Španci sa 5 klubova u LŠ!!!

Ono što se pre 10 godina nije dogodilo kada je UEFA bila slaba na Liverpul, zbog Evertona, moglo bi da se dogodi naredne sezone.

Fudbal 30.05.2015 | 09:20
Španci sa 5 klubova u LŠ!!!

Nekada je bio Kup šampiona, koji su igrali samo šampioni država (kao što mu ime i kaže), potom je postao Liga šampiona, pa su onda iz najjačih (najbogatijih) liga ušli i viceprvaci, pa treći na tabeli, da bi na kraju UEFA odredila da tri najjače lige imaju po – četiri predstavnika!

S tim da taj četvrti mora da se plasira u grupnu fazu kroz kvalifikacije, mada je i to smešno tako nazvati jer su ti klubovi uglavnom već plasirani u plej-of rundu, poslednju prepreku do Lige šampiona, pa ih samo dve utakmice dele od cilja.

Bilo kako bilo, UEFA nije postigla do sada da se pet ekipa iz jedne lige domogne grupne faze Lige šampiona, iako je to moglo da se dogodi još pre 10 godina. Dogodiće se naredne sezone, ako ekipa Valensije ne bude lošija u 180 minuta fudbala u pomenutoj plej-of rundi takmičenja.

Dakle, pobedom Sevilje nad Dnjeprom u prvom izdanju Lige Evrope čiji je pobednik dobio pravo da učestvuje u Ligi šampiona naredne sezone, stekli su se uslovi da Španija postane prva zemlja, a La Liga prvo takmičenje, koje će imati pet predstavnika u evropskoj eliti.

Sevilja je u Primeri zakasnila za bod za četvrtoplasiranom Valensijom, ali je na kraju zahvaljujući Ligi Evrope postala siguran učesnik Lige šampiona, dok će Valensija morati u kakve-takve kvalifikacije.

Barselona, Real Madrid i Atletiko Madrid, kao prvi, drugi i treći na tabeli, sigurni su učesnici LŠ u sezoni 2015/16.

Ovde se čelnicima UEFA, s obzirom da je vizu lako mogao da dobije jedan ukrajinski ili, ako je draže, istočnoevropski klub, Dnjepar, malo šta može zameriti, što nije bio slučaj leta 2005. godine kada je napravljen presedan i promenjen sistem takmičenja, samo zbog Liverpula.

Naime, u prvoj sezoni sa Rafaelom Benitezom, Liverpul je pre tačno deset godina, u Istanbulu, postao prvak Evrope posle nezaboravne drame u duelu sa Milanom (0:3 poluvreme, 3:3 kraj, trijumf na penale), ali je iste sezone završio kao peti u Premijer ligi, iza Mančester junajteda, Arsenala, Čelsija i Evrtona.

Prema propisima, zvanični šampion Evrope nije ni bio u prilici da brani trofej, ali je UEFA izašla u susret "redsima" (ili kome već), pa je Liverpul ubačen u kvalifikacije "na kvarno", a za to što Engleska nije bila prva zemlja sa pet predstavnika u Ligi šampiona, još 2005. godine, krivac je Everton koji nije prošao kvalifikacije... Liverpul jeste.

Po završetku finala u Varšavi saznali smo i poslednje 22. "sigurno" ime pred žreb za grupnu fazu Ligu šampiona, u trenutku kada kvalifikacije za deset preostalih mesta nisu ni počele. To je Sevilja.

Dakle, naredne jeseni gledaćemo svakako: Barselonu, Real, Atletiko i Sevilju iz Španije (Valensija je u kvalifikacijama), Čelsi, Mančester siti i Arsenal iz Engleske (Mančester junajted je u kvalifikacijama), Bajern Minhen, Volfsburg i Borusiju Menhengladbah iz Nemačke (Leverkuzen, kvalifikacije), Juventus i Romu iz Italije (Lacio ili Napoli u kvalifikacijama), Benfiku i Porto iz Portugalije (Sporting kvalifikacije), Pari Sen Žermen i Lion iz Francuske (Monako kvalifikacije), Zenit iz Rusije (drugoplasirani u kvalikacije), PSV Ajndhoven iz Holandije (Ajaks u kvalifikacije), Dinamo Kijev iz Ukrajine (drugoplasirani u kvalifikacije), Gent iz Belgije (Briž u kvalifkacije), Galatasaraj iz Turske (Fenerbahče u kvalifikacije) i Olimpijakos iz Grčke (drugoplasirani u kvalifikacije).

Valensija, Mančester junajted, Lacio ili Napoli i Sporting počeće kvalifikacije direktno u plej-of rundi.

Predstavnik Srbije u kvalifikacijama, počev od 2. runde, biće novi šampion države Partizan.

Komentari / 0

Ostavite komentar