Гдје је БиХ 20 година послије Дејтона?

У Културном центру Бански двор у Бањалуци данас је почела конференцији поводом 20 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Република Српска 19.09.2015 | 11:20
Гдје је БиХ 20 година послије Дејтона?

Конференцији присуствују предсједници Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/Милорад Додик и Маринко Чавара, предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и члан Предсједништва Бакир Изетбеговић, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, као и предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

Скупу присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и посланици, министри у Влади Српске, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, градоначелници Мостара Љубо Бешлић, Сарајева Иво Комшић и Бањалуке Слободан Гаврановић, изасланик градоначелника Дејтона Мет Џозеф, те званице из јавног, политичког, друштвеног и научног живота Републике Српске и БиХ.

Ова конференција организована је у три панел-дискусије, а на дискусији "Погледи" о теми "Рефлексије на Дејтонски мировни споразум и на будућност БиХ; Тачке слагања и размимоилажења – препреке или пут ка разумијевању унутар БиХ?" уводничари ће бити Човић и Изетбеговић.

На првој панел-дискусији учествоваће Додик, Чавара, Црнадак и Вујановић.

Друга панел-дискусија је "Погледи регије" о теми "Регионална сарадња – положај БиХ у односу на сусједе; Да ли Дејтонско уставно уређење БиХ представља проблем за регионалну сарадњу?". И на овој дискусији панелисти ће бити регионални политичари и високи гости из сусједних земаља.

На трећој панел-дискусији "Погледи извана" о теми "Дејтонско уређење БиХ и придруживање ЕУ; Шта са оваквим уређењем БиХ – на који начин превазићи препреке?" говориће представници земаља потписница Дејтонског мировног споразума – САД, Русије, Велике Британије, високи представник у БиХ, представници ЕУ и ОЕБС-а.

Конференцију "Двадесет година Дејтонског мировног споразума - погледи" организују "Независне новине" и град Бањалука, у партнерству са Министарством иностраних послова БиХ, Предсједништвом БиХ и другим институцијама.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ницк

19.09.2015 10:03

Боље било између 1995-2000 послије рата него сад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ницко

19.09.2015 10:40

Бице јос горе када додју на наплату силна задузења која се тренутно узимају.

Name

Освит

19.09.2015 10:42

20 година Дејтонског мировног споразума је период стагнације и моралног суноврата ове земље. То је био перод и надања да це нове старе иделогије предводене Лагумдзијом и Додиком донијети нека нова размисљања и покренити ову земљу у просперитет и придрузити је породици европских земаља. Умјесто тога они су је вратили на позиције Изедбеговица, Бобана и Карадзица и успут унистиле и идеологије и систем и направивси од ове земље сервис за обезбједивање прије свега материјалних потреба у цију функцију су ставили и дрзавни апарат и партијски апарат и судство и тузиластво и успјели оно сто се свугдје у свијету зове криминал, промовисати као нормалне друствене вриједности. Стварајуци овакву дрзаву говорили су о мрацној прослости, о тоталитарном резиму а створили су црну рупу у којој је успјех остати нормалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

19.09.2015 11:11

Ре освит , свака част на коментару , ово се ништа неби десило да већина овог народа није необразована глупа и затуцана , уосталом ми смо их изабрали , какав народ таква власт !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

19.09.2015 12:01

Дејтон је само корак до конацне слободе Републике Српске, од некањеног убијања и прогона од стране неофасиста из Сарајева!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидје везе

19.09.2015 13:05

Јеси ли ти икад, али бас икад, изасао даље из те Бијељине? Благо теби хахахахах

Name

Правда

19.09.2015 13:18

Мир,Мир само Мир а ова власт ван

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

19.09.2015 13:24

И ја мислим да овај никад из Бијељине није провирио..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

19.09.2015 13:53

хттп://поскок.инфо/wп/велепосланство-сад-а-амбасадорица-није-отисла-због-додиковог-излагања/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.09.2015 14:46

БиХ је након 20 година нигдје, чак ни у Африци. У међувремену је чак и Африка живнула, Кинезе све живо производе, Руси живе од енергената и не може им нико ништа, Швабе никад више него сада нису произвели аутомобила, Словенци још током рата схватили су гдје вјетар дува, а нама најближа Србија је нешто касније ојачала своју економију, само ми не знамо ни гдје ћемо ни шта ћемо, а ријешење је једноставно. У се и у своје кљусе што бих рекао народ. Тако и јесте. Не чекајмо да нам други створе бољи (економски и уопште) систем, направимо га сами. Не можемо као Њемачка, Швајцарска, Велика Британија, Француска или Италија да имамо стандард, али можемо, уз максимални фокус само на економију у наредних 5 до 10 година, да будемо као Словенија.

ОДГОВОРИТЕ