Ruski prijedlog rezolucije danas u SB

Misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama podneće danas predlog rezolucije o Bosni i Hercegovini u Savetu bezbednosti, čije će stalne članice odmah početi konsultacije o nacrtu koji je Moskva dostavila kao kontrapredlog britanskom dokumentu o Srebrenici, piše danas beogradska štampa.

Bosna i Hercegovina 29.06.2015 | 07:22
Ruski prijedlog rezolucije danas u SB

Istovremeno, kako navode "Večernje novosti", Beograd će na adrese predstavnika 15 država u SB poslati novo pismo, u kojem će ukazati da je britanska inicijativa za nas neprihvatljiva i da nije u interesu ni Srbije, ni celog regiona, jer ne doprinosi pomirenju već stvaranju novih tenzija.

Kako "Blic" prenosi iz diplomatskih izvora, u ruskoj rezoluciji se poimence ne navodi Srebrenica niti bilo koji drugi zločin, već se osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Rusija, takođe, u dokumentu insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma za BiH, kao i na pomirenju među narodima i saradnji država regiona.

"Večernje novosti" navode i da, prema ruskoj vladi, ovakav dokument mnogo više odgovara raspravi o stanju u BiH, koja će se 7. jula voditi u SB, od rezolucije koja bi se bavila bilo kojim pojedinačnim zločinom, pa i srebreničkim.

Prema pisanju tog lista, London je s negodovanjem reagovao na potez Moskve, koja je praktično uložila kontrarezoluciju britanskoj, dok Britanija nema nameru da povuče svoj tekst.

"Teoretski, SB može da raspravlja o obe rezolucije, što nije ustaljena diplomatska praksa, ili da na stolu ostane samo britanska, jer je ona prva podneta", dodaju "Novosti".

Ovaj list podseća i da je pre podnošenja ruske rezolucije, Britanija računala na podršku još sedam od 15 članica SB - Francuske, SAD, Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda, ali da bi, posle poteza Moskve taj odnos snaga mogao da se promeni. 

Izvori "Novosti" tvrde i da Britanija računa na podršku svog tradicionalnog saveznika Novog Zelanda, koji od 1. jula preuzima predsedavanje SB, kao i da će na tu zemlju i na sve nestalne članice SB, narednih dana biti izvršen veliki diplomatski pritisak iz Londona, ali i iz Vašingtona da se po svaku ceni spreči dogovor o debati o ruskom dokumentu.

Izvor: Agencije

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Serafim

29.06.2015 06:06

Zaboga Srbine jer vidis ko ti je brat i prijatelj kakva Evropa. Ona te tlaci stolecima jos od 1389. godine, Srbija i Srbi su bili berlinski zid od najezde muslimana u Evropu, za sva vremena srbpke zemlje treba da se udruze sa Rusijom, da Ruse puste da nam ozive privredu i industriju, kao i pravoslavnu veru jer je Srbija i zemlje u regionu puna bezboznika.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

29.06.2015 09:15

Vidi poturica što udaraju po prstiću dole, sram vas bilo uzurpatori.

Name

ja

29.06.2015 07:36

Sta se sad Rusi ku... zasto jednostavno ne stave veto , jer imaju pravo na to. Tako bi nas za sitno prodali.

ODGOVORITE
Name

001

29.06.2015 08:44

Pa Rusija sama živi pod sankcijama i šta oni kome mogu pomoći. A tek će nas taj pokušaj koštati,zato je bolje da nam ne pomazu jer i nisu nikad ništa dobro uradili za nas.

ODGOVORITE
Name

Faul

29.06.2015 08:52

Ako nas Rusija branila kao i 99 god., e onda nam se "dobro" piše.

ODGOVORITE
Name

Pera Kostolomac

29.06.2015 13:41

Od koga nas to nisu branili? A da, od zapadnih zlikovaca što nam pobiše decu. A šta ćemo sa njima, sa ubicama koji prodjoše nekažnjeno? Što napuniše sve bolnice i institute obolelima od karcinoma? Prošetaj ti malo do instituta za onkologiju da se osvestiš i vidiš ko nam je napravio pravi genocid u Srbiji, gde je Srebrenica mačiji kašalj. Samo u Pančevu če od posledica bombardovanja VSMa umire od raka 11000 gradjana kako kaže svetska zdravstvena organizacija. Pola ih je već umrlo.

Name

istočni

29.06.2015 08:59

Ovo je samo ruski manevar, ne smiju uložiti veto zbog svojih interesa, a da bi ko fol pokazali Srbi dobru volju predlažu lakmus papir kojim možeš g... obrisati. Tipično ruski, nikad nam nisu pomogli!

ODGOVORITE
Name

..........

29.06.2015 09:28

Komentar ti je za 10-ku!

Name

Dvolično

29.06.2015 09:06

Srbija nije tražila veto od Rusije već su Rusi predložili svoju rezoluciju koja će naravno biti preglasana.Srbija i Rusija će tako imati alibi kao da su nešto pokušali, a očigledno je da će se Dejtonski sporazum mijenjati jer je ovako stanje neodrživo.

ODGOVORITE
Name

bello

29.06.2015 11:06

U sustini Rusi sve su uradili ali nista nisu uradili. Ovo je samo eto da se osude zlocini, sto je do sad milion puta vec receno i potpisano. Meni kao Bosnjaku je ova ruska rezolucija apsolutno prihvatljiva da se pored srebrenicke rezolucije i ona prihvati.

Name

Sarajevo

29.06.2015 10:27

Mozda ce ovo doprinijeti da Srbi pocnu masovno ici u Rusiju i traziti posao,azil itd.

ODGOVORITE
Name

gradiška

29.06.2015 10:45

Ma što da idemo u Rusiju, dobićemo državljanstvo Rusije!

ODGOVORITE
Name

Damir

29.06.2015 10:46

Ako ste za istinu i ako ste pravedni objavite. Citat: "Dan nestalih i poginulih Republike Srpske ove godine bice obilježen u subotu, 15. septembra, prigodnom akademijom u Banjaluci, dok ce 18. septembra u Kozarskoj Dubici biti obilježena odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije, najavio je zamjenik predsjednika vladinog Odbora za njegovanje tradicije oslobodilackih ratova Radomir Graonic. "Rijec je o dogadajima kojima Vlada RS daje posebnu pažnju", rekao je Graonic, isticuci da je ove godine prvi put Dan nestalih i poginulih uvršten kao datum od posebnog znacaja za RS. Graonic je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je, prema evidenciji Ministarstva rada i boracko-invalidske zaštite, registrovano 22 368 poginulih u proteklom otadzbinskom ratu, od cega 20 903 borca Vojske RS i 1 405 civilnih žrtava."

ODGOVORITE
Name

ре Дамир

29.06.2015 11:39

И шта је у томе спорно. Ево објавише. Мало ли је. Овакав податак се двадесет година чека за Сребреницу, како би се једном за свагда знало колико је настрадало војника а колико цивила.

Name

VRS RVI

29.06.2015 10:55

Ko će da se kladi od ovih filozofa da rezolucija neće proći. Za 99tu ste mi se svi koji kukate popeli na glavu! Rusija je bila na koljenima sa onim alkoholičarem Jeljcinom na čelu. Uostalom šta kukate. Srbija je otirač za zapad, prodaju Kosovo a uskoro je i nas pokušati. Naravno mislim na vlast. Srpska vojska učestvuje u vojnim manevrima sa NATOm. Kad zagusti onda Rusijo daj pomagaj. Kakva "pamet" može zaključiti da će Rusija pustiti deklaraciju zbog sankcija? Veću glupost nisam pročitao!Šta smo mi za njih? Jedno malo zrno pjeska da bi mogli imati bilo kakvu zanačajnu ulogu. Zbog svega ovoga zaslužili smo debelo da nam Rusi okrenu leđa a oni koji misle da nam Rusija nije nikada pomogla neka nauče istoriju umjesto da ponavljaju kao papagaji ono što su negdje pročitali.

ODGOVORITE
Name

Re Serafim Требиње

29.06.2015 11:00

Свака част на коментару и то увијек потписујем. Браво

ODGOVORITE
Name

joli

29.06.2015 11:12

Neka vas bog cuva u RS. Niko vam vise ne moze pomoci ,a znate zbog cega, nece Srbija zbog sake bosanskih pravoslavaca opet bacati Srbiju u sankcije i na koljena, vjeruj te samo sefa Dodu smjenite i sve ce biti ok. Nece Bosnjaci ni Hrvati unistiti srpsku nego vi u RS ali pojedinci koji misle samo na sebe i svoj dzep. Rusite Dodu ili trazite sebi mjesto u Vojvodini ili dole u Juznoj Srbiji. Pozdrav i zivi bili.

ODGOVORITE