SP - pregled: Bolt prvi i sa štafetom, tripl-dabl Faraha!

Jamajčanin osvojio još jedno zlato, kao i Britanac. Hrvatica Blanka Vlašić srebrna u skoku u vis.

Ostali sportovi 30.08.2015 | 09:00
SP - pregled: Bolt prvi i sa štafetom, tripl-dabl Faraha!

Atletičari sa Jamajke osvojili su u subotu zlatnu medalju u štafeti 4x100 metara na Svetskom prvenstvu u Pekingu.

Reprezentacija Jamajke, u sastavu Nesta Karter, Asafa Pauel, Nikel Ašmid i Jusein Bolt, kome je to treće zlatno odličje na takmičenju u Pekingu, štafetu su završili u vremenu od 37,36 sekundi.

Amerikanci, za koje su trčali Trejvon Bromel, Džastin Getlin, Tajson Gej i Majk Rodžers su kao drugoplasirani prošli kroz cilj, ali su diskvalifikovani zbog greške prilikom poslednje promene, pa je srebro pripalo Kinezima koji su imali 65 stotinki zaostatka.

Bronzano odličje osvojili su Kanađani, koji su trku završili za 38,13 sekundi.

Ženska štafeta Jamajke, u sastavu Veronika Kembl Braun, Nataša Morison, Elani tompson i Šeli-En Frejzer-Prajs takođe je osvojila zlatnu medalju na SP u Pekingu. One su trku završile za 41,07 sekundi.

Srebrnu medalju osvojile su Amerikanke sa 61 stotinkom zaostatka, dok su se bronzanim odličjem okitile atletičarke Trinidada i Tobaga.

Farah osvojio zlato i na 5.000 metara

Britanski atletičar Mohamed Farah osvojio je danas zlatnu medalju u trci na 5.000 metara na Svetskom prvenstvu u Pekingu.

Farah je do svog drugog zlata na Svetskom prvenstvu u Kini, pošto je prethodno trijumfovao u trci na 10.000 metara, došao u vremenu od 13 minuta, 50 sekundi i 38 stotinki.

Britancu je to treće zlato na svetskim prvenstvima u trci na 5.000 metara, čime je postavio novi rekord u toj disciplini.

Srebrnu medalju osvojio je Kenijac Kelebu Ndiku, koji je bio 1,37 sekundi iza pobednika, a bronzanim odličjem okitio se Hagos Gebrhivet iz Etiopije.

Atraktivno takmičenje viđeno je na svim poligonima. Svet je u subotu dobio i novu šampionku u skoku u vis.

Ona se zove Marija Kučina i najsjajnije odličje osvojila je preskočivći 2,01 metar.

Kučina je trijumfovala perfektnim skokovima, bez obaranja lestvice. Srebrnu medalju osvojila je višestruka šampionka, Hrvatica Blanka Vlašić, koja je takođe preskočila 2,01 metar, ali je načinila jednu grešku na 1,92 metara.

Bronzanu medalju osvojila je Ruskinja Ana Čičerova, koja je takođe ostvarila rezultat od 2,01 metar, ali je pre toga dva puta obarala lestvicu.

Zlato se u subotu našlo i oko vrata američkog atletičara Eštona Itona, koji je pobedio u desetoboju na Svetskom prvenstvu u Pekingu, a pritom je postavio i novi svetski rekord.

Amerikanac je do svog drugog zlata na svetskim prvenstvima došao sa rezultatom od 9.045 bodova, što je šest više od prethodnog rekorda, koji je on sam postavio 2012. godine u Judžinu, u SAD.

Srebro je osvojio Kanađanin Damijan Vorner sa 8.695 bodova i tako postavio novi nacionalni rekord, a bronzom se okitio Nemac Riko Frajmut sa 8.561 bodom, kome je to najbolji rezultat u karijeri.

Za desetoboj se boduju trke na 100, 400 i 1.500 metara, 110 metara sa preponama, skok udalj, bacanje kugle, skok uvis, bacanje diska, skok motkom i bacanje koplja.

Komentari / 0

Ostavite komentar