Banjaluka: Majka sinu podarila bubreg

Na Odeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti Kliničkog centra u Banjaluci pre nekoliko dana nije bilo suza, ali jeste - uzbuđenja!

Republika Srpska 27.03.2015 | 17:05
Banjaluka: Majka sinu podarila bubreg

Repoteri "Novosti" prisustvovali su prvom susretu Stanke Ristić (50) i njenog sina Gorana (30) iz Istočnog Sarajeva nakon što mu je ugrađen majčin bubreg. Transplantacija je obavljena 13. marta i sada se Goran, u postoperativnoj fazi, oporavlja od operacije.

- Osećam se odlično. Majčin poklon me vratio u normalan život. Darovala mi je još jedan život i daleko srećniju i bezbrižniju budućnost - nije krio svoje oduševljenje Goran, student istorije na Filozofskom fakultetu na Palama.

Goranu Ristiću oba bubrega su otkazala pre 18 meseci, a na dijalizu je upućen u bolnicu Kasindo pre pola godine.

- Moj suprug Mirko i ja smo žarko želeli da pomognemo obolelom sinu. Kad smo obavešteni o mogućoj transplantaciji u Banjaluci oboje smo ponudili svoje organe. Lekari su, nakon pregleda, ustanovili da ja mogu biti donor - kazala nam je Goranova majka Stanka.

Obavljena je neophodna priprema za operaciju, a termin nije baš obećavao, jer je urađena baš "na nezgodan datum" - petak 13.

- To je na našoj klinici bila 18. transplantacija bubrega. I u prethodnih 17 pacijenti su ih odlično podneli i sve su uspele. Kompletna preoperativna priprema pacijenta urađena je na Odeljenju za nefrologiju od ekipe naših lekara i medicinskog osoblja. Kad je urađena transplantacija, najkritičnije je bilo 48 časova nakon operacije. Srećom, Goran je taj period uspešno savladao - saopštio nam je doc. dr Milorad Grujičić, šef transplantacionog tima Univerzitetske bolnice KC Banjaluka.

Za Goranov, kako kaže, novi život borio se zajednički tim sastavljen od lekara-specijalista iz KC Banjaluka i VMA iz Beograda, predvođen prof. dr Novakom Milovićem, u kojem je bilo još troje njegovih iskusnih kolega.

- Svima, uključujući i njihove kolege iz bolnice "Kasindo", dugujem veliku zahvalnost za veoma stručno obavljenu složenu operaciju. Osećam se odlično. Oni su me, uz pomoć ostalog medicinskog osoblja, vratili normalnom životu. Preko meni omiljenog lista posebno bih se zahvalio mojim nežnim i brižnim roditeljima, a najviše najboljoj majci na svetu. Naravno i mojim Paljanima koji su se u velikom broju interesovali za moje zdravlje. Poručujem im da ću im se uskoro pridružiti - rekao je, za "Novosti", hrabri mladić.

Pre naše i posete njegove majke Stanke, Gorana je pregledao dr Grujičić. Ultrazvuk i ostali nalazi - rečeno nam je - bili su odlični. Sreću nije krila ni medicinska sestra Radmila Radaković, koja je bila stalno uz svog pacijenta i za koga je imala samo reči hvale.

RADOST

Srećnom epilogu Goranovog (iz)lečenja najviše su se obradovali njegovi roditelji i brat Filip (16). Otac Mirko nije mogao biti donor, jer za njega i Gorana nije bila adekvatna krvna grupa. Pored toga, Mirku je konstatovano manje bubrežno oboljenje. Kod majke Stanke su svi parametri bili u redu, pa je ona izabrana za bubrežnog darodavca.

GORANOV APEL

Goran Ristić je zamolio za javni apel.

- Život nema cenu. Znam šta sam sve prošao i kako se moja bolest srećno okončala. Zato apelujem na nadležne institucije, pre svega na Ministarstvo zdravlja, da omoguće našem veoma stručnom zdravstvenom osoblju da samostalno obavljaju transplantacione i druge zahtevne medicinske zadatke. Oni to u svakom slučaju zaslužuju - rekao je Goran Ristić.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

JA

27.03.2015 16:13

I ja bi mome sinu dao,ali hvala Bogu on je živ i zdrav!!!

ODGOVORITE
Name

srecno

27.03.2015 16:46

Gorane da te srecno i dugovjecno slusa majkin bubreg.

ODGOVORITE
Name

sss

27.03.2015 18:09

Hvala Bogu da te zdravlje sluzi i da Bog pozivi tvoju briznu majku.

ODGOVORITE