Шпанци са 5 клубова у ЛШ!!!

Оно што се пре 10 година није догодило када је УЕФА била слаба на Ливерпул, због Евертона, могло би да се догоди наредне сезоне.

Фудбал 30.05.2015 | 09:20
Шпанци са 5 клубова у ЛШ!!!

Некада је био Куп шампиона, који су играли само шампиони држава (као што му име и каже), потом је постао Лига шампиона, па су онда из најјачих (најбогатијих) лига ушли и вицепрваци, па трећи на табели, да би на крају УЕФА одредила да три најјаче лиге имају по – четири представника!

С тим да тај четврти мора да се пласира у групну фазу кроз квалификације, мада је и то смешно тако назвати јер су ти клубови углавном већ пласирани у плеј-оф рунду, последњу препреку до Лиге шампиона, па их само две утакмице деле од циља.

Било како било, УЕФА није постигла до сада да се пет екипа из једне лиге домогне групне фазе Лиге шампиона, иако је то могло да се догоди још пре 10 година. Догодиће се наредне сезоне, ако екипа Валенсије не буде лошија у 180 минута фудбала у поменутој плеј-оф рунди такмичења.

Дакле, победом Севиље над Дњепром у првом издању Лиге Европе чији је победник добио право да учествује у Лиги шампиона наредне сезоне, стекли су се услови да Шпанија постане прва земља, а Ла Лига прво такмичење, које ће имати пет представника у европској елити.

Севиља је у Примери закаснила за бод за четвртопласираном Валенсијом, али је на крају захваљујући Лиги Европе постала сигуран учесник Лиге шампиона, док ће Валенсија морати у какве-такве квалификације.

Барселона, Реал Мадрид и Атлетико Мадрид, као први, други и трећи на табели, сигурни су учесници ЛШ у сезони 2015/16.

Овде се челницима УЕФА, с обзиром да је визу лако могао да добије један украјински или, ако је драже, источноевропски клуб, Дњепар, мало шта може замерити, што није био случај лета 2005. године када је направљен преседан и промењен систем такмичења, само због Ливерпула.

Наиме, у првој сезони са Рафаелом Бенитезом, Ливерпул је пре тачно десет година, у Истанбулу, постао првак Европе после незаборавне драме у дуелу са Миланом (0:3 полувреме, 3:3 крај, тријумф на пенале), али је исте сезоне завршио као пети у Премијер лиги, иза Манчестер јунајтеда, Арсенала, Челсија и Евртона.

Према прописима, званични шампион Европе није ни био у прилици да брани трофеј, али је УЕФА изашла у сусрет "редсима" (или коме већ), па је Ливерпул убачен у квалификације "на кварно", а за то што Енглеска није била прва земља са пет представника у Лиги шампиона, још 2005. године, кривац је Евертон који није прошао квалификације... Ливерпул јесте.

По завршетку финала у Варшави сазнали смо и последње 22. "сигурно" име пред жреб за групну фазу Лигу шампиона, у тренутку када квалификације за десет преосталих места нису ни почеле. То је Севиља.

Дакле, наредне јесени гледаћемо свакако: Барселону, Реал, Атлетико и Севиљу из Шпаније (Валенсија је у квалификацијама), Челси, Манчестер сити и Арсенал из Енглеске (Манчестер јунајтед је у квалификацијама), Бајерн Минхен, Волфсбург и Борусију Менхенгладбах из Немачке (Леверкузен, квалификације), Јувентус и Рому из Италије (Лацио или Наполи у квалификацијама), Бенфику и Порто из Португалије (Спортинг квалификације), Пари Сен Жермен и Лион из Француске (Монако квалификације), Зенит из Русије (другопласирани у кваликације), ПСВ Ајндховен из Холандије (Ајакс у квалификације), Динамо Кијев из Украјине (другопласирани у квалификације), Гент из Белгије (Бриж у квалифкације), Галатасарај из Турске (Фенербахче у квалификације) и Олимпијакос из Грчке (другопласирани у квалификације).

Валенсија, Манчестер јунајтед, Лацио или Наполи и Спортинг почеће квалификације директно у плеј-оф рунди.

Представник Србије у квалификацијама, почев од 2. рунде, биће нови шампион државе Партизан.

Коментари / 0

Оставите коментар