Putinovo oružje, strah Islamsku državu

Nije bilo baš tako davno vreme kada su SAD izgledale kao jedine sposobne da napadnu neprijatelja s druge strane kontinenta. A, onda su stigli ruski napadi na Islamsku državu u kojima je Moskva po prvi put iskoristila nove krstareće rakete koje mogu da izbegnu radare i sve to u žestokom bombardovanju položaja džihadista u Siriji 17. novembra.

Svijet 22.11.2015 | 10:20
Putinovo oružje, strah Islamsku državu

Kako piše thedailybeast.com, krstareće rakete dugog dometa "Kh-101", u koje navodno staje bojeva glava teška više od 360 kilograma i koja vođena satelitom može da pređe više od 2.700 kilometara, osiromašena ruska vojna industrija razvijala je pune tri decenije.

Izgleda da su sada te rakete spremne za borbu, pa Moskva može da se pohvali sposobnošću udara na razdaljini na kojoj su do sada samo SAD mogle da dobace raketama.

Ruski napadi sredinom ovog meseca zapanjili su posmatrače jednako koliko i prvobitno slanje vojnih aviona i u Siriju krajem septembra i baražna vatra po pobunjeničkim snagama krstarećim raketama ispaljenim sa mora, koja je usledila u oktobru.

U napadima je korišćeno 25 bombardera "Tu-22M", "Tu-95" i "Tu-160" koji su leteli hiljadama kilometara tamo i natrag i sipali gomile bombi ispaljujući istovremeno krstareće rakete.

Opstanak sirijske vlasti, koja je snažan istorijski saveznik Rusije, glavni je ruski cilj u Siriji. Ali, intervencija koja traje dva meseca Kremlju pruža priliku i da testira i pokaže svetu novo savremeno naoružanje, uključujući nove borbene avione, rakete "Kalibar" koje se ispaljuju sa mora... i potencijalno i "Kh-101".

Kada se upari sa bombarederima "Tu-160" i "Tu-95", koji bez sletanja mogu da lete hiljadama kilometara, "Kh-101" Rusiji pruža mogućnost globalnih, ali i nevidljivih, udara iz vazduha.

Za razliku od ruskih starijih krstarećih raketa "Kh-55" sa zaobljenim nosem, "Kh-101" imaju ravni prednji profil koji joj, uz druge osobine, pomaže u smanjenju mogućnosti da je primeti radar. Ako ne vidite "Kh-101" kako dolazi, ne možete ni da je oborite.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bogoljub

22.11.2015 09:54

Mozda Rusija zeli da pokaze svoju vatrenu moc, saljuci jasnu poruku mnogima.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

22.11.2015 10:38

Богољубе у праву си. Шпанија је такође у време грађанског рата била полигон за пробу новог оружја. После је дошао Други свјетски рат. Оружје се неправи за украс већ за напад и одбрану!

Name

Kasne Rusi

22.11.2015 10:48

To sto sad Rusija ima Amerika je to vec davno imala.Sto sad Amerika ima Rusija ce imati za 30 godona.

ODGOVORITE
Name

dragan

22.11.2015 12:07

To što Amerika godinama ima, Rusija neće imati nikada, a to su agresivnost, tlačenje malih naroda, destrukcija suverenih država, pljačka svetskih resursa. Što se tiče oružja mislim da nisi u pravu, čak šta više mislim da je obrnuto.

Name

VRS RVI

22.11.2015 13:58

To što Rusija ima je već odavno prestiglo to što ima SAD-e. Da SAD ima i blizu toga što Rusija ima odavno bi je pljackali i rasparčavali. To što Rusija ima su krstareće rakete sa nuklearnom bojevom glavom koje mogu za 40 minuta "pokriti" čitav kontinetalni dio SAD. SAD im je dala ime "Satana". Jedino što Ameri još imaju više je broj aviona (kojem se Rusija ekspresno približava) ali su tehnički osjetno lošiji od ruskih.To što SAD rade je holivudska propaganda a Rusi pokažu šta imaju po potrebi. Mogao bih još toga da napišem ali mislim da to je ovo dosta. Što se tiče "odliva ruskih mozgova" nešto mi se ne uklapa. Rusija i dalje napreduje a SAD su izgleda povukle ručnu koju ni reklame ne mogu sakriti. Mislim da su ti "mozgovi" otišli samo da pokupe pare i prodaju maglu.

Name

Super hik

22.11.2015 13:15

Amerika nema naucnog potencijala kao Rusi.Amerika je oduvjek kupovala ili otimala umove kako u drugom svjetskom ratu tako i dan danas.Dok su Rusi i Evropa kao stari kontigent oduvjek imali veci naucni potencijal od Amera.

ODGOVORITE
Name

borg

22.11.2015 13:23

Kina dolazi.

ODGOVORITE
Name

dussan

22.03.2017 12:35

Rusija ne zzeli da pokazze svu svoju micc, to znaju i amerikanci, a poznato je da su trazzili od Rusa da upotrebe majku svih bombi protiv issa, ssto rusi nisu prihvatli-.

ODGOVORITE