Analiza: "Da" za Kataloniju gasi "El Klasiko" za 18 mjeseci?!

U nedelji pokrajinskih izbora u Kataloniji, iz Španije je stiglo nekoliko potvrda – pocepate li državu, cepa se i La Liga, ali i sva ostala takmičenja. Da li nam se bliži jedan od poslednjih "El Klasika"?

Fudbal 21.09.2015 | 23:40
Analiza: "Da" za Kataloniju gasi "El Klasiko" za 18 mjeseci?!

Treći put u pet turbulentnih godina, građani Katalonije će u nedelju, 27. septembra, izaći na izbore za pokrajinski parlament, u kom sedi 135 delegata.

Rezultati ovih izbora i budući odnos stranaka u Skupštini ove ka nezavisnosti okrenute španske pokrajine, jedne od 17, mogao bi direktno da utiče na instituciju zvanu "El Klasiko".

Kako?

Ukoliko u budućem sastavu parlamenta separatisti budu imali većinu potrebnu za raspisivanje konačnog referenduma o nezavisnosti Katalonije, nekada Kneževine Katalonije, koja je ušla u sastav Kraljevine Španije 1469. godine, pretpostavke su da bi taj referendum mogao da bude održan u prilično kratkom roku.

Izglasaju li Katalonci nezavisnost, a ta ideja tinja u Barseloni i ostalim gradovima još od kada je režim generala Franka 1939. godine ukinuo autonomiju Katalonije i ograničio upotrebu katalonskog jezika, njeni klubovi neće moći da se takmiče u Primeri, drugim rečima neće moći da postanu prvaci Španije.

Logično...

Da je to tako i da trenutno distanciranje čelnika Barselone od predstojećih izbora, a Đozep Bertoumeu i njegova dva prethodnika Sandro Roselj i Đoan Laporta svi pripadaju pokretu nezavisnosti, neće odobrovoljiti kancelariju La Lige, potvrdio je i prvi čovek te organziacije, Havijer Tevas Medrano.

On je izjavio da će u slučaju nezavisnosti Katalonije predsednici klubova sa prostora te potencijalno samostalne države biti isključeni iz članstva u Bordu La Lige, a sami klubovi izbačeni iz takmičenja.

"Ako se Španija raspadne, raspašće se i La Liga. Nadamo se da nikada nećemo doći do tako apsurdne situacije", rekao je Tevas Medrano.

Dana 18. juna 2006. održan je referendum u Kataloniji na kom je, sa 74 odsto glasova "da", izglasan novi Statut autonomije u okviru Španije i prema njemu, Katalonija je dobila najširi oblik autonomije i punu samoupravu u okviru Španije. Praktično, ona je postala federalna jedinica.

Od tada, malo po malo, lideri pokreta za nezavisnost, održavali su referendum po referendum i približavali stanovništvo konačnoj odluci, a procene su da bi istorijsko "da" ili "ne", u zavisnosti od rezultata sledećih izbora, moglo da bude postavljeno pred 7,5 miliona stanovnika ove pokrajne u roku od 18 meseci, tj. godinu i po dana.

Nije nemoguće da pratimo poslednji ili pretposlednji šampionat Španije u kom učestvuju i Real Madrid i Barselona, odnosno da se približava jedan od poslednjih "El Klasika", a prvi je odigran još 17. februara 1929. godine. Trenutni skor je 92-48-89 za Real u zvaničnim mečevima, a 71-32-67 u prvenstvenim.

Kao što smo napisali, aktuelni predsednik Barselone, Bertomeu, naglasio je neutralnost kluba kada su predstojeći pokrajinski izbori u pitanju, bez obzira na to što se Barsa u poslednjih 10 pa i više godina nije stidela da istakne katalonske simbole na dresu, stadionu, svuda...

"Mi nismo u kampanji. Držimo se po strani", rekao je Bertoumeu, a sve povodom izjave predsednika Španskog sportskog saveza, Migela Kardenala, koji je poput kolege iz La Lige, nedvosmisleno poručio da "raspad" važi i za sve ostale sportiste, ne samo za fudbalere Barselone i Espanjola, kada je Primera u pitanju, odnosno još nekolicine klubova u nižim ligama Španije.

"Neću komentarisati to. Nevezano za predizbornu kampanju, mi imamo svoje mišljenje, ali u ovom trenutku se partije bore za glasove, a Barsa će ostati neutralna, kao i uvek, po ovom pitanju", rekao je.

Nema sumnje da će eventualnim raspadom Španije kakvu sada znamo izgubiti obe strane, pre svega u sportskom smislu, ali je opšti utisak da će najviše trpeti Fudbalski klub Barselona i njegove podsekcije, poput košarkaškog i rukometnog kluba. Najveći suparnik Barseloni, najboljem klubu sveta u poslednjoj deceniji, tada bi bio nedorasli gradski rival Espanjol, koji tradicionalno važi za "centralistički", odnosno veran "Kastilji".

Od klubova koliko-toliko vrednih pomena tu su još Sabadelj, Himnastik Taragona, Ljeida, Kondal, Terasa, Badalona, Đirona, Ljagostera, Figueres, Sent Andreu, Palamos, L'Ospitalitet, Đupiter, Granoljers i Moljerusa, od kojih je većina samo povredemo uspevala da se domogne Segunde, i to na kratko.

Komentari / 0

Ostavite komentar