Terza: Zvezda kao seljačka zadruga, ako ne uzmemo titulu odlazim!

Rezultatski neuspešna sezona je završena za Zvezdu. Zvezdaška javnost je nezadovoljna, ne samo rezultatom nego i odnosima u klubu, zbog toga je direktor crveno-belih Zvezdan Terzić odlučio da potpuno jasno postavi stvari pred početak nove sezone.

Fudbal 30.05.2015 | 08:00
Terza: Zvezda kao seljačka zadruga, ako ne uzmemo titulu odlazim!

- Cilj je šampionska titula. Ako Zvezda ne bude šampion, odlazim. To je moja moralna obaveza. Ali ne znam koliko je Zvezda moćna da se sudari sa evropskim timovima - poručio je Terzić u razgovoru za Blicsport.

On je nezadovoljan ponašanjem Zorana Bašanovića, ali i ostataka uprave.

- Žao mi je Bašanovića, ali mislim da je nepromišljeno postupio. Trebalo je da zna da je zvezdaška javnost ogorčena zbog gubitka titule. Da je otišao na drugu formalnu svečanost, onda u redu, ali to nije trebalo da čini. Hvala mu što je odlučuio da se povuče i time skinuo jedan teret i hipoteku sa Upravnog odbora. Članovi UO moraju da paze šta pričaju, nevezano od Bašanovića. Moraju da znaju da ne treba da pričaju o ličnim stavovima u javnosti već da iznose stavove UO. U četiri zida možemo da se isvađamo razgovaramo o svemu, ali da se dogovorimo i izađemo sa zajedničkim stavom. Ovako, ostavljamo utisak seljačke zadruge. Ne može tako da se izlazi u javnost.

Terzić kaže da ne beži od odgovornosti.

- Ko god misli da može bolje, ja ću drage volje da ustupim ovo mesto. Samo neka mi neko kaže gde je Zvezdan Terzić pogrešio. Radio sam bez odmora svaki dan. Možda sam i pogrešio što sam se povukao iz medija, jer su drugi stvorili lažnu sliku. Ali da budem jasan, ja uvek u kritici polazim od sebe i sigurno je da sam mogao i bolje. Podneo sam godišnji izveštaj UO gde sam imao mnogo kritika na svoj račun. Svima sam rekao da imaju moju kovertiranu ostavku. Ne želim da ostavljam utisak čoveka koji po svaku cenu hoće da ostane. Pa ovo je pakao, ali ne bežim od toga, samo je potrebno vreme. Svestan sam da uvek ima boljih, ali meni dođu i kažu napravi da Zvezda bude šampion ali nemaš ništa. Kao da ti daju livadu i kažu izgradi vilu bez materijala.

Direktor kluba sa "Marakane" osvrnuo se i na "slučaj Luka Jović".

- Ne mogu da kažem tačno koji deo prava na Jovića je prodat, jer je po ugovoru o prodaju to zabranjeno. Ali Zvezdi je ostao dobar deo i Zvezda će dobro profitirati od njegove prodaje. Ja sam rekao da je Jović srpski Falkao i da će vredeti za godinu dana šest do osam miliona evra i pri tome stojim. Ali, u oktobru on nije toliko vredeo, nije dao ni jedan gol, a nama su pare bile neophodne da nas FIFA ne izbaci u drugu ligu i to 460.000 evra. Svima smo poslali poziv da ako žele kupe prava na naše igrače po ceni od 1,5 miliona evra, čak i bankama. I na kraju smo jedino imali tu ponudu za Jovića, a morali smo da se borimo za opstanak. Tada sam upozorovao da je šteta prodavati prava na Jovića kao što sada upozoravam da je šteta prodavati na prava na Grujića. Ali, veća je šteta da nas izbace iz lige. U fudbalu danas se živi od danas do sutra. Mogao je Jović da se povredi pa da ne vredi ništa. Kažu prodat je za siću. Kolika je cena Luke Jovića na transfermarktu? Kada nekome odgovara te cene su validne, a kada ne onda nisu - kaže Terzić za Blicsport.

Kod navijača postoji bojazan da su prodati i ostali mladi igrači.

- Niko sem Jovića nije prodat. Učiniću sve da ovi klinci ostanu još godinu dana, ali to i ne znači da hoće. Sada nemamo ni jednu ponudu za druge igrače, osim krajnje neformalnih razgovora. A Jović ostaje jer on ni po propisima FIFA ne može pre 18 godina da ide negde. Kada sam došao od njih petorice, dvojica su imala ugovor na godinu dana, a ostali nisu imali nikakav. Zvezda mora da prodaje igrače i kada bi ovi klinci ostali još godinu dana vredeće svi možda i 15 miliona...

Mnogi Terziću zameraju lošu transfer politiku.

- Mi nismo imali pare za pojačnja letos. znam ja kako se biraju igrači i radi skauting, ali za ono što je trebalo Zvezdi para nismo imali. Morali smo da nađemo tri miliona evra da bi se takmičili. U januaru smo poslednjeg dana roka izmirivali dugove prema Bečem Čelsiju, Pašeku, Santosu... I tada smo mogli da dovedemo samo one koji su hteli da dođu u devastirani klub. Tada smo potrošili 2,4 miliona. Zamislite da smo to uložili u pojačanja, kako bi nam lako bilo. Znam da je najveći zadatak uprave da se povrati povrenje zvezdaške javnost, ali to u ovakvoj situaciji nije ni malo lako. Kada sam došao sačekalo me je 20 igrača koji su svi mogli da tuže klub, a posle razgovora su od toga odustali. I zato im se zahvaljujem. Pa mi smo maltene svaki dan gasili štrajkove zaposlenih jer po sedma meseci nisu primali plate. I onda je bilo jako teško koncentrisati se samo na igru.

Ipak, on ne smatra da je sve loše odrađeno.

- Pa Avramovski je došao sa 17 godina kao seniorski reprezentativac, Orlandić je najbolji strelac Crne Gore, Jovićević najbolji igrač, Parker je došao kao najbolji igrač slovenačke lige, Gavrić najbolji igrač Napretka, Stojanović Radničkog... Svi oni su pokazali nešto. Ali u Zvezdi je pritasak drugačiji. Kažu mi kako si mogao u OFK Beogradu da stvarša mlade, a zaboravljaju da sam tamo imao mir i vreme bez presije. U Zvezdi toga nema.

Ona se neće promeniti ni ovog leta.

- Nastavićemo i ove godine sa štednjom i odredili smo budžet od pet miliona evra kako bi u sledećoj sezoni smanjili dug ispod 40 miliona evra, od toga je projekcija da se dva miliona prihoduje kroz prodaju igrača. Moramo da obezbedimo taj novac kako bi kroz razgovore sa poveriocima postigli dogovor da isplatom dela duga odmah oni nama otpišu ostatak duga. Inače, sve pare od Jovića i Gasproma su odmah odlazile na vraćanje starih dugova. Snalazićemo se da nađemo ostatak novca, ali biće veoma teško. I da smo na “nuli” teško bi pronalazili sredstva da ispunimo zahteve zvezdaške javnosti.

Terzić ukazuje na još jedan problem.

- Zvezda je na negativan način zarobljena u prošlosti, svi žive u '91. a malo je u zadnjoj deceniji učinjeno da ona bude zaista jaka. Sada će se smejati ako izvučemo nekog iz Kazahstana, a klub iz te zemlje plati za Maksimovića dva miliona evra Domžalama. I oni su daleko ispred nas. Bolje će biti tek posle privatizacije, kada dođe gazda, domaćin, kada se bude znalo ko šta radi i kakva je odgovornost. Teško je donositi strateške odluke u Zvezdi jer javnost Zvezdi ne daje vreme, ona uvek hoće uspehe. Zvezdi vreme treba sada možda više i nego novac. Kada sam na početku sezone pričao da nemam čarobni štapić svi su se složili, ali posle dva meseca se već pričalo o tituli... A mi smo gurnuli pet klinaca, napravili kostur tima za ovu sezonu, do derbija bili u trci za tiutulu i prema poslednjim proverama dug smanjili na 41 milion evra. Žao mi je što na početku sezone nismo rekli da titula nije cilj.

Zvezdin direktor spas vidi u privatizaciji.

- Zvezda pripada svima i svi polažu pravo na Zvezdu, a niko ne polaže obaveze. Zato je privatizacija rešenje iako ne znam kako se privatizuje udruženje građana. A dok ne dođe privatizacija, moramo se boriti. Zvezda sem Gasproma, kome se opet zahvaljujem, nema druge prihode. I bez duga je teško naći budžet. Zvezda mora da shvati da ne može da se takmiči na evropskom nivou. Pa neće ni naši trener da dolaze u klub, zvezdaška ljubav je jedno ali surovi život je drugo. Ko će da uđe u avanturu pa da sedam meseci ne prima platu. Zvezda je nekada bila kao Geneks.

Postavlja se pitanje kako preživeti do tada.

- Naš izlaz je omladinska škola. I ako ćemo da pređemo sa reči na dela treba za nju za mesec dana da nađemo milion evra. Moramo da napravimo balon, moramo da postavimo reflektore da može i uveče da se trenira i mora da se nađe kvalitetan kadar, koji nije jeftin. Za sve to su potrebne pare, ali i vreme, a Zvezda ne dozvoljava vreme. Do juče Zvezda igračima u školi 12 meseci nije isplatila stipendiju. I time im je poslala poruku da beže od kluba. Moraćemo da nađemo sredstva za sportskog direktora, za skauta, za trenere, moraćemo...

O sebi

- Najveću zamerku sebi pripisujem što nisam doveo svoje saradnike, poginuo od posla, a mnogo toga je ostalo neurađeno. Robovao sam veličini Zvezde, zadovoljavao razne kompromise da ne bih otpuštao, da se ne priča kako dovodim svoje ljude, a trebalo je da tražim budžet, da dovedem sve direktore jer ja sam pozvan da dođem, nisam tražio. A naučio sam da navijači Zvezde hoće titule i ne interesuju ih problemi. Koliko god da si dužan, oni hoće trofeje. A to znači da je veliki raskorak između želja i mogućnosti. Sve treba odjednom, a onda ti kažu ne smeš da dovodiš nove ljude. Ipak, optimista sam.

O FSS

- Krenuli smo u veliku akciju za promene u srpskom fudbalu. Posle saveza Bograda i Vojvodine i Istočna srbija je stala na našu stranu, a uskoro nas čekaju i razgovori na “zapadu” i mislim da smo na korak od promena, jer bi sve ostalo bilo silovanje volje većine. Zvezda će sigurno imati kandidata, ali koji je prihvatljiv i Partizanu jer nam je u interesu da se vodi računa samo o srpskom fudbalu.

O Karadžiću

- Kada je Karadžić video da je izgubio sve adute, on spinuje stvari na osnovu obaveštenja UEFA da je u kladionicama uplaćena velika svota novca na meč OFK Beograd - Borac. Negde u Beču za 40.000 evra, valjda. Pa šta to ima veze sa mnom. OFK Beograd ispada kriv što je pobedio, pa ako ima nameštanja neka pitaju one koji su izgubili. Pa ne mogu ja da pitam igrače OFK što su pobedili. Pogotovo jer ja nisam u OFK Beogradu već godinu dana. Pa ja nikada u kladionicu nisam ušao. Da sam cvećka nisam, ali bih se ružno osećao da imam veze sa kladioniocama i našetanjem zbog njih jer sam od šeste godine u fudbalu.

Komentari / 0

Ostavite komentar