Анализа: "Да" за Каталонију гаси "Ел Класико" за 18 мјесеци?!

У недељи покрајинских избора у Каталонији, из Шпаније је стигло неколико потврда – поцепате ли државу, цепа се и Ла Лига, али и сва остала такмичења. Да ли нам се ближи један од последњих "Ел Класика"?

Фудбал 21.09.2015 | 23:40
Анализа: "Да" за Каталонију гаси "Ел Класико" за 18 мјесеци?!

Трећи пут у пет турбулентних година, грађани Каталоније ће у недељу, 27. септембра, изаћи на изборе за покрајински парламент, у ком седи 135 делегата.

Резултати ових избора и будући однос странака у Скупштини ове ка независности окренуте шпанске покрајине, једне од 17, могао би директно да утиче на институцију звану "Ел Класико".

Како?

Уколико у будућем саставу парламента сепаратисти буду имали већину потребну за расписивање коначног референдума о независности Каталоније, некада Кнежевине Каталоније, која је ушла у састав Краљевине Шпаније 1469. године, претпоставке су да би тај референдум могао да буде одржан у прилично кратком року.

Изгласају ли Каталонци независност, а та идеја тиња у Барселони и осталим градовима још од када је режим генерала Франка 1939. године укинуо аутономију Каталоније и ограничио употребу каталонског језика, њени клубови неће моћи да се такмиче у Примери, другим речима неће моћи да постану прваци Шпаније.

Логично...

Да је то тако и да тренутно дистанцирање челника Барселоне од предстојећих избора, а Ђозеп Бертоумеу и његова два претходника Сандро Росељ и Ђоан Лапорта сви припадају покрету независности, неће одобровољити канцеларију Ла Лиге, потврдио је и први човек те органзиације, Хавијер Тевас Медрано.

Он је изјавио да ће у случају независности Каталоније председници клубова са простора те потенцијално самосталне државе бити искључени из чланства у Борду Ла Лиге, а сами клубови избачени из такмичења.

"Ако се Шпанија распадне, распашће се и Ла Лига. Надамо се да никада нећемо доћи до тако апсурдне ситуације", рекао је Тевас Медрано.

Дана 18. јуна 2006. одржан је референдум у Каталонији на ком је, са 74 одсто гласова "да", изгласан нови Статут аутономије у оквиру Шпаније и према њему, Каталонија је добила најшири облик аутономије и пуну самоуправу у оквиру Шпаније. Практично, она је постала федерална јединица.

Од тада, мало по мало, лидери покрета за независност, одржавали су референдум по референдум и приближавали становништво коначној одлуци, а процене су да би историјско "да" или "не", у зависности од резултата следећих избора, могло да буде постављено пред 7,5 милиона становника ове покрајне у року од 18 месеци, тј. годину и по дана.

Није немогуће да пратимо последњи или претпоследњи шампионат Шпаније у ком учествују и Реал Мадрид и Барселона, односно да се приближава један од последњих "Ел Класика", а први је одигран још 17. фебруара 1929. године. Тренутни скор је 92-48-89 за Реал у званичним мечевима, а 71-32-67 у првенственим.

Као што смо написали, актуелни председник Барселоне, Бертомеу, нагласио је неутралност клуба када су предстојећи покрајински избори у питању, без обзира на то што се Барса у последњих 10 па и више година није стидела да истакне каталонске симболе на дресу, стадиону, свуда...

"Ми нисмо у кампањи. Држимо се по страни", рекао је Бертоумеу, а све поводом изјаве председника Шпанског спортског савеза, Мигела Карденала, који је попут колеге из Ла Лиге, недвосмислено поручио да "распад" важи и за све остале спортисте, не само за фудбалере Барселоне и Еспањола, када је Примера у питању, односно још неколицине клубова у нижим лигама Шпаније.

"Нећу коментарисати то. Невезано за предизборну кампању, ми имамо своје мишљење, али у овом тренутку се партије боре за гласове, а Барса ће остати неутрална, као и увек, по овом питању", рекао је.

Нема сумње да ће евентуалним распадом Шпаније какву сада знамо изгубити обе стране, пре свега у спортском смислу, али је општи утисак да ће највише трпети Фудбалски клуб Барселона и његове подсекције, попут кошаркашког и рукометног клуба. Највећи супарник Барселони, најбољем клубу света у последњој деценији, тада би био недорасли градски ривал Еспањол, који традиционално важи за "централистички", односно веран "Кастиљи".

Од клубова колико-толико вредних помена ту су још Сабадељ, Химнастик Тарагона, Љеида, Кондал, Тераса, Бадалона, Ђирона, Љагостера, Фигуерес, Сент Андреу, Паламос, Л'Оспиталитет, Ђупитер, Гранољерс и Мољеруса, од којих је већина само повредемо успевала да се домогне Сегунде, и то на кратко.

Коментари / 0

Оставите коментар