Бањалука: Мајка сину подарила бубрег

На Одељењу нефрологије Клинике за унутрашње болести Клиничког центра у Бањалуци пре неколико дана није било суза, али јесте - узбуђења!

Република Српска 27.03.2015 | 17:05
Бањалука: Мајка сину подарила бубрег

Репотери "Новости" присуствовали су првом сусрету Станке Ристић (50) и њеног сина Горана (30) из Источног Сарајева након што му је уграђен мајчин бубрег. Трансплантација је обављена 13. марта и сада се Горан, у постоперативној фази, опоравља од операције.

- Осећам се одлично. Мајчин поклон ме вратио у нормалан живот. Даровала ми је још један живот и далеко срећнију и безбрижнију будућност - није крио своје одушевљење Горан, студент историје на Филозофском факултету на Палама.

Горану Ристићу оба бубрега су отказала пре 18 месеци, а на дијализу је упућен у болницу Касиндо пре пола године.

- Мој супруг Мирко и ја смо жарко желели да помогнемо оболелом сину. Кад смо обавештени о могућој трансплантацији у Бањалуци обоје смо понудили своје органе. Лекари су, након прегледа, установили да ја могу бити донор - казала нам је Горанова мајка Станка.

Обављена је неопходна припрема за операцију, а термин није баш обећавао, јер је урађена баш "на незгодан датум" - петак 13.

- То је на нашој клиници била 18. трансплантација бубрега. И у претходних 17 пацијенти су их одлично поднели и све су успеле. Комплетна преоперативна припрема пацијента урађена је на Одељењу за нефрологију од екипе наших лекара и медицинског особља. Кад је урађена трансплантација, најкритичније је било 48 часова након операције. Срећом, Горан је тај период успешно савладао - саопштио нам је доц. др Милорад Грујичић, шеф трансплантационог тима Универзитетске болнице КЦ Бањалука.

За Горанов, како каже, нови живот борио се заједнички тим састављен од лекара-специјалиста из КЦ Бањалука и ВМА из Београда, предвођен проф. др Новаком Миловићем, у којем је било још троје његових искусних колега.

- Свима, укључујући и њихове колеге из болнице "Касиндо", дугујем велику захвалност за веома стручно обављену сложену операцију. Осећам се одлично. Они су ме, уз помоћ осталог медицинског особља, вратили нормалном животу. Преко мени омиљеног листа посебно бих се захвалио мојим нежним и брижним родитељима, а највише најбољој мајци на свету. Наравно и мојим Паљанима који су се у великом броју интересовали за моје здравље. Поручујем им да ћу им се ускоро придружити - рекао је, за "Новости", храбри младић.

Пре наше и посете његове мајке Станке, Горана је прегледао др Грујичић. Ултразвук и остали налази - речено нам је - били су одлични. Срећу није крила ни медицинска сестра Радмила Радаковић, која је била стално уз свог пацијента и за кога је имала само речи хвале.

РАДОСТ

Срећном епилогу Горановог (из)лечења највише су се обрадовали његови родитељи и брат Филип (16). Отац Мирко није могао бити донор, јер за њега и Горана није била адекватна крвна група. Поред тога, Мирку је констатовано мање бубрежно обољење. Код мајке Станке су сви параметри били у реду, па је она изабрана за бубрежног дародавца.

ГОРАНОВ АПЕЛ

Горан Ристић је замолио за јавни апел.

- Живот нема цену. Знам шта сам све прошао и како се моја болест срећно окончала. Зато апелујем на надлежне институције, пре свега на Министарство здравља, да омогуће нашем веома стручном здравственом особљу да самостално обављају трансплантационе и друге захтевне медицинске задатке. Они то у сваком случају заслужују - рекао је Горан Ристић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЈА

27.03.2015 16:13

И ја би моме сину дао,али хвала Богу он је жив и здрав!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

срецно

27.03.2015 16:46

Горане да те срецно и дуговјецно слуса мајкин бубрег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссс

27.03.2015 18:09

Хвала Богу да те здравље слузи и да Бог позиви твоју бризну мајку.

ОДГОВОРИТЕ