Kreće LE: Strašni Dortmund, slavni Dnjepar, brza Lokomotiva...

Nekadašnji šampioni Evrope srešće se u Amsterdamu. Albanski Skenderbeg „skida mrak“ u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, dok Paulo Souza dočekuje stare prijatelje iz Bazela!

Fudbal 17.09.2015 | 18:00
Kreće LE: Strašni Dortmund, slavni Dnjepar, brza Lokomotiva...

Posle sjajnih mečeva prvog kola Lige šampiona, večeras su širom Evrope na programu i utakmice drugog po veličini takmičenja.

Iako često potcenjena, ova Liga Evrope opet pobedniku donosi plasman u Ligu šampiona sledeće sezone, pa će mnogi bogataši gledati da se preko nje domognu elite, a poučeni ovogodišnjim iskustvom Sevilje.

Pre nego što od 19 časova lopta krene da se kotrlja pogledajte najzanimljivije mečeve koji nas očekuju na startu ovog takmičenja. 

Grupa A

GIGANTI BI DA OSTAVE TRAG

Verovatno da mali broj klubova u Ligi Evrope ima pedigre kao Ajaks i Seltik, nekadašnji šampioni Starog kontinenta. Istina, nisu mogli da prođu u Ligi šampiona, a videćemo koliki im je domet u ovom takmičenju. Već su se sastajali u najelitnijem takmičenju u sezoni 2013/14. kada je svako trijumfovao na svom trerenu, a u redovima škotskog šampiona gaje optimizam pred ovo gostovanje.

„Imamo priliku da pokažemo da pripadamo ovom nivou fudbala. Nema razloga da to ne učinimo i vratimo se iz Amsterdama sa pozitivnim rezultatom“, kaže prvotimac Zelenih Geri Mekej-Stiven.

Grupa C

DORTMUNDOV BLICKRIG ZA RUSE

Pod vođstvom novog trenera Tomasa Tuhela Milioneri su postigli čak 22 gola na čeitri utakmice Lige Evrope. Takođe, i u Bundesligi imaju stoprocentni učinak, na vrhu su tabele jer pobeđuju sa puno datih golova, što ih kandiduje za najviši plasman u svim takmičenjima.
„Naravno da serija uzatopnih pobeda ne može da traje večno, ali može da stvori lepu atmosferu koja može da donese još novih pobeda. Naravno, euforija može da bude problem, ali imamo ogromnu ambiciju i želju da nastavimo da pobeđujemo“, poručuje Tuhel.

Njihov gost Krasnodar drugi put uzastopno će nastupiti u grupnoj fazi Lige Evrope, a prošle sezone bio je treći u grupi iza Evertona i Volfzburga.

Grupa G

FINALISTA SPREMAN ZA RIMLJANE

Nakon serije od pet uzastopnih pobeda na svom terenu bez primljenog gola, prošlogodišnji finalista Lige Evrope Dnjepar namerava da nastavi niz i protiv Lacija, koji solidno gura u Seriji A.
„Naravno da verujemo da ćemo proći u nokaut fazu, ali je važmno da ne potcenimo nikoga. Dnjepar mora da se poštuje, ako imamo u vidu da su bili finalisti prošle sezone“, upozorava Pioli.

Grupa H

LOKOMOTIVA NIŠANI LISABONSKOG LAVA

Lokomotiva iz Moskve probaće da uništi sjajan rekord koji lisabonski Sporting drži na svom stadionu „Žoze Alvalade“. U poslednjih čak 21 evropskih mečeva samo je Čelsi odneo tri boda iz Portugala.

Lokomotiva je trenutno drugoplasirana u šampionatu Rusije, a Senegalac Baje Oimar Nijase i vezista Alan Kasaev vodeći su strelci ovog tima.

SKENDERBEG HOĆE I TURSKI SKALP

Činjenica da su prvi albanski klub koji se plasirao u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja sigurno ne zadovoljava fudbalere Skenderbega koji žele da postanu prvi tamošnji tim koji je pobedio jednog preddstavnika Turske. Naravno, neće im biti lako jer im u goste stiže Bešiktaš, koji je eliminisan od Briža u osmini finala Lige Evrope prošle sezone.
„Oni su odličan tim sa velikim duhom, ali mi moramo da pokažemo Evropi da smo sposobni da se takmičimo na vrhunskom nivou“, poručio je Mario Gomez napadač istanbulskog gianta.

Grupa I

SOUZA DOMAĆIN BIVŠEM KLUBU

Šampion Evrope kao fudbaler sa Juventusom i Dortmundom Paulo Souza večeras dočekuje Bazel, klub sa kojim je osvojio titulu šampiona Švajcvarske prošle sezone. Emocija teško da će biti jer njegova Fiorentina želi da krene u pobedničku seriju u Ligi Evrope.

Bazel nije imao sreće jer je ispao uz Lige šampiona od Makabija iz Tel Aviva, koji je zanimljivo, ranije vodio upravo Portugalac, ali pošto se finale Lige Evrope igra na njihovom "Sent Jakobs Parku", mogao bi da pokuša da se domogne barem nokaut faze.

Grupa J

MOŽE LI KARABAG DA UTIŠA LONDON?

Simpatični šampion Azerbejdžana putuje 4.000 kilometara na gostovanje Totenhemu Mauricija Poketina. S obzirom na to da su savladali prošle sezone i finalistu ovog takmičenja ekipu Dnjepra, jasno je da fudbaleri Karabaga imaju kvalitet za takmičenje sa Evropljanima, ali…

Totenhem je izgubio samo jednu od poslednjih 17 evropskih utaklmica na Vajt Hart Lejnu, a Poketino hoće da njegov tim nastavi u tom stilu.
„Dobro igramo. Sada nam samo još trebaju golovi“, jasna je poruka argentinskog trenera.

ANDERLEHT I MONAKO BI DOBAR START

Iako ima dosta problema u mečevima sa francuskim timovima, Anderleht ima razloga za optimizam jer je u dobroj formi u prvenstvu Belgije. Stiže mu neubedljivi Monako, koji se posle eliminacije od Valensije iz Lige šampiona muči da pronađe pravu igru i formu.
„Naš cilj je da igramo dobar fudbal, ali to nije lako. Moji mladi fudbaleri su stigli iz mamnjih klubova gde nisu osećali pritisak, ali je moj posao da ih tome naučim i pomognem im da napreduju u karijeri“, kaže trener Monaka Leonardo Žardim.

Grupa L

BIVŠI FINALISTA ČEKA DEBITANTA

U Partizanovoj grupi debitant na evropskoj sceni Aghzburg probaće da se predstavi u lepom svetlu protiv finaliste iz 2012. Atletik Bilbaa, a trener Markus Vejncrel očekuje da se njegovi puleni brzo adaptiraju na nove izazove.
„Imamo manje vremena da se oporavimo od minule utakmice, ali ćemo steći neophodno iskustvo i unaprediti igru i tim. Ovo je veliko iskušenje i za mene i za Augzburg, ali se radujemo prilici da se takmičimo s anajboljim“, kaže Vejncrel.

Bilbao je sa druge strane za vikend slavio u meču koji je „morao da dobije“ protiv Hetafea (3:1), a protiv bundesligaša će večeras gledati da popravi očajan skor koji ima u okršajima sa nemačkim timovaima – izgubili su 50 odsto utakmica.

LIGA EVROPE - 1. KOLO

Grupa A

19.00 Fenerbače - Molde
19.00 Ajaks - Seltik

Grupa B

19.00 Bordo - Liverpul
19.00 Sion - Rubin

Grupa C

19.00 Gabala - PAOK
19.00 Dortmund - Krasnodar

Grupa D

19.00 Midtjiland - Legija
19.00 Napoli - Briž

Grupa E

19.00 Rapid Beč - Viljareal
19.00 Plzenj - Dinamo Minsk

Grupa F

19.00 Liberec - Baraga
19.00 Groningen - Marselj

Grupa G

21.05 Dnjepar - Lacio
21.05 Sent Etjen - Rozenborg

Grupa H

21.05 Sporting Lisabon - Lokomotiva Moskva
21.05 Skenderbeg - Bešiktaš

Grupa I

21.05 Fiorenitna - Bazel
21.05 Leh - Belenenseš

Grupa J

21.05 Anderleht - Monako
21.05 Totenhem - Karabag

Grupa K

21.05 Apoel - Šalke
21.05 Asteras - Saparta Prag

Grupa L

21.05 Partizan - AZ Alkmar
21.05 Atletik Bilbao - Augzburg

 

Komentari / 0

Ostavite komentar