Путиново оружје, страх Исламску државу

Није било баш тако давно време када су САД изгледале као једине способне да нападну непријатеља с друге стране континента. А, онда су стигли руски напади на Исламску државу у којима је Москва по први пут искористила нове крстареће ракете које могу да избегну радаре и све то у жестоком бомбардовању положаја џихадиста у Сирији 17. новембра.

Свијет 22.11.2015 | 10:20
Путиново оружје, страх Исламску државу

Како пише тхедаилyбеаст.цом, крстареће ракете дугог домета "Кх-101", у које наводно стаје бојева глава тешка више од 360 килограма и која вођена сателитом може да пређе више од 2.700 километара, осиромашена руска војна индустрија развијала је пуне три деценије.

Изгледа да су сада те ракете спремне за борбу, па Москва може да се похвали способношћу удара на раздаљини на којој су до сада само САД могле да добаце ракетама.

Руски напади средином овог месеца запањили су посматраче једнако колико и првобитно слање војних авиона и у Сирију крајем септембра и баражна ватра по побуњеничким снагама крстарећим ракетама испаљеним са мора, која је уследила у октобру.

У нападима је коришћено 25 бомбардера "Ту-22М", "Ту-95" и "Ту-160" који су летели хиљадама километара тамо и натраг и сипали гомиле бомби испаљујући истовремено крстареће ракете.

Опстанак сиријске власти, која је снажан историјски савезник Русије, главни је руски циљ у Сирији. Али, интервенција која траје два месеца Кремљу пружа прилику и да тестира и покаже свету ново савремено наоружање, укључујући нове борбене авионе, ракете "Калибар" које се испаљују са мора... и потенцијално и "Кх-101".

Када се упари са бомбаредерима "Ту-160" и "Ту-95", који без слетања могу да лете хиљадама километара, "Кх-101" Русији пружа могућност глобалних, али и невидљивих, удара из ваздуха.

За разлику од руских старијих крстарећих ракета "Кх-55" са заобљеним носем, "Кх-101" имају равни предњи профил који јој, уз друге особине, помаже у смањењу могућности да је примети радар. Ако не видите "Кх-101" како долази, не можете ни да је оборите.

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Богољуб

22.11.2015 09:54

Мозда Русија зели да показе своју ватрену моц, саљуци јасну поруку многима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

22.11.2015 10:38

Богољубе у праву си. Шпанија је такође у време грађанског рата била полигон за пробу новог оружја. После је дошао Други свјетски рат. Оружје се неправи за украс већ за напад и одбрану!

Name

Касне Руси

22.11.2015 10:48

То сто сад Русија има Америка је то вец давно имала.Сто сад Америка има Русија це имати за 30 годона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

22.11.2015 12:07

То што Америка годинама има, Русија неће имати никада, а то су агресивност, тлачење малих народа, деструкција суверених држава, пљачка светских ресурса. Што се тиче оружја мислим да ниси у праву, чак шта више мислим да је обрнуто.

Name

ВРС РВИ

22.11.2015 13:58

То што Русија има је већ одавно престигло то што има САД-е. Да САД има и близу тога што Русија има одавно би је пљацкали и распарчавали. То што Русија има су крстареће ракете са нуклеарном бојевом главом које могу за 40 минута "покрити" читав континетални дио САД. САД им је дала име "Сатана". Једино што Амери још имају више је број авиона (којем се Русија експресно приближава) али су технички осјетно лошији од руских.То што САД раде је холивудска пропаганда а Руси покажу шта имају по потреби. Могао бих још тога да напишем али мислим да то је ово доста. Што се тиче "одлива руских мозгова" нешто ми се не уклапа. Русија и даље напредује а САД су изгледа повукле ручну коју ни рекламе не могу сакрити. Мислим да су ти "мозгови" отишли само да покупе паре и продају маглу.

Name

Супер хик

22.11.2015 13:15

Америка нема науцног потенцијала као Руси.Америка је одувјек куповала или отимала умове како у другом свјетском рату тако и дан данас.Док су Руси и Европа као стари контигент одувјек имали веци науцни потенцијал од Амера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

22.11.2015 13:23

Кина долази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуссан

22.03.2017 12:35

Русија не ззели да показзе сву своју мицц, то знају и американци, а познато је да су траззили од Руса да употребе мајку свих бомби против исса, ссто руси нису прихватли-.

ОДГОВОРИТЕ