PL BiH - posljednje kolo: Padaju odluke o prvaku i ispadanju!

Posljednje 30. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine odlučiće novog šampiona, preostalog putnika u Evropu i dva kluba koji će napustiti elitni rang!

Fudbal 30.05.2015 | 09:00
PL BiH - posljednje kolo: Padaju odluke o prvaku i ispadanju!

Sarajevo ili Željezničar će biti novi prvak BiH!

Bordo tim ima sve u svojim rukama da poslije osam godina osvoji šampionski pehar - bod prednosti ispred Želje i bolju gol razliku odnosno međusobni skor.

Za trofej im je neophodna pobjeda na "Koševu", gdje u subotu gostuje oslabljena tuzlanska Sloboda, koja nema nikakvih imperativa i rasterećena dolazi na stadion "Asim Ferhatović Hase".

Trener Sarajeva Dženan Uščuplić izjavio je da su njegovi igrači maksimalno spremni za sutrašnju utakmicu protiv ekipe sa "Tušnja".

"Spremni smo 120%, kako pshički, tako i fizički, bar ovi igrači koje imam na raspolaganju. Nećemo imati tri igrača koji su povrijeđeni, Haris Duljević, Mehmed Alispahić i Dario Purić i jako mi je žao što oni neće biti tu. Ekipa je spremna kao i za svaku utakmicu koju smo igrali", rekao je strateg bordo ekipe, a prenio klupski sajt.

Njegov protivnik na klupi Tuzlaka biće Husref Musemić, legenda Sarajeva i čovjek koji je zaslužan za jedinu titulu sarajevskog tima u istoriji šampionata BiH.

"Biće ovo utakmica koja je za moje igrače veliki izazov. Većina njih nije imala i pitanje je kada će imati priliku igrati tako važnu utakmicu, pred tolikim brojem gledalaca i u takvom ambijentu. Sigurno je da će za njih to biti veliki sportski izazov u kome će učiniti sve da se pokažu u što boljem svjetlu", poručio je Musemić, šef struke crveno - crnih.

Nekadašnji golgeter Crvene zvezde svjestan je snage protivnika.

"Sarajevo je sigurno kvalitetnija ekipa. Sam položaj na tabeli to govori i ovo je utakmica koja im mnogo znači. Mi smo svoje stvari davno riješili i želimo da se predstavimo u što boljem svjetlu".

Vijesti sa "Koševa" osluškivaće na zeničkom "Bilinom polju", gdje na noge Čeliku dolazi sarajevski Željezničar, koji će čekati eventualni kiks bordo tima.

"Mi imamo rezultatski imperativ jer smo još teoretski u igri za titulu šampiona. Tako ćemo se i ponašati, ovo je još jedna važna utakmica protiv rivala koji je zaista vrijedan pažnje pošto nije poražen na posljednjih sedam mečeva. Lično poznajem većinu igrača Čelika, znam da nas očekuje težak posao, ali vjerujem da sa dobrim pristupom možemo da nametnemo svoj kvalitet i na kraju dođemo do povoljnog rezultata", rekao je trener ekipe sa "Grbavice" Milomir Odović.

Željina "računica" nimalo ne zanima stratega Zeničana Elvedina Beganovića, koji želi da njegovi igrači nastave seriju bez poraza.

"Riječ je o derbiju starih rivala, dolazi nam Željezničar koji se bori za sami vrh tabele, ali mi želimo da nastavimo pozitivan niz. Moram da naglasim da mi u 14 kola imamo samo dva poraza na strani od Viteza i Veleža. Naš cilj je da ostanemo neporaženi i nastavimo lijepo priču koju smo započeli u ovoj polusezoni", rekao je Beganović.

Biće jako zanimljivo posmatrati i rasplet oko plasmana u evropska takmičenja... Sarajevski rivali su sigurni za nastup u Evropi, kao i Olimpik osvajanjem Kupa BiH, pa se za preostalo mjesto bore Široki Brijeg i mostarski Zrinjski i to u međusobnom dvoboju na stadionu "Pecara".

Ukoliko tim Blaža Sliškovića ne zabilježi pobjedu, po prvi put neće nastupati u međunarodnim takmičenjima otkako se igra zajednička liga.

"Ko bolje podnese pritisak, izaći će kao pobjednik. Pokušaćemo odigrati najkvalitetnije što možemo, prije svega kada su u pitanju htijenje, trka, agresivnost i odnos prema majici koju nosiš i samo ako tako uđemo u utakmicu, sa 120 odsto angažmana, onda možemo očekivati povoljan rezultat za nas", rekao je popularni Baka.

S Sliškovićevom ocjenom složio se i trener još uvijek aktuelnog prvaka Zrinjskog Vinko Marinović.

"Pritisak je podjednako velik, jer je ulog ogroman. Širokom Brijegu je prednost domaći teren, ali isto tako njima je dodatni pritisak to što se dogodilo u Kupu BiH. Teško je reći ko je pod većim pritiskom, ali on svakako postoji. Ko ga bude bolje podnio on će i pobijediti", dodao je Marinović.

Takođe, veoma interesantna je i borba za opstanak u elitnom društvu.

Uoči posljednjeg kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, čak pet ekipa strahuje od selidbe u niži rang takmičenja. To su: Slavija, Drina, Vitez, Mladost i Zvijezda Gradačac. Glasajte: Koga nećemo gledati naredne sezone u bh. eliti?

Sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ulazi u samu završnicu, a do kraja je ostalo da se odigra samo posljednje, 30. kolo, predstojećeg vikenda.

U borbi za šampionsku titulu ostala su samo dva tima: Sarajevo i Željezničar, dok je bitka za opstanak u premijerligaškom društvu znatno zanimljivija. Čak pet ekipa do posljednjih minuta sezone strepiće za svoju sudbinu u bh. eliti.

SLAVIJA 27, DRINA 26, VITEZ 26, MLADOST 25, ZVIJEZDA GRADAČAC 24.

To je spisak ekipa koje uoči posljednjih 90 minuta sezone nisu uspjele da obezbijede opstanak, a kombinacija je zaista mnogo.

Samo "fenjeraš" iz Gradačca ne odlučuje sam o svojoj sudbini, dok preostale četiri ekipe, ukoliko trijumfuju na zatvaranju sezone, obradovaće svoje navijače, pa ćemo ih i naredne sezone gledati u društvu najboljih.

Zanimljivo je da će se u posljednjem kolu na stadionima u Zvorniku i Ugljeviku, u direktnim okršajima, boriti ekipe koje se nadaju opstanku.

Krenimo redom.

Gledajući tabelu, u najboljoj situaciji je Slavija sa 27 bodova. Ipak, "sokolovima" je u posljednjem kolu, u kojem gostuju direktnom konkurentu u borbi za opstanak Drini, potreban bar bod iz ovog meča. Ukoliko s druge strane trijumfuju Zvorničani, obezbijediće opstanak, a tim iz Istočnog Sarajeva vjerovatno poslati u Prvu ligu Republike Srpske.

Dakle, skoro izvjesno je da će poraženi iz meča Drina - Slavija morati u niži rang takmičenja.

Kažemo vjerovatno, jer za očekivati je da Vitez trijumfuje u komšiluku protiv nezainteresovanog Travnika, koji je zbog boljeg međusobnog skora protiv Mladosti (1:0, 1:2) kolo prije kraja sačuvao status premijerligaša.

I tim iz Velike Obarske drži sve u svojim rukama. Ukoliko trijumfuje protiv Zvijezde Gradačac, sigurno će obezbijediti opstanak, a Gradačačane poslati u niži rang - Prvu ligu Federacije BiH. U slučaju pobjede, Semberci će na svom kontu imati 28 bodova, sigurno bar jedan više od Slavije ili Drine.

U najtežoj situaciji je tim sa "Banja Ilidže". I ukoliko trijumfuju u gostima protiv Mladosti, fudbaleri Zvijezde Gradačac nisu sigurni u opstanak. Crveno-bijelima je, osim pobjede u Ugljeviku, potreban i kiks Viteza ili Drine, dok bi u slučaju istog broja bodova kao Slavija, tim iz Istočnog Sarajeva ostao u ligi jer je ove sezone oba puta trijumfovao protiv Gradačačana (3:1, 2:1).

30. KOLO, PAROVI I SUDIJE

Subota, 17 h

Drina - Slavija (Irfan Peljto - Sarajevo)

Široki Brijeg - Zrinjski (Edin Jakupović - Bihać)

Olimpik - Radnik (Dario Karačić - Mostar)

Čelik - Željezničar (Ognjen Valjić - Banjaluka)

Travnik - Vitez (Admir Šehović - Sarajevo)

Sarajevo - Sloboda (Dragan Petrović - Banjaluka)

Mladost (Velika Obarska) - Zvijezda (Darko Obradović - Stolac)

Velež - Borac (Miloš Gigović - Gradiška)

TABELA:Sarajevo 63, Željezničar 62, Zrinjski 58, Široki Brijeg 55, Borac 49, Olimpik 46, Sloboda 40, Čelik 40, Velež 35, Radnik 28, Travnik 28, Slavija 27, Vitez 26, Drina 26, Mladost 25, Zvijezda Gradačac 24.

Komentari / 0

Ostavite komentar