"U britanskoj kruni je dijamant otet od Indije"

Blistavi dijamant “Koh-i-Nur” vredan 150 miliona dolara koji je nosila Kraljica Majka na krunisanju njenog muža, a zatim i njene ćerke, mogao bi biti oduzet kraljevskoj porodici Velike Britanije i vraćen u Indiju.

Zanimljivosti 09.11.2015 | 12:00
"U britanskoj kruni je dijamant otet od Indije"

Naime, bolivudske zvezde i biznismeni udruženo su krenuli u pravnu proceduru pred sudom u okviru koje žele da povrate dijamant od 105 karata u Indiju.

Dijamant bi mogao da dovede do preispitivanja kontroverzne britanske kolonijalne prošlosti.

“Koh-i-Nur je jedan od mnogih artefakata uzetih iz Indije pod krajnje sumnjivim okolnostima”, rekao je Dejvid de Suza, koji učestvuje u sudskom postupku.

On tvrdi da je kolonizacija odnela bogatstvo i uništila “psihu Indije”.

“Koh-i-Nur nije samo dijamant od 105 karata, nego deo naše istorije i kulture i treba ga vratiti”, rekla je Bumika Sing, bolivudska zvezda.

Vlada je odbacila zahteve za povratak “kamena” koji je poklonjen kraljici Viktoriji 1851.

“Oni koji su uključeni u ovaj sumanuti slučaj, treba da priznaju da su dragulji Britanske Krune pravo mesto na kom Koh-i-Nur dijamat treba da bude, u znak zahvalnog priznanja za više od tri veka britanskih prisustva u Indiji, koje je dovelo do modernizacije, razvoja, bezbednosti, poljoprivrednog napretka, lingvističke unifikacije i na posletku demokratizacije tog subkontinenta”, rekao je istoričar Endrju Roberts.

Istini za volju, poslednji vladar Sikha Dulip Sing zaista je poklonio dijamant kraljici nakon britanske aneksije Pendžaba. Predaja tako vrednog dragulja i dalje se smatra poniženjem nacije u Indiji.

Britanski advokati koji savetuju grupu iz Indije predložili su im da se pred sudom pozovu na Zakon o povratku umetničkih dela otetih tokom Holokausta.

Inače, Pakistan, Indija, Iran, pa čak i avganistanski Talibani, tvrde da imaju pravo na dragulj, čiji naziv u prevodu znači “Planina svetlosti”.

Njegovo postojanje prvi put je dokumentovano 1304.

Prema legendi, mogu da ga nose samo bogovi i žene koji će iz njega crpeti neverovatnu moć, dok muške vlasnike čeka nesreća.

Kraljica Elizabeta 1937. dala je da se dijamant ugradi na centralno mesto u kruni koju je nosila na krunisanju njenog supruga kralja Džordža VI. “Koh-i-Nur” je i dalje u toj kruni, koja je ležala na kovčegu Kraljice Majke tokom njene sahrane 2002.

B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

silver

09.11.2015 11:59

Lopovluk.Odma to vratiti

ODGOVORITE
Name

Na stranu UK

09.11.2015 23:24

Ima tamo svasta ali oni su donijeli civilizaciju medju divljake. Trebala je hrabrost tamo da se ide. Gledala sam film Put oko Svijeta za 80 dana i to kao mlada. Tamo je bio masovni krematorium, zive zene i danas pale kad izmuzu miraz. Da sam ja Kraljica ja bih cekic i smrvila to. Ko moze starici nesto.

ODGOVORITE