На столу неиспуњене препоруке

Структурални дијалог о реформи правосуђа између БиХ и Европске уније (ЕУ) заказан је за 13. и 14. јул, када ће бити приоритетно расправљано о неиспуњеним препорукама ЕУ о реформи правосуђа на нивоу БиХ и процесуирању предмета ратних злочина.

Босна и Херцеговина 29.06.2015 | 10:07
На столу неиспуњене препоруке

Из Делегације ЕУ у БиХ "Гласу Српске" су рекли да је предвиђено да поменута питања буду на дневном реду првог дана дијалога.

- Другог дана радиће се на питањима која се тичу ангажмана на борби против корупције и превенцији корупције у присуству надлежних организација цивилног друштва - рекла је портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ Јамила Миловић-Халиловић. У Делегацији ЕУ поручили су да је ова пленарна сједница структуралног дијалога сазвана у кључном тренутку за БиХ, као и да је планирано да ангажман на високом нивоу буде обновљен прије љетних одмора.

- Технички рад у оквиру дијалога постојао је и током протеклих мјесеци, а сада је вријеме да буде настављено планирање и остварен конкретан напредак у вези са програмом реформи. Реформа правосуђа и рад на преосталим случајевима ратних злочина су кључни подухвати у оквиру свеукупних напора за учвршћење владавине права широм БиХ - истакла је Миловић-Халиловић. Додала је да се сада разматрају важне институционалне реформе као што су на примјер Нацрт закона о судовима у БиХ и измјене и допуне Закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

Истакла је да су домаће власти путем Дирекције за европске интеграције БиХ обавијештене о датуму и нацрту дневног реда за идућу сједницу дијалога.

- Ако су политички лидери спремни дати свој допринос на одговоран начин, постоје основе за реструктурирање правосуђа и његово даље усклађивање с релевантним ЕУ и међународним стандардима. Активности су већ далеко одмакле, а настављају се и даље - поручила је Миловић-Халиловић. У Делегацији истичу да су у протекле четири године остварени резултати на пољу процесуирања ратних злочина, једнако као и функционисања правосуђа.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивља јабука

29.06.2015 08:15

Воду гриј, воду 'лади.

ОДГОВОРИТЕ