА БИХ, (ДОКИЋ ЈЕ ИНАЧЕ СА ТУЖИЛАШТВОМ ТАДА ЗАКЉУЧИО СПОРАЗУМ О ПРИЗНАЊУ КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА - ДА ЈЕ КАО МИНИСТАР ИЗВРШИО КРИВИЧНО ДЈЕЛО НЕСАВЈЕСНОГ РАДА У СЛУЖБИ). А ЗНА СЕ И ДА ЈЕ ТО ОН УРАДИО ПО ДИРЕКТНОЈ НАРЕДБИ МЛАДЕНА ИВАНИЋА. ЈЕДИНО СДС НИКАДА НИЈЕ ПРЕНИО НИЈЕДНУ НАДЛЕЖНОСТ НА БИХ НИВО... АКО ОВАКО НАСТАВИ РАДИТИ ОВАЈ СДС ДВОЈАЦ, ПДП ЋЕ НА СЛЕДЕЋИМ ИЗБОРИМА сигурно ИМАТИ ВИШЕ ПОСЛАНИКА ОД СДС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

07.12.2015 09:27

Господо из С за промјене, овај списк сто наводите као да дјеца питају за неке играцке тако дјелује. А добро знате да без ових институција ниста не би могло функционисати. Знаци СНСД то сто је пренио на дрзаву у праву је и треба цеститати. Какве би то нпр. биле таблице и пасоси РС или Федерације и ко би их призно. Да ли и ви зелите да се народ блокира у те торове које сте оградили и да не мозе функционисати. Те васе идеје су нормалном цовјеку не сватљиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

07.12.2015 11:15

Ово надлезности нису предвидјене уставом БИХ.И све ове институције вец постоје у ентитетима односно дрзавама цланицама БИХ уније Српској и федерацији муслиманско хрватских кантона..Формирање ових институција на нивоу уније БИХ је глупост и непотребно бацање новца

Name

Слушај "неко"

07.12.2015 18:38

Иди скочи с моста на главу! Чуј ти њега, унија двије државе? Да ми је само један дан твоја памет, да се одморим, да пјевам, да једем шарене таблете...

Name

цар

07.12.2015 09:33

И сад да нису пренесене ко народ би боље зивио,истина је велика да земља стоји сто нема на нивоу бих закона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да се зна

07.12.2015 09:43

Више од пола ових агенција успостављено је за вријеме Педија Есдауна и за вријеме када је СДС и ПДП био у коалицији са СДА. То је периода између 2002 до 2006 године. Да је тај мандат СДС, СДА и ПДП потрајао остала би РС и без полиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рим

07.12.2015 09:44

БРАВО, БОРЕНОВИЦУ, ЗОРАНЕ ТАЛИЦУ И ДРУГИ ПДП-овци! СВАКА ЦАСТ! ТАКО ТРЕБА ОПОЗИЦИЈА ДА ДЈЕЛУЈЕ. ЦИЊЕНИЦНО И КВАЛИТЕТНО. НАПАД ЈЕ ОБРАЗАЦ УСПЈЕХА ЗА ОПОЗИЦИЈУ. НА КОНТРАНАПАД СЕ ИГРА КАД СЕ У ПОЗИЦИЈИ, ЈЕР САМИ КОНТРАНАПАД НИКАДА ОПОЗИЦИЈИ НИЈЕ ДОНИО УСПЈЕХ. ОВО ТРЕБА БИТИ ПОЛИТИЦКА ФОРМУЛА ЗА СзП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.12.2015 09:51

Афера??? Босна и Херцеговина је СУВЕРЕНА И НЕЗАВИСНА ДРЖАВА, састављена од ДВА ентитета (величине овећих мјесних заједница), и ЈЕДНОГ дистрикта (величине плаца за мало осредњу викендицу). Зар ви мислите да је Дејтон предвидио да све наведене институције буду под контролом неких локалних циркусаната??? Да држава нема ДРЖАВНУ ГРАНИЧНУ СЛУЖБУ??? Дејтон је осмишљен да заустави најглупљи рат у историји, и само због тога! Све наведено никада није ни планирано да остане у надлежности мјесних заједница, само се чекало да се народ мало охлади од рата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБО СДС

07.12.2015 10:48

Не дипр лијаба.

Name

ја

07.12.2015 11:04

Тако је Босанац, све си објаснио,свака цаст

Name

Хм

07.12.2015 11:09

Бојим се да је "Дејтон" измишљен од странаца да, не само БиХ, него и читав простор бивше ЈУ стави под контролу истих тих странаца. Они су ти који имају пуну контролу. Зафркавају нас до бесвјести. Муљају у круг већ 20 година. Све је разваљено. народ се понаша као да је дрогиран. Можда и јесте. Гомила безвољних, мутавих зомбија.

Name

Перо Периц

07.12.2015 11:09

Није БИХ дрзава вец савезна дрзава или заједница дрзава 2 суверне и независне дрзаве једне републике а друге федерације.. БИХ је заједница дрзава

Name

велес

07.12.2015 11:24

Очисти ли се , Државна гранична служба , од вехабија и босанских ратних злочинаца ?!

Name

Босанац

07.12.2015 11:27

Лијаба??? јел' то све од шатрологије што ти је остало у сјећању, бивши Сарајлија? Мени је тебе жао, нажалост, родитеље не можемо бирати. Какав је осјећај живјети у земљи коју мрзиш, гледати Сарајево на разгледници? Знати да ћеш бити храна БОСАНСКИМ ЦРВИМА...?

Name

Михајло Дудулај

07.12.2015 11:51

Перо Перицу, твој мозак је заједница двије независне дрзаве. И тако оцигледно и фунцкионисе.

Name

САМО ДА СЕ ЗНА

07.12.2015 10:58

НАРОДЕ ИМАТЕ ШАНСУ ДА БИРАТЕ. АКО ЈЕ ВАМА ДОБРО ИЗАБЕРИТЕ ОВЕ НА ВЛАСТИ, АКО НИЈЕ ИЗАБЕРИТЕ ДРУГЕ, ТО ЈЕ ВАШЕ ПРАВО АЛИ И ОБАВЕЗА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

07.12.2015 11:07

Дејтон је само зауставио рат и био прелазно ријесење до суверене и независне дрзаве Републике Српске... Подрзвам Додика тренутно али и ово око афере 21 да се види ко је ста радио и ко је ста издао. Народ је крвљу стварао и одбранио Српску. Нико нема право да продаје њене надлезности и свако ко је уцествовао у преносу надлезности треба да кривицно одговара за кривицно дјело велеиздаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

07.12.2015 11:32

Све би било јос боља да Драган Микеревиц као вас пред.Владе није много тога пренио као и Додик.Њих двојица су највеце зло српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саале

07.12.2015 11:39

Неки дан репортаза о закону о странкама,,и веле треба видит дал је пренос надлезности,, ј**о вам надлезност матер свима,, убило се 24 цовијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти

07.12.2015 11:58

Зна се вец 25 година ста неки зеле а то цу слободно да казем,Срби и Хрвати зеле од првога дана да се отцијепе од БиХ,то цијели свијет знаде и до малог дјетета.Једино Босњаци дрзе Босну и странци.Да није странаца знаде се ста би било,рат би се наставио и тко зна ста би било до данас.И дан данас проба се русити БиХ али на политицки нацин.Ето засто странци су ту и не иду никуд.Хвала драгом богу да нису Босњаци ти који русе Босну давно би их срусили али не Босњаци воде реално политику и зато их подрзавају ЕУ и Америка.Босна и Херцеговина је сувремена призната дрзава свих народа који зиве у њој.Нико никог не тера из ње,зиви ради вјеруј у свога бога,постуј сваког око себе, сналази се то ти је демократији.Престани те са ОВО ЈЕ МОЈЕ ТО ЈЕ ТВОЈЕ.Нема тога нека свако зиви гдје мисли да му је најбоље.Босна и Херцеговина је свих нас,престаните са мрзњом и дјелењем нема то нигдје а поготово у данасњој Европи.Тханк-yоу анд хаве а нице даy :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

07.12.2015 13:20

Полако али сигурно нестајете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

07.12.2015 13:31

Само се препуцавајте а народ нека пати.Била она РС Или Федерација БиХ у два дјела или Босна и Херцеговина опценито нама је зивјети скупа Смрт Фасизму Слобода Народу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНСТАТУЈЕМ

07.12.2015 13:44

Без обзира на наведено, евидентно је да је БиХ цела из два дела!

Name

СВЕ ПО ЗАКОНУ

07.12.2015 13:46

И не каже се живети скупа, односно заједно, него једни поред других.

Name

Сноуден

07.12.2015 17:33

Надјите у протеклих двадесет година да је осудјен неки директор или министар изледа да је све по закону све стима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИПА

07.12.2015 20:25

ЈЕДНО ПИТАЊЕ ПА КО НЕКО ЗНА СЛУЦАЈНО ОДГОВОР: КОЛИКА ЈЕ ПЛАТА У СИПИ,АДМИНИСТРАТИВНИ ДИО ЗА ДИП. ЕКОНОМИСТУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

08.12.2015 08:04

Најбоље су плате у Њемацкој а у Финској не морас ниста да радис и дрзава ти мјесецно поклања 800 ојра

Name

Мехо

08.12.2015 07:50

Па у свим земљама ове агенције и институције су дрзавне. Зато су и пренијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФРАПИРАН

08.12.2015 13:06

Ја логике, Боже мили!