Шампионски Олимпијакос из 2013. - ''очерупан''!

Дрес Пирејаца следеће сезоне носиће само три играча који су 2013. године одбранили трофеј Евролиге. Последњи у низу отишао је Слукас - код Жељка Обрадовића.

Кошарка 03.07.2015 | 21:20
Шампионски Олимпијакос из 2013. - ''очерупан''!

Мало по мало, брже него што се очекивало, шампионски састав Олимпијакоса се разилази. За то време, у Истанбулу Жељко Обрадовић поново прави јак тим.

Последњи у низу пристиглих новајлија Фенербахчеа је Костас Слукас (25, 190 цм), дојучерашњи играч Пирејаца. Пре њега, место плејмејкера преузео је Боби Диксон, један од предводника похода Каршијаке на титулу. У међувремену, Ендрју Гаудлок је отишао и нагађа се да ће у Чикаго.

Ипак, вратимо се на кратко у Атину.

Слукасов одлазак још један је у низу растанака шампионске екипе првака Грчке, која је 2013. освојила Евролигу. Из састава који је и у Лондону шокирао Европу, у Пиреју су остали још само Василис Спанулис, Вангелис Манцарис и Јоргос Принтезис.

Значај Костаса Слукаса за Олимпијакос, чији је играо био седам година, одлично се видео и у овогодишњем полуфиналу Евролиге, када је уз Спанулиса још једном носио тим до победе над ЦСКА и до пласмана у финале ЕЛ.

Обрадовић је, дакле, добио јако значајно појачање. Грчки новинари открили су како су текли преговори Пирејаца и новог играча Фенера:

"Слукас се састао са руководством и поручио да је прихватио понуду Фенербахчеа. Олимпијакос му је понудио боље услове сарадње од досадашњих, али он није хтео да преговара. Тражио је већу улогу у врхунском тиму и Жељко Обрадовић спреман је да му је пружи".

У међувремену, почетком јуна је спекулисано да би у супротном смеру могао да крене Никос Зисис, сјајни бек и најбољи пријатељ Василиса Спанулиса. Он је овог лета слободан играч, после растанка са Фенером на крају сезоне без трофеја.

Иако је и 2011. био надомак селидбе у Олимпијакос, Слукас није имао срећу да буде део тима који је писао историју Евролиге.

Наведене 2013, дрес Олимпијакоса на финалној утакмици против Реала носили су: Хајнс, Ло, Антић, Спанулис, Перпероглу, Шермадини, Слукас, Пауел, Гецевичијус, Принтезис, Папаниколау и Кацивелис. Манцарис није играо због кидања лигамента колена у јануару те године.

12 месеци раније, деветорицу ових играча, укључујући и Марка Кешеља, српски тренер Душан Ивковић предводио је такође до титуле првака Европе.

"Није пријатно гледати како сви одлазе. Заправо је тужно, када се узму у обзир сви лепи моменти које сам делио са тим момцима. Ипак, тако је у спорту и у кошарци. Одлуке морају бити донесене. Свако прати свој пут и свако одређује своју судбину, свој живот. Без обзира на све, Олимпијакос ће увек бити тај који остаје", рекао је Василис Спанулис о разлазу шампионске генерације.

Ипак, упркос константним променама, Олимпијакос је претходних сезона по правилу завршавао учешће у Евролиги у завршници. Нема сумње да ће и ове године направити конкурентан тим, који би, према тренутним најавама, требало да буде ојачан са неколико играча.

Из прошлосезонског састава, Пиреј су за сада дефинитивно напустили Брајант Данстон, који ће каријеру наставити у Ефесу, као и плејмејкер Оливер Лафајет, који се сели у Шпанију.

У Грчкој, Олимпијакос ће традиционално водити највећу борбу за титулу са Панатинаикосом, на чију ће клупу сести Александар Саша Ђорђевић, српски селектор.

Коментари / 0

Оставите коментар