ПЛ БиХ - посљедње коло: Падају одлуке о прваку и испадању!

Посљедње 30. коло Премијер лиге Босне и Херцеговине одлучиће новог шампиона, преосталог путника у Европу и два клуба који ће напустити елитни ранг!

Фудбал 30.05.2015 | 09:00
ПЛ БиХ - посљедње коло: Падају одлуке о прваку и испадању!

Сарајево или Жељезничар ће бити нови првак БиХ!

Бордо тим има све у својим рукама да послије осам година освоји шампионски пехар - бод предности испред Жеље и бољу гол разлику односно међусобни скор.

За трофеј им је неопходна побједа на "Кошеву", гдје у суботу гостује ослабљена тузланска Слобода, која нема никаквих императива и растерећена долази на стадион "Асим Ферхатовић Хасе".

Тренер Сарајева Џенан Ушчуплић изјавио је да су његови играчи максимално спремни за сутрашњу утакмицу против екипе са "Тушња".

"Спремни смо 120%, како псхички, тако и физички, бар ови играчи које имам на располагању. Нећемо имати три играча који су повријеђени, Харис Дуљевић, Мехмед Алиспахић и Дарио Пурић и јако ми је жао што они неће бити ту. Екипа је спремна као и за сваку утакмицу коју смо играли", рекао је стратег бордо екипе, а пренио клупски сајт.

Његов противник на клупи Тузлака биће Хусреф Мусемић, легенда Сарајева и човјек који је заслужан за једину титулу сарајевског тима у историји шампионата БиХ.

"Биће ово утакмица која је за моје играче велики изазов. Већина њих није имала и питање је када ће имати прилику играти тако важну утакмицу, пред толиким бројем гледалаца и у таквом амбијенту. Сигурно је да ће за њих то бити велики спортски изазов у коме ће учинити све да се покажу у што бољем свјетлу", поручио је Мусемић, шеф струке црвено - црних.

Некадашњи голгетер Црвене звезде свјестан је снаге противника.

"Сарајево је сигурно квалитетнија екипа. Сам положај на табели то говори и ово је утакмица која им много значи. Ми смо своје ствари давно ријешили и желимо да се представимо у што бољем свјетлу".

Вијести са "Кошева" ослушкиваће на зеничком "Билином пољу", гдје на ноге Челику долази сарајевски Жељезничар, који ће чекати евентуални кикс бордо тима.

"Ми имамо резултатски императив јер смо још теоретски у игри за титулу шампиона. Тако ћемо се и понашати, ово је још једна важна утакмица против ривала који је заиста вриједан пажње пошто није поражен на посљедњих седам мечева. Лично познајем већину играча Челика, знам да нас очекује тежак посао, али вјерујем да са добрим приступом можемо да наметнемо свој квалитет и на крају дођемо до повољног резултата", рекао је тренер екипе са "Грбавице" Миломир Одовић.

Жељина "рачуница" нимало не занима стратега Зеничана Елведина Бегановића, који жели да његови играчи наставе серију без пораза.

"Ријеч је о дербију старих ривала, долази нам Жељезничар који се бори за сами врх табеле, али ми желимо да наставимо позитиван низ. Морам да нагласим да ми у 14 кола имамо само два пораза на страни од Витеза и Вележа. Наш циљ је да останемо непоражени и наставимо лијепо причу коју смо започели у овој полусезони", рекао је Бегановић.

Биће јако занимљиво посматрати и расплет око пласмана у европска такмичења... Сарајевски ривали су сигурни за наступ у Европи, као и Олимпик освајањем Купа БиХ, па се за преостало мјесто боре Широки Бријег и мостарски Зрињски и то у међусобном двобоју на стадиону "Пецара".

Уколико тим Блажа Слишковића не забиљежи побједу, по први пут неће наступати у међународним такмичењима откако се игра заједничка лига.

"Ко боље поднесе притисак, изаћи ће као побједник. Покушаћемо одиграти најквалитетније што можемо, прије свега када су у питању хтијење, трка, агресивност и однос према мајици коју носиш и само ако тако уђемо у утакмицу, са 120 одсто ангажмана, онда можемо очекивати повољан резултат за нас", рекао је популарни Бака.

С Слишковићевом оцјеном сложио се и тренер још увијек актуелног првака Зрињског Винко Мариновић.

"Притисак је подједнако велик, јер је улог огроман. Широком Бријегу је предност домаћи терен, али исто тако њима је додатни притисак то што се догодило у Купу БиХ. Тешко је рећи ко је под већим притиском, али он свакако постоји. Ко га буде боље поднио он ће и побиједити", додао је Мариновић.

Такође, веома интересантна је и борба за опстанак у елитном друштву.

Уочи посљедњег кола Премијер лиге Босне и Херцеговине, чак пет екипа страхује од селидбе у нижи ранг такмичења. То су: Славија, Дрина, Витез, Младост и Звијезда Градачац. Гласајте: Кога нећемо гледати наредне сезоне у бх. елити?

Сезона у Премијер лиги Босне и Херцеговине улази у саму завршницу, а до краја је остало да се одигра само посљедње, 30. коло, предстојећег викенда.

У борби за шампионску титулу остала су само два тима: Сарајево и Жељезничар, док је битка за опстанак у премијерлигашком друштву знатно занимљивија. Чак пет екипа до посљедњих минута сезоне стрепиће за своју судбину у бх. елити.

СЛАВИЈА 27, ДРИНА 26, ВИТЕЗ 26, МЛАДОСТ 25, ЗВИЈЕЗДА ГРАДАЧАЦ 24.

То је списак екипа које уочи посљедњих 90 минута сезоне нису успјеле да обезбиједе опстанак, а комбинација је заиста много.

Само "фењераш" из Градачца не одлучује сам о својој судбини, док преостале четири екипе, уколико тријумфују на затварању сезоне, обрадоваће своје навијаче, па ћемо их и наредне сезоне гледати у друштву најбољих.

Занимљиво је да ће се у посљедњем колу на стадионима у Зворнику и Угљевику, у директним окршајима, борити екипе које се надају опстанку.

Кренимо редом.

Гледајући табелу, у најбољој ситуацији је Славија са 27 бодова. Ипак, "соколовима" је у посљедњем колу, у којем гостују директном конкуренту у борби за опстанак Дрини, потребан бар бод из овог меча. Уколико с друге стране тријумфују Зворничани, обезбиједиће опстанак, а тим из Источног Сарајева вјероватно послати у Прву лигу Републике Српске.

Дакле, скоро извјесно је да ће поражени из меча Дрина - Славија морати у нижи ранг такмичења.

Кажемо вјероватно, јер за очекивати је да Витез тријумфује у комшилуку против незаинтересованог Травника, који је због бољег међусобног скора против Младости (1:0, 1:2) коло прије краја сачувао статус премијерлигаша.

И тим из Велике Обарске држи све у својим рукама. Уколико тријумфује против Звијезде Градачац, сигурно ће обезбиједити опстанак, а Градачачане послати у нижи ранг - Прву лигу Федерације БиХ. У случају побједе, Семберци ће на свом конту имати 28 бодова, сигурно бар један више од Славије или Дрине.

У најтежој ситуацији је тим са "Бања Илиџе". И уколико тријумфују у гостима против Младости, фудбалери Звијезде Градачац нису сигурни у опстанак. Црвено-бијелима је, осим побједе у Угљевику, потребан и кикс Витеза или Дрине, док би у случају истог броја бодова као Славија, тим из Источног Сарајева остао у лиги јер је ове сезоне оба пута тријумфовао против Градачачана (3:1, 2:1).

30. КОЛО, ПАРОВИ И СУДИЈЕ

Субота, 17 х

Дрина - Славија (Ирфан Пељто - Сарајево)

Широки Бријег - Зрињски (Един Јакуповић - Бихаћ)

Олимпик - Радник (Дарио Карачић - Мостар)

Челик - Жељезничар (Огњен Ваљић - Бањалука)

Травник - Витез (Адмир Шеховић - Сарајево)

Сарајево - Слобода (Драган Петровић - Бањалука)

Младост (Велика Обарска) - Звијезда (Дарко Обрадовић - Столац)

Вележ - Борац (Милош Гиговић - Градишка)

ТАБЕЛА:Сарајево 63, Жељезничар 62, Зрињски 58, Широки Бријег 55, Борац 49, Олимпик 46, Слобода 40, Челик 40, Вележ 35, Радник 28, Травник 28, Славија 27, Витез 26, Дрина 26, Младост 25, Звијезда Градачац 24.

Коментари / 0

Оставите коментар