Ma, ima nešto u tom broju - sedam!

U ranijoj fudbalskoj istoriji se uvek znalo da „desetku“ nosi najveći majstor, „devetku“ najbolji strelac, a „jedanesticu“ uglavnom najbrži igrač na terenu. Ipak, posebno mesto u poslednjoj deceniji, možda i najvažnije zauzela je „sedmica“, pre svega najboljem igaču planete Kristijanu Ronaldu.

Fudbal 19.02.2015 | 19:20
Ma, ima nešto u tom broju - sedam!

Iako brojevi ne igraju fudbal, već isključivo igrači, mnogi svetski asovi pridaju veliku važnost tome koji će broj nositi na leđima. Tako većina velikh centarfora na planeti zahteva da dobije „devetku“ u novom klubu, kako bi se verovatno znalo ko je prvi centarfor tima, ali i dodatno dobilo na samopouzdanju.

U ranijoj fudbalskoj istoriji se uvek znalo da „desetku“ nosi najveći majstor, „devetku“ najbolji strelac, a „jedanesticu“ uglavnom najbrži igrač na terenu. Ipak, posebno mesto u poslednjoj deceniji, možda i najvažnije zauzela je „sedmica“, pre svega najboljem igaču planete Kristijanu Ronaldu.

Veliki broj asova u novijoj fudbalskoj istoriji često se opredeljuje upravo za ovaj broj na leđima, a ovo je možda i deset najjačih igrača u evropskom fudbalu koji nose upravo broj sedam.

10. ALVARO NEGREDO (Valensija)

Iako je pored Aguera bio verovatno najbolji tehničar u napadu Mančester Sitija, Avlaro Negredo samo je jedan u nizu španskih napadača koji se nije snašao u Premijer ligi. Njegovih devet golova na 32 utakmice u prošloj sezoni nisu bile dovoljne da bi i u ovoj nosio dres Građana, pa je pozajmljen Valensiji, ali ni tamo nije previše efikasan. Ipak, njegovo fudbalsko umeće nikada nije bilo sporno, pa je samo pitanje dana kada će ponovo početi nemilosrdno da trese mreže, kao što je to činio u Sevilji.

9. ŽEREMI MENEZ (Milan)

Svetla tačka posrnulog Milana, koji se bori sa jednim od težih perioda u novijoj istoriji. Menez je letos stigao silno motivisan iz Pari Sen Žermena, pa je u prvom delu sezone bio ubedljivo najbolji igrač Rosonera, o čemu govori i podatak da je dao 12 golova na dosadašnja 22 meča za ekipu sa San Sira. Menezova lucidnost donosila je prevagu u mnogim mečevima na startu sezone i donosila bodove Milanu, ali to nije bilo dovoljno da bi Rosoneri ostvarili znatno bolji plasman u Seriji A.

8. ŠINĐI KAGAVA (Borusija Dortmund)

Zvezdu japanskog fudbala u potpunosti su unazadile dve provedene sezone u Mančester junajtedu, iako je na Old Traford stigao kao velika zvezda Bundeslige. Kagavi ne cvetaju ruže ni po povratku na Vestfalen, pošto se u potpunosti uklopio u potpuno sivilo ekipe Jirgena Klopa. Ipak, od Japanca se očekuje da bude na pravom nivou u drugom delu sezone i svoju ekipu izvuče iz potpunog sivila, a ranije partije u dresu Milonera jasno govore da je u mogućnosti da učini to.

7. PEDRO (Barselona)

Barselonin večiti „džoker“ i ove sezone služi da pokrpi svaku rupu u navali katalonskog velikana, mada ih je u posldnje vreme sve manje, s obzirom u kakvoj formi se nalaze Mesi, Nejmar i Suarez. Izdanak Barsine škole ipak se izborio za 22 nastupa u ovoj sezoni kada je u piranju španska Primera, a pet postignutih golva samo pokazuju da je u svakom trenutku spreman da iskoči u prvi plan. Ipak, opšte je mišljenje da bi Pedro u nekom drugom, takođe velikom evropskom klubu, imao daleko veću minutažu, ali je on ičigledno apsolutno zadovoljan sa onim što ima na Nou Kampu.

6. LUKAS MOURA (Pari Sen Žermen)

Lukas Moura ove sezone privlači daleko manju pažnju svetske javnosti, pošto se više ne radi o supertalentovanom brazilskom vezisti, već o igraču koji ima ozbiljan staž u Pari Sen Žermenu. Morua je i ove sezone glavni šraf ekipe Lorana Blana, postigao je sedam golova na 24 prvenstvena meča, što je samo jedan gol manje od drugog strelca tima Edisona Kavanija. Vezni red, ali ni napad Parižana definitivno ne bi bio isti bez nekadašnjeg igrača Sao Paula.

5. HULK (Zenit)

Iako je odmah po dolasku u Zenit za 60.000.000 evra (septembar 2012. godine) bio nezadovoljan u Rusiji, Hulk se vrlo brzo navikao na raskoš u Sankt Peterburgu, pa je pre samo nekoliko dana potpisao novi dvogodišnji ugovor sa vicešampionom Rusije. Hulk igra više nego konstantno u Zenitu, postigao je 58 pogodaka na 32 meča za klub sa stadiona Petrovski, pa se može reći da je u potpunosti zadovoljio zahteve ruskog giganta.

4. ANTOAN GRIZMAN (Atletiko Madrid)

Velika nada francuskog fudbala, a od prošlog leta i prvotimac Atletiko Madrida, apsolutno zasluženo se našao na ovom spisku. Grizman je za kratak period postao jedan od važnijih šrafova u navali Jorgandžija, a tek u narednom periodu se očekuje da postane pravi oslonac Simeoneovog tima. Uprava kluba sa Visente Kalderona prošlog leta je Sosijedadu platila 30.000.000 evra za brzonogog Francuza i ni jednog trenutka se nije pokajala zbog toga.

3. ANHEL DI MARIJA (Mančester junajted)

Nakon verovatno najbolje sezone u Realu iz Madrida, koju je krunisao odličnim nastupom na Mundijalu u Brazilu, Di Marija je za fenomenalnih 65.000.000 evra prešao u Mančester junajted. Ipak, Argentinac se kao i većina igrača Crvenih đavola još uvek uklapa u „čudan“ sistem koji Luj van Gal primenjuje na Old Trafordu, ali nema sumnje da je u ovom trenutku svakako jedan od najboljih igrača na planeti.

Di Marija je verovatno svestan kakva mu je čast data što ima priliku da nosi ovaj broj na leđima, jer on na Teatru snova ima gotovo religijski značaj, pošto su ga nosili Džordž Best, Brajan Robson, Erik Kantona, Dejvid Bekam i Kristijano Ronaldo.

2. FRANK RIBERI (Bajern)

Fantastični francuski vezista jedan od retkih igrača koji u poslednjih nekoliko godina mogao ravnopravno da stane uz neprikosnovene Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Bajern deluje nezamislivo bez njega i Robena na bokovima, pa u ovom trenutku prosto nezamislivo deluje videti ga u nekom drugom klubu. Francuz je prošle godine bio treći na izboru za Zlatnu loptu, a ove ga je od te pozicije odaljio klupski kolega i najbolji golman na svetu u ovom trenutku Manuel Nojer.

1. KRISTIJANO RONALDO (Real Madrid)

Sedmica je broj najboljeg igra na svetu u ovom trenutku, Kristijana Ronalda. Fenomenalni Portugalac iz godine u godinu, iz utakmice u utakmicu, obara rekorde kao na traci. U prošloj godini mu zaista nije bilo ravnog na planeti, a fenomenalnu sezonu krunisao je osvajanjem Lige šampiona. Sve to svetska kuća fudbala krunisala je apsolutno zasluženim osvajanjem Zlatne lopte i to drugu godinu zaredom. Njegova forma od dolaska u Real Madrid u konstantnom je rastu, vlasnik je gotovo svih mogućih klupskih rekorda, a u ovom trenutku izgleda kao mašina za golove koju je apsolutno nemoguće zaustaviti.

Komentari / 0

Ostavite komentar