Petodnevna žalost u Iranu, sutra sahrana Raisija

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je danas da je prvi potpredsjednik Irana Mohamed

Svijet 20.05.2024 | 12:03
Petodnevna žalost u Iranu, sutra sahrana Raisija

Mohber zadužen za izvršnu vlast i da ima rok od 50 dana za održavanje predsjedničkih izbora.

Hamnei je objavio petodnevnu nacionalnu žalost zbog pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, javila je iranska agencija IRNA.

Prema Ustavu, u slučaju da predsjednik Irana premine, prvi potpredsjednik preuzima dužnost šefa države tokom prelaznog perioda od 50 dana do održavanja izbora, uz odobrenje iranskog vrhovnog vođe koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

Pored iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na sjeverozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Poginuli su u gradu Tabrizu ajatolah Mohamed ali Al-e Hašem, načelnik iranske provincije Istočni Azerbejdžan, general Malek Rahmati i komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegova pratnja sutra će biti sahranjeni u Tabrizu, rekao je neimenovani zvaničnik provincije Istočni Azerbejdžan.

Ovaj zvaničnik naveo je za agenciju Tasnim da će tijela Raisija i ostalih poginulih u jučerašnjem padu helikoptera biće prebačena u Tabriz, te da će prije sahrane biti izvršena obdukcija.

Tabriz je glavni grad provincije Istočni Azerbejdžan.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sauvesce

20.05.2024 13:14

Porodicama i iranskom narodu.

ODGOVORITE
Name

Zar pet dana

20.05.2024 19:55

Da žale za ugnjetavača?