Šampionski Olimpijakos iz 2013. - ''očerupan''!

Dres Pirejaca sledeće sezone nosiće samo tri igrača koji su 2013. godine odbranili trofej Evrolige. Poslednji u nizu otišao je Slukas - kod Željka Obradovića.

Košarka 03.07.2015 | 21:20
Šampionski Olimpijakos iz 2013. - ''očerupan''!

Malo po malo, brže nego što se očekivalo, šampionski sastav Olimpijakosa se razilazi. Za to vreme, u Istanbulu Željko Obradović ponovo pravi jak tim.

Poslednji u nizu pristiglih novajlija Fenerbahčea je Kostas Slukas (25, 190 cm), dojučerašnji igrač Pirejaca. Pre njega, mesto plejmejkera preuzeo je Bobi Dikson, jedan od predvodnika pohoda Karšijake na titulu. U međuvremenu, Endrju Gaudlok je otišao i nagađa se da će u Čikago.

Ipak, vratimo se na kratko u Atinu.

Slukasov odlazak još jedan je u nizu rastanaka šampionske ekipe prvaka Grčke, koja je 2013. osvojila Evroligu. Iz sastava koji je i u Londonu šokirao Evropu, u Pireju su ostali još samo Vasilis Spanulis, Vangelis Mancaris i Jorgos Printezis.

Značaj Kostasa Slukasa za Olimpijakos, čiji je igrao bio sedam godina, odlično se video i u ovogodišnjem polufinalu Evrolige, kada je uz Spanulisa još jednom nosio tim do pobede nad CSKA i do plasmana u finale EL.

Obradović je, dakle, dobio jako značajno pojačanje. Grčki novinari otkrili su kako su tekli pregovori Pirejaca i novog igrača Fenera:

"Slukas se sastao sa rukovodstvom i poručio da je prihvatio ponudu Fenerbahčea. Olimpijakos mu je ponudio bolje uslove saradnje od dosadašnjih, ali on nije hteo da pregovara. Tražio je veću ulogu u vrhunskom timu i Željko Obradović spreman je da mu je pruži".

U međuvremenu, početkom juna je spekulisano da bi u suprotnom smeru mogao da krene Nikos Zisis, sjajni bek i najbolji prijatelj Vasilisa Spanulisa. On je ovog leta slobodan igrač, posle rastanka sa Fenerom na kraju sezone bez trofeja.

Iako je i 2011. bio nadomak selidbe u Olimpijakos, Slukas nije imao sreću da bude deo tima koji je pisao istoriju Evrolige.

Navedene 2013, dres Olimpijakosa na finalnoj utakmici protiv Reala nosili su: Hajns, Lo, Antić, Spanulis, Perperoglu, Šermadini, Slukas, Pauel, Gecevičijus, Printezis, Papanikolau i Kacivelis. Mancaris nije igrao zbog kidanja ligamenta kolena u januaru te godine.

12 meseci ranije, devetoricu ovih igrača, uključujući i Marka Kešelja, srpski trener Dušan Ivković predvodio je takođe do titule prvaka Evrope.

"Nije prijatno gledati kako svi odlaze. Zapravo je tužno, kada se uzmu u obzir svi lepi momenti koje sam delio sa tim momcima. Ipak, tako je u sportu i u košarci. Odluke moraju biti donesene. Svako prati svoj put i svako određuje svoju sudbinu, svoj život. Bez obzira na sve, Olimpijakos će uvek biti taj koji ostaje", rekao je Vasilis Spanulis o razlazu šampionske generacije.

Ipak, uprkos konstantnim promenama, Olimpijakos je prethodnih sezona po pravilu završavao učešće u Evroligi u završnici. Nema sumnje da će i ove godine napraviti konkurentan tim, koji bi, prema trenutnim najavama, trebalo da bude ojačan sa nekoliko igrača.

Iz prošlosezonskog sastava, Pirej su za sada definitivno napustili Brajant Danston, koji će karijeru nastaviti u Efesu, kao i plejmejker Oliver Lafajet, koji se seli u Španiju.

U Grčkoj, Olimpijakos će tradicionalno voditi najveću borbu za titulu sa Panatinaikosom, na čiju će klupu sesti Aleksandar Saša Đorđević, srpski selektor.

Komentari / 0

Ostavite komentar