Креће ЛЕ: Страшни Дортмунд, славни Дњепар, брза Локомотива...

Некадашњи шампиони Европе срешће се у Амстердаму. Албански Скендербег „скида мрак“ у групној фази неког европског такмичења, док Пауло Соуза дочекује старе пријатеље из Базела!

Фудбал 17.09.2015 | 18:00
Креће ЛЕ: Страшни Дортмунд, славни Дњепар, брза Локомотива...

После сјајних мечева првог кола Лиге шампиона, вечерас су широм Европе на програму и утакмице другог по величини такмичења.

Иако често потцењена, ова Лига Европе опет победнику доноси пласман у Лигу шампиона следеће сезоне, па ће многи богаташи гледати да се преко ње домогну елите, а поучени овогодишњим искуством Севиље.

Пре него што од 19 часова лопта крене да се котрља погледајте најзанимљивије мечеве који нас очекују на старту овог такмичења. 

Група А

ГИГАНТИ БИ ДА ОСТАВЕ ТРАГ

Вероватно да мали број клубова у Лиги Европе има педигре као Ајакс и Селтик, некадашњи шампиони Старог континента. Истина, нису могли да прођу у Лиги шампиона, а видећемо колики им је домет у овом такмичењу. Већ су се састајали у најелитнијем такмичењу у сезони 2013/14. када је свако тријумфовао на свом тререну, а у редовима шкотског шампиона гаје оптимизам пред ово гостовање.

„Имамо прилику да покажемо да припадамо овом нивоу фудбала. Нема разлога да то не учинимо и вратимо се из Амстердама са позитивним резултатом“, каже првотимац Зелених Гери Мекеј-Стивен.

Група Ц

ДОРТМУНДОВ БЛИЦКРИГ ЗА РУСЕ

Под вођством новог тренера Томаса Тухела Милионери су постигли чак 22 гола на чеитри утакмице Лиге Европе. Такође, и у Бундеслиги имају стопроцентни учинак, на врху су табеле јер побеђују са пуно датих голова, што их кандидује за највиши пласман у свим такмичењима.
„Наравно да серија узатопних победа не може да траје вечно, али може да створи лепу атмосферу која може да донесе још нових победа. Наравно, еуфорија може да буде проблем, али имамо огромну амбицију и жељу да наставимо да побеђујемо“, поручује Тухел.

Њихов гост Краснодар други пут узастопно ће наступити у групној фази Лиге Европе, а прошле сезоне био је трећи у групи иза Евертона и Волфзбурга.

Група Г

ФИНАЛИСТА СПРЕМАН ЗА РИМЉАНЕ

Након серије од пет узастопних победа на свом терену без примљеног гола, прошлогодишњи финалиста Лиге Европе Дњепар намерава да настави низ и против Лација, који солидно гура у Серији А.
„Наравно да верујемо да ћемо проћи у нокаут фазу, али је важмно да не потценимо никога. Дњепар мора да се поштује, ако имамо у виду да су били финалисти прошле сезоне“, упозорава Пиоли.

Група Х

ЛОКОМОТИВА НИШАНИ ЛИСАБОНСКОГ ЛАВА

Локомотива из Москве пробаће да уништи сјајан рекорд који лисабонски Спортинг држи на свом стадиону „Жозе Алваладе“. У последњих чак 21 европских мечева само је Челси однео три бода из Португала.

Локомотива је тренутно другопласирана у шампионату Русије, а Сенегалац Баје Оимар Нијасе и везиста Алан Касаев водећи су стрелци овог тима.

СКЕНДЕРБЕГ ХОЋЕ И ТУРСКИ СКАЛП

Чињеница да су први албански клуб који се пласирао у групну фазу неког европског такмичења сигурно не задовољава фудбалере Скендербега који желе да постану први тамошњи тим који је победио једног преддставника Турске. Наравно, неће им бити лако јер им у госте стиже Бешикташ, који је елиминисан од Брижа у осмини финала Лиге Европе прошле сезоне.
„Они су одличан тим са великим духом, али ми морамо да покажемо Европи да смо способни да се такмичимо на врхунском нивоу“, поручио је Марио Гомез нападач истанбулског гианта.

Група И

СОУЗА ДОМАЋИН БИВШЕМ КЛУБУ

Шампион Европе као фудбалер са Јувентусом и Дортмундом Пауло Соуза вечерас дочекује Базел, клуб са којим је освојио титулу шампиона Швајцварске прошле сезоне. Емоција тешко да ће бити јер његова Фиорентина жели да крене у победничку серију у Лиги Европе.

Базел није имао среће јер је испао уз Лиге шампиона од Макабија из Тел Авива, који је занимљиво, раније водио управо Португалац, али пошто се финале Лиге Европе игра на њиховом "Сент Јакобс Парку", могао би да покуша да се домогне барем нокаут фазе.

Група Ј

МОЖЕ ЛИ КАРАБАГ ДА УТИША ЛОНДОН?

Симпатични шампион Азербејџана путује 4.000 километара на гостовање Тотенхему Мауриција Покетина. С обзиром на то да су савладали прошле сезоне и финалисту овог такмичења екипу Дњепра, јасно је да фудбалери Карабага имају квалитет за такмичење са Европљанима, али…

Тотенхем је изгубио само једну од последњих 17 европских утаклмица на Вајт Харт Лејну, а Покетино хоће да његов тим настави у том стилу.
„Добро играмо. Сада нам само још требају голови“, јасна је порука аргентинског тренера.

АНДЕРЛЕХТ И МОНАКО БИ ДОБАР СТАРТ

Иако има доста проблема у мечевима са француским тимовима, Андерлехт има разлога за оптимизам јер је у доброј форми у првенству Белгије. Стиже му неубедљиви Монако, који се после елиминације од Валенсије из Лиге шампиона мучи да пронађе праву игру и форму.
„Наш циљ је да играмо добар фудбал, али то није лако. Моји млади фудбалери су стигли из мамњих клубова где нису осећали притисак, али је мој посао да их томе научим и помогнем им да напредују у каријери“, каже тренер Монака Леонардо Жардим.

Група Л

БИВШИ ФИНАЛИСТА ЧЕКА ДЕБИТАНТА

У Партизановој групи дебитант на европској сцени Агхзбург пробаће да се представи у лепом светлу против финалисте из 2012. Атлетик Билбаа, а тренер Маркус Вејнцрел очекује да се његови пулени брзо адаптирају на нове изазове.
„Имамо мање времена да се опоравимо од минуле утакмице, али ћемо стећи неопходно искуство и унапредити игру и тим. Ово је велико искушење и за мене и за Аугзбург, али се радујемо прилици да се такмичимо с анајбољим“, каже Вејнцрел.

Билбао је са друге стране за викенд славио у мечу који је „морао да добије“ против Хетафеа (3:1), а против бундеслигаша ће вечерас гледати да поправи очајан скор који има у окршајима са немачким тимоваима – изгубили су 50 одсто утакмица.

ЛИГА ЕВРОПЕ - 1. КОЛО

Група А

19.00 Фенербаче - Молде
19.00 Ајакс - Селтик

Група Б

19.00 Бордо - Ливерпул
19.00 Сион - Рубин

Група Ц

19.00 Габала - ПАОК
19.00 Дортмунд - Краснодар

Група Д

19.00 Мидтјиланд - Легија
19.00 Наполи - Бриж

Група Е

19.00 Рапид Беч - Виљареал
19.00 Плзењ - Динамо Минск

Група Ф

19.00 Либерец - Барага
19.00 Гронинген - Марсељ

Група Г

21.05 Дњепар - Лацио
21.05 Сент Етјен - Розенборг

Група Х

21.05 Спортинг Лисабон - Локомотива Москва
21.05 Скендербег - Бешикташ

Група И

21.05 Фиоренитна - Базел
21.05 Лех - Белененсеш

Група Ј

21.05 Андерлехт - Монако
21.05 Тотенхем - Карабаг

Група К

21.05 Апоел - Шалке
21.05 Астерас - Сапарта Праг

Група Л

21.05 Партизан - АЗ Алкмар
21.05 Атлетик Билбао - Аугзбург

 

Коментари / 0

Оставите коментар