Na stolu neispunjene preporuke

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa između BiH i Evropske unije (EU) zakazan je za 13. i 14. jul, kada će biti prioritetno raspravljano o neispunjenim preporukama EU o reformi pravosuđa na nivou BiH i procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Bosna i Hercegovina 29.06.2015 | 10:07
Na stolu neispunjene preporuke

Iz Delegacije EU u BiH "Glasu Srpske" su rekli da je predviđeno da pomenuta pitanja budu na dnevnom redu prvog dana dijaloga.

- Drugog dana radiće se na pitanjima koja se tiču angažmana na borbi protiv korupcije i prevenciji korupcije u prisustvu nadležnih organizacija civilnog društva - rekla je portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović. U Delegaciji EU poručili su da je ova plenarna sjednica strukturalnog dijaloga sazvana u ključnom trenutku za BiH, kao i da je planirano da angažman na visokom nivou bude obnovljen prije ljetnih odmora.

- Tehnički rad u okviru dijaloga postojao je i tokom proteklih mjeseci, a sada je vrijeme da bude nastavljeno planiranje i ostvaren konkretan napredak u vezi sa programom reformi. Reforma pravosuđa i rad na preostalim slučajevima ratnih zločina su ključni poduhvati u okviru sveukupnih napora za učvršćenje vladavine prava širom BiH - istakla je Milović-Halilović. Dodala je da se sada razmatraju važne institucionalne reforme kao što su na primjer Nacrt zakona o sudovima u BiH i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Istakla je da su domaće vlasti putem Direkcije za evropske integracije BiH obaviještene o datumu i nacrtu dnevnog reda za iduću sjednicu dijaloga.

- Ako su politički lideri spremni dati svoj doprinos na odgovoran način, postoje osnove za restrukturiranje pravosuđa i njegovo dalje usklađivanje s relevantnim EU i međunarodnim standardima. Aktivnosti su već daleko odmakle, a nastavljaju se i dalje - poručila je Milović-Halilović. U Delegaciji ističu da su u protekle četiri godine ostvareni rezultati na polju procesuiranja ratnih zločina, jednako kao i funkcionisanja pravosuđa.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

29.06.2015 08:15

Vodu grij, vodu 'ladi.

ODGOVORITE