Руски приједлог резолуције данас у СБ

Мисија Русије при Уједињеним нацијама поднеће данас предлог резолуције о Босни и Херцеговини у Савету безбедности, чије ће сталне чланице одмах почети консултације о нацрту који је Москва доставила као контрапредлог британском документу о Сребреници, пише данас београдска штампа.

Босна и Херцеговина 29.06.2015 | 07:22
Руски приједлог резолуције данас у СБ

Истовремено, како наводе "Вечерње новости", Београд ће на адресе представника 15 држава у СБ послати ново писмо, у којем ће указати да је британска иницијатива за нас неприхватљива и да није у интересу ни Србије, ни целог региона, јер не доприноси помирењу већ стварању нових тензија.

Како "Блиц" преноси из дипломатских извора, у руској резолуцији се поименце не наводи Сребреница нити било који други злочин, већ се осуђују сви ратни злочини почињени на простору бивше Југославије деведесетих година.

Русија, такође, у документу инсистира на поштовању Дејтонског споразума за БиХ, као и на помирењу међу народима и сарадњи држава региона.

"Вечерње новости" наводе и да, према руској влади, овакав документ много више одговара расправи о стању у БиХ, која ће се 7. јула водити у СБ, од резолуције која би се бавила било којим појединачним злочином, па и сребреничким.

Према писању тог листа, Лондон је с негодовањем реаговао на потез Москве, која је практично уложила контрарезолуцију британској, док Британија нема намеру да повуче свој текст.

"Теоретски, СБ може да расправља о обе резолуције, што није устаљена дипломатска пракса, или да на столу остане само британска, јер је она прва поднета", додају "Новости".

Овај лист подсећа и да је пре подношења руске резолуције, Британија рачунала на подршку још седам од 15 чланица СБ - Француске, САД, Чада, Јордана, Литваније, Малезије и Новог Зеланда, али да би, после потеза Москве тај однос снага могао да се промени. 

Извори "Новости" тврде и да Британија рачуна на подршку свог традиционалног савезника Новог Зеланда, који од 1. јула преузима председавање СБ, као и да ће на ту земљу и на све несталне чланице СБ, наредних дана бити извршен велики дипломатски притисак из Лондона, али и из Вашингтона да се по сваку цени спречи договор о дебати о руском документу.

Извор: Агенције

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Серафим

29.06.2015 06:06

Забога Србине јер видис ко ти је брат и пријатељ каква Европа. Она те тлаци столецима јос од 1389. године, Србија и Срби су били берлински зид од најезде муслимана у Европу, за сва времена србпке земље треба да се удрузе са Русијом, да Русе пусте да нам озиве привреду и индустрију, као и православну веру јер је Србија и земље у региону пуна безбозника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

29.06.2015 09:15

Види потурица што ударају по прстићу доле, срам вас било узурпатори.

Name

ја

29.06.2015 07:36

Ста се сад Руси ку... засто једноставно не ставе вето , јер имају право на то. Тако би нас за ситно продали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

001

29.06.2015 08:44

Па Русија сама живи под санкцијама и шта они коме могу помоћи. А тек ће нас тај покушај коштати,зато је боље да нам не помазу јер и нису никад ништа добро урадили за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фаул

29.06.2015 08:52

Ако нас Русија бранила као и 99 год., е онда нам се "добро" пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера Костоломац

29.06.2015 13:41

Од кога нас то нису бранили? А да, од западних зликоваца што нам побише децу. А шта ћемо са њима, са убицама који продјоше некажњено? Што напунише све болнице и институте оболелима од карцинома? Прошетај ти мало до института за онкологију да се освестиш и видиш ко нам је направио прави геноцид у Србији, где је Сребреница мачији кашаљ. Само у Панчеву че од последица бомбардовања ВСМа умире од рака 11000 градјана како каже светска здравствена организација. Пола их је већ умрло.

Name

источни

29.06.2015 08:59

Ово је само руски маневар, не смију уложити вето због својих интереса, а да би ко фол показали Срби добру вољу предлажу лакмус папир којим можеш г... обрисати. Типично руски, никад нам нису помогли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

..........

29.06.2015 09:28

Коментар ти је за 10-ку!

Name

Дволично

29.06.2015 09:06

Србија није тражила вето од Русије већ су Руси предложили своју резолуцију која ће наравно бити прегласана.Србија и Русија ће тако имати алиби као да су нешто покушали, а очигледно је да ће се Дејтонски споразум мијењати јер је овако стање неодрживо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белло

29.06.2015 11:06

У сустини Руси све су урадили али ниста нису урадили. Ово је само ето да се осуде злоцини, сто је до сад милион пута вец рецено и потписано. Мени као Босњаку је ова руска резолуција апсолутно прихватљива да се поред сребреницке резолуције и она прихвати.

Name

Сарајево

29.06.2015 10:27

Мозда це ово допринијети да Срби поцну масовно ици у Русију и тразити посао,азил итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градишка

29.06.2015 10:45

Ма што да идемо у Русију, добићемо држављанство Русије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

29.06.2015 10:46

Ако сте за истину и ако сте праведни објавите. Цитат: "Дан несталих и погинулих Републике Српске ове године бице обиљежен у суботу, 15. септембра, пригодном академијом у Бањалуци, док це 18. септембра у Козарској Дубици бити обиљежена одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије, најавио је замјеник предсједника владиног Одбора за његовање традиције ослободилацких ратова Радомир Граониц. "Ријец је о догадајима којима Влада РС даје посебну пажњу", рекао је Граониц, истицуци да је ове године први пут Дан несталих и погинулих уврштен као датум од посебног знацаја за РС. Граониц је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је, према евиденцији Министарства рада и борацко-инвалидске заштите, регистровано 22 368 погинулих у протеклом отадзбинском рату, од цега 20 903 борца Војске РС и 1 405 цивилних жртава."

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дамир

29.06.2015 11:39

И шта је у томе спорно. Ево објавише. Мало ли је. Овакав податак се двадесет година чека за Сребреницу, како би се једном за свагда знало колико је настрадало војника а колико цивила.

Name

ВРС РВИ

29.06.2015 10:55

Ко ће да се клади од ових филозофа да резолуција неће проћи. За 99ту сте ми се сви који кукате попели на главу! Русија је била на кољенима са оним алкохоличарем Јељцином на челу. Уосталом шта кукате. Србија је отирач за запад, продају Косово а ускоро је и нас покушати. Наравно мислим на власт. Српска војска учествује у војним маневрима са НАТОм. Кад загусти онда Русијо дај помагај. Каква "памет" може закључити да ће Русија пустити декларацију због санкција? Већу глупост нисам прочитао!Шта смо ми за њих? Једно мало зрно пјеска да би могли имати било какву заначајну улогу. Због свега овога заслужили смо дебело да нам Руси окрену леђа а они који мисле да нам Русија није никада помогла нека науче историју умјесто да понављају као папагаји оно што су негдје прочитали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Серафим Требиње

29.06.2015 11:00

Свака част на коментару и то увијек потписујем. Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоли

29.06.2015 11:12

Нека вас бог цува у РС. Нико вам висе не мозе помоци ,а знате због цега, неце Србија због саке босанских православаца опет бацати Србију у санкције и на кољена, вјеруј те само сефа Доду смјените и све це бити ок. Неце Босњаци ни Хрвати унистити српску него ви у РС али појединци који мисле само на себе и свој дзеп. Русите Доду или тразите себи мјесто у Војводини или доле у Јузној Србији. Поздрав и зиви били.

ОДГОВОРИТЕ