Gdje je BiH 20 godina poslije Dejtona?

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci danas je počela konferenciji povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Republika Srpska 19.09.2015 | 11:20
Gdje je BiH 20 godina poslije Dejtona?

Konferenciji prisustvuju predsjednici Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/Milorad Dodik i Marinko Čavara, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Skupu prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i poslanici, ministri u Vladi Srpske, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, gradonačelnici Mostara LJubo Bešlić, Sarajeva Ivo Komšić i Banjaluke Slobodan Gavranović, izaslanik gradonačelnika Dejtona Met DŽozef, te zvanice iz javnog, političkog, društvenog i naučnog života Republike Srpske i BiH.

Ova konferencija organizovana je u tri panel-diskusije, a na diskusiji "Pogledi" o temi "Refleksije na Dejtonski mirovni sporazum i na budućnost BiH; Tačke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?" uvodničari će biti Čović i Izetbegović.

Na prvoj panel-diskusiji učestvovaće Dodik, Čavara, Crnadak i Vujanović.

Druga panel-diskusija je "Pogledi regije" o temi "Regionalna saradnja – položaj BiH u odnosu na susjede; Da li Dejtonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu saradnju?". I na ovoj diskusiji panelisti će biti regionalni političari i visoki gosti iz susjednih zemalja.

Na trećoj panel-diskusiji "Pogledi izvana" o temi "Dejtonsko uređenje BiH i pridruživanje EU; Šta sa ovakvim uređenjem BiH – na koji način prevazići prepreke?" govoriće predstavnici zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma – SAD, Rusije, Velike Britanije, visoki predstavnik u BiH, predstavnici EU i OEBS-a.

Konferenciju "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - pogledi" organizuju "Nezavisne novine" i grad Banjaluka, u partnerstvu sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, Predsjedništvom BiH i drugim institucijama.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Nick

19.09.2015 10:03

Bolje bilo između 1995-2000 poslije rata nego sad...

ODGOVORITE
Name

nicko

19.09.2015 10:40

Bice jos gore kada dodju na naplatu silna zaduzenja koja se trenutno uzimaju.

Name

Osvit

19.09.2015 10:42

20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma je period stagnacije i moralnog sunovrata ove zemlje. To je bio perod i nadanja da ce nove stare idelogije predvodene Lagumdzijom i Dodikom donijeti neka nova razmisljanja i pokreniti ovu zemlju u prosperitet i pridruziti je porodici evropskih zemalja. Umjesto toga oni su je vratili na pozicije Izedbegovica, Bobana i Karadzica i usput unistile i ideologije i sistem i napravivsi od ove zemlje servis za obezbjedivanje prije svega materijalnih potreba u ciju funkciju su stavili i drzavni aparat i partijski aparat i sudstvo i tuzilastvo i uspjeli ono sto se svugdje u svijetu zove kriminal, promovisati kao normalne drustvene vrijednosti. Stvarajuci ovakvu drzavu govorili su o mracnoj proslosti, o totalitarnom rezimu a stvorili su crnu rupu u kojoj je uspjeh ostati normalan.

ODGOVORITE
Name

valter

19.09.2015 11:11

Re osvit , svaka čast na komentaru , ovo se ništa nebi desilo da većina ovog naroda nije neobrazovana glupa i zatucana , uostalom mi smo ih izabrali , kakav narod takva vlast !

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

19.09.2015 12:01

Dejton je samo korak do konacne slobode Republike Srpske, od nekanjenog ubijanja i progona od strane neofasista iz Sarajeva!

ODGOVORITE
Name

Nidje veze

19.09.2015 13:05

Jesi li ti ikad, ali bas ikad, izasao dalje iz te Bijeljine? Blago tebi hahahahah

Name

Pravda

19.09.2015 13:18

Mir,Mir samo Mir a ova vlast van

ODGOVORITE
Name

d

19.09.2015 13:24

I ja mislim da ovaj nikad iz Bijeljine nije provirio..

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

19.09.2015 13:53

http://poskok.info/wp/veleposlanstvo-sad-a-ambasadorica-nije-otisla-zbog-dodikovog-izlaganja/

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.09.2015 14:46

BiH je nakon 20 godina nigdje, čak ni u Africi. U međuvremenu je čak i Afrika živnula, Kineze sve živo proizvode, Rusi žive od energenata i ne može im niko ništa, Švabe nikad više nego sada nisu proizveli automobila, Slovenci još tokom rata shvatili su gdje vjetar duva, a nama najbliža Srbija je nešto kasnije ojačala svoju ekonomiju, samo mi ne znamo ni gdje ćemo ni šta ćemo, a riješenje je jednostavno. U se i u svoje kljuse što bih rekao narod. Tako i jeste. Ne čekajmo da nam drugi stvore bolji (ekonomski i uopšte) sistem, napravimo ga sami. Ne možemo kao Njemačka, Švajcarska, Velika Britanija, Francuska ili Italija da imamo standard, ali možemo, uz maksimalni fokus samo na ekonomiju u narednih 5 do 10 godina, da budemo kao Slovenija.

ODGOVORITE