Pedofili u registru

Inicijativa Željke Cvijanović o oštrijim kaznama za počinioce seksualnog nasilja nad decom. Premijerka RS najavila izmene Krivičnog zakona.

Republika Srpska 11.03.2015 | 17:30
Pedofili u registru

Posle najnovijeg slučaja "banjalučkog pedofila" Mirka Blagojevića, Republika Srpska će konačno dobiti registar pedofila, a njima će biti zabranjeno posećivanje mesta na kojima se okupljaju deca.

Ovo je možda i najvažniji zaključak jučerašnjeg sastanka premijerke RS Željke Cvijanović sa ministrom pravde Antonom Kasipovićem, ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem i ombudsmanom za decu Nadom Grahovac. Premijerka je osim toga, najavila i mnogo oštrije kazne za počinioce seksualnog nasilja, ili kroz izmene i dopune postojećeg Krivičnog zakona RS, ili kroz donošenje posebnog zakona.

Novim zakonskim rešenjima biće povećana starosna granica sa 14 na najmanje 16 godina za dobrovoljni pristanak na polni odnos, a konačna odluka da li će Srpska dobiti novi zakon, ili će ovi predlozi biti uvršteni u postojeći Krivični, daće struka na sastanku koji će organizovati ministar Kasipović u ponedeljak 16. marta.

Na pomenutom sastanku, objasnila je Cvijanovićeva, učestvovaće sudije osnovnih i okružnih sudova, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, resornih ministarstava, ali i različitih službi i centara za socijalni rad.

Ombudsman za decu RS Nada Grahovac izjavila je da je institucija Ombudsmana godinama predlagala izmene Krivičnog zakona i da su neke od tih preporuka 2013. godine uvažene.

- Evo sada je prihvaćena inicijativa za uspostavljanje evidencije pedofila, što se do danas nije desilo, i obavezan psiho-socijalni tretman za počinioce ovih dela pored kazne zatvora - navela je Grahovac.

Istakla je da su od nove školske godine u obrazovni sistem ušli programi prevencije i da deca od najranijeg uzrasta uče o različitim oblicima nasilja, kako prepoznati nasilje, kome prijaviti i šta je dužnost nadležnih institucija.

- Svaki oblik nasilja nad decom je trauma za celi život, pogotovo ako je reč o različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, ako se dešava u najranijem uzrastu i ako su počinioci lica iz najbližeg okruženja, što nažalost jeste - rekla je Grahovac.


ZA GODINU ČAK 650 SLUČAJEVA

Grahovac je rekla da prvi izveštaj Ombudsmana za desu RS za 2013. godinu, koji obuhvata podatke svih nadležnih institucija, pokazuje da je od 650 slučajeva nasilja nad decom različitih oblika, 31 bilo delo seksualnog zlostavljanja, a od toga je najviše polno nasilje nad detetom - 15.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

prosvjetar

11.03.2015 18:23

Podrzavam prijedlog da se napravi registar zlikovaca pedofila,ali tim nek se bavi Ministar pravde i Ombudsman,a premijerka mogla da se bavi privredom,da neka fabrika počne raditi da se narod zaposli.

ODGOVORITE