Терза: Звезда као сељачка задруга, ако не узмемо титулу одлазим!

Резултатски неуспешна сезона је завршена за Звезду. Звездашка јавност је незадовољна, не само резултатом него и односима у клубу, због тога је директор црвено-белих Звездан Терзић одлучио да потпуно јасно постави ствари пред почетак нове сезоне.

Фудбал 30.05.2015 | 08:00
Терза: Звезда као сељачка задруга, ако не узмемо титулу одлазим!

- Циљ је шампионска титула. Ако Звезда не буде шампион, одлазим. То је моја морална обавеза. Али не знам колико је Звезда моћна да се судари са европским тимовима - поручио је Терзић у разговору за Блицспорт.

Он је незадовољан понашањем Зорана Башановића, али и остатака управе.

- Жао ми је Башановића, али мислим да је непромишљено поступио. Требало је да зна да је звездашка јавност огорчена због губитка титуле. Да је отишао на другу формалну свечаност, онда у реду, али то није требало да чини. Хвала му што је одлучуио да се повуче и тиме скинуо један терет и хипотеку са Управног одбора. Чланови УО морају да пазе шта причају, невезано од Башановића. Морају да знају да не треба да причају о личним ставовима у јавности већ да износе ставове УО. У четири зида можемо да се исвађамо разговарамо о свему, али да се договоримо и изађемо са заједничким ставом. Овако, остављамо утисак сељачке задруге. Не може тако да се излази у јавност.

Терзић каже да не бежи од одговорности.

- Ко год мисли да може боље, ја ћу драге воље да уступим ово место. Само нека ми неко каже где је Звездан Терзић погрешио. Радио сам без одмора сваки дан. Можда сам и погрешио што сам се повукао из медија, јер су други створили лажну слику. Али да будем јасан, ја увек у критици полазим од себе и сигурно је да сам могао и боље. Поднео сам годишњи извештај УО где сам имао много критика на свој рачун. Свима сам рекао да имају моју ковертирану оставку. Не желим да остављам утисак човека који по сваку цену хоће да остане. Па ово је пакао, али не бежим од тога, само је потребно време. Свестан сам да увек има бољих, али мени дођу и кажу направи да Звезда буде шампион али немаш ништа. Као да ти дају ливаду и кажу изгради вилу без материјала.

Директор клуба са "Маракане" осврнуо се и на "случај Лука Јовић".

- Не могу да кажем тачно који део права на Јовића је продат, јер је по уговору о продају то забрањено. Али Звезди је остао добар део и Звезда ће добро профитирати од његове продаје. Ја сам рекао да је Јовић српски Фалкао и да ће вредети за годину дана шест до осам милиона евра и при томе стојим. Али, у октобру он није толико вредео, није дао ни један гол, а нама су паре биле неопходне да нас ФИФА не избаци у другу лигу и то 460.000 евра. Свима смо послали позив да ако желе купе права на наше играче по цени од 1,5 милиона евра, чак и банкама. И на крају смо једино имали ту понуду за Јовића, а морали смо да се боримо за опстанак. Тада сам упозоровао да је штета продавати права на Јовића као што сада упозоравам да је штета продавати на права на Грујића. Али, већа је штета да нас избаце из лиге. У фудбалу данас се живи од данас до сутра. Могао је Јовић да се повреди па да не вреди ништа. Кажу продат је за сићу. Колика је цена Луке Јовића на трансфермаркту? Када некоме одговара те цене су валидне, а када не онда нису - каже Терзић за Блицспорт.

Код навијача постоји бојазан да су продати и остали млади играчи.

- Нико сем Јовића није продат. Учинићу све да ови клинци остану још годину дана, али то и не значи да хоће. Сада немамо ни једну понуду за друге играче, осим крајње неформалних разговора. А Јовић остаје јер он ни по прописима ФИФА не може пре 18 година да иде негде. Када сам дошао од њих петорице, двојица су имала уговор на годину дана, а остали нису имали никакав. Звезда мора да продаје играче и када би ови клинци остали још годину дана вредеће сви можда и 15 милиона...

Многи Терзићу замерају лошу трансфер политику.

- Ми нисмо имали паре за појачња летос. знам ја како се бирају играчи и ради скаутинг, али за оно што је требало Звезди пара нисмо имали. Морали смо да нађемо три милиона евра да би се такмичили. У јануару смо последњег дана рока измиривали дугове према Бечем Челсију, Пашеку, Сантосу... И тада смо могли да доведемо само оне који су хтели да дођу у девастирани клуб. Тада смо потрошили 2,4 милиона. Замислите да смо то уложили у појачања, како би нам лако било. Знам да је највећи задатак управе да се поврати поврење звездашке јавност, али то у оваквој ситуацији није ни мало лако. Када сам дошао сачекало ме је 20 играча који су сви могли да туже клуб, а после разговора су од тога одустали. И зато им се захваљујем. Па ми смо малтене сваки дан гасили штрајкове запослених јер по седма месеци нису примали плате. И онда је било јако тешко концентрисати се само на игру.

Ипак, он не сматра да је све лоше одрађено.

- Па Аврамовски је дошао са 17 година као сениорски репрезентативац, Орландић је најбољи стрелац Црне Горе, Јовићевић најбољи играч, Паркер је дошао као најбољи играч словеначке лиге, Гаврић најбољи играч Напретка, Стојановић Радничког... Сви они су показали нешто. Али у Звезди је притасак другачији. Кажу ми како си могао у ОФК Београду да стварша младе, а заборављају да сам тамо имао мир и време без пресије. У Звезди тога нема.

Она се неће променити ни овог лета.

- Наставићемо и ове године са штедњом и одредили смо буџет од пет милиона евра како би у следећој сезони смањили дуг испод 40 милиона евра, од тога је пројекција да се два милиона приходује кроз продају играча. Морамо да обезбедимо тај новац како би кроз разговоре са повериоцима постигли договор да исплатом дела дуга одмах они нама отпишу остатак дуга. Иначе, све паре од Јовића и Гаспрома су одмах одлазиле на враћање старих дугова. Сналазићемо се да нађемо остатак новца, али биће веома тешко. И да смо на “нули” тешко би проналазили средства да испунимо захтеве звездашке јавности.

Терзић указује на још један проблем.

- Звезда је на негативан начин заробљена у прошлости, сви живе у '91. а мало је у задњој деценији учињено да она буде заиста јака. Сада ће се смејати ако извучемо неког из Казахстана, а клуб из те земље плати за Максимовића два милиона евра Домжалама. И они су далеко испред нас. Боље ће бити тек после приватизације, када дође газда, домаћин, када се буде знало ко шта ради и каква је одговорност. Тешко је доносити стратешке одлуке у Звезди јер јавност Звезди не даје време, она увек хоће успехе. Звезди време треба сада можда више и него новац. Када сам на почетку сезоне причао да немам чаробни штапић сви су се сложили, али после два месеца се већ причало о титули... А ми смо гурнули пет клинаца, направили костур тима за ову сезону, до дербија били у трци за тиутулу и према последњим проверама дуг смањили на 41 милион евра. Жао ми је што на почетку сезоне нисмо рекли да титула није циљ.

Звездин директор спас види у приватизацији.

- Звезда припада свима и сви полажу право на Звезду, а нико не полаже обавезе. Зато је приватизација решење иако не знам како се приватизује удружење грађана. А док не дође приватизација, морамо се борити. Звезда сем Гаспрома, коме се опет захваљујем, нема друге приходе. И без дуга је тешко наћи буџет. Звезда мора да схвати да не може да се такмичи на европском нивоу. Па неће ни наши тренер да долазе у клуб, звездашка љубав је једно али сурови живот је друго. Ко ће да уђе у авантуру па да седам месеци не прима плату. Звезда је некада била као Генекс.

Поставља се питање како преживети до тада.

- Наш излаз је омладинска школа. И ако ћемо да пређемо са речи на дела треба за њу за месец дана да нађемо милион евра. Морамо да направимо балон, морамо да поставимо рефлекторе да може и увече да се тренира и мора да се нађе квалитетан кадар, који није јефтин. За све то су потребне паре, али и време, а Звезда не дозвољава време. До јуче Звезда играчима у школи 12 месеци није исплатила стипендију. И тиме им је послала поруку да беже од клуба. Мораћемо да нађемо средства за спортског директора, за скаута, за тренере, мораћемо...

О себи

- Највећу замерку себи приписујем што нисам довео своје сараднике, погинуо од посла, а много тога је остало неурађено. Робовао сам величини Звезде, задовољавао разне компромисе да не бих отпуштао, да се не прича како доводим своје људе, а требало је да тражим буџет, да доведем све директоре јер ја сам позван да дођем, нисам тражио. А научио сам да навијачи Звезде хоће титуле и не интересују их проблеми. Колико год да си дужан, они хоће трофеје. А то значи да је велики раскорак између жеља и могућности. Све треба одједном, а онда ти кажу не смеш да доводиш нове људе. Ипак, оптимиста сам.

О ФСС

- Кренули смо у велику акцију за промене у српском фудбалу. После савеза Бограда и Војводине и Источна србија је стала на нашу страну, а ускоро нас чекају и разговори на “западу” и мислим да смо на корак од промена, јер би све остало било силовање воље већине. Звезда ће сигурно имати кандидата, али који је прихватљив и Партизану јер нам је у интересу да се води рачуна само о српском фудбалу.

О Караџићу

- Када је Караџић видео да је изгубио све адуте, он спинује ствари на основу обавештења УЕФА да је у кладионицама уплаћена велика свота новца на меч ОФК Београд - Борац. Негде у Бечу за 40.000 евра, ваљда. Па шта то има везе са мном. ОФК Београд испада крив што је победио, па ако има намештања нека питају оне који су изгубили. Па не могу ја да питам играче ОФК што су победили. Поготово јер ја нисам у ОФК Београду већ годину дана. Па ја никада у кладионицу нисам ушао. Да сам цвећка нисам, али бих се ружно осећао да имам везе са кладиониоцама и нашетањем због њих јер сам од шесте године у фудбалу.

Коментари / 0

Оставите коментар